ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναστασιάδου: Ανάγκη αξιοποίησης καινοτόμων τεχνολογιών

Η Υπουργός έκανε παρέμβαση στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στην ανάγκη αξιοποίησης καινοτόμων τεχνολογιών για μείωση του χρόνου ταξιδιού και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που με την περαιτέρω ανάπτυξη της αναγκαίας υποδομής για τα εναλλακτικά καύσιμα μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων της ΕΕ, αναφέρθηκε η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου, σε παρέμβασή της στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ.

Στο Άτυπο Συμβούλιο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαρτίου 2019, στο Βουκουρέστι, συζητήθηκαν οι μελλοντικοί προσανατολισμοί των μεταφορών στην ΕΕ με έμφαση στη μεγιστοποίηση των επενδύσεων στο τομέα των μεταφορών, τη χρήση νέων τεχνολογιών με στόχο την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των συστημάτων μεταφορών και τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων με στόχο τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων περιλαμβανομένων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Κοινή διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων στη συνάντηση ήταν ο κρίσιμος ρόλος των μεταφορών στην περαιτέρω ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην ΕΕ, καθώς και η ανάγκη για αξιοποίηση υφιστάμενων και δημιουργία πρόσθετων χρηματοδοτικών εργαλείων για κάλυψη των τεράστιων επενδυτικών αναγκών του τομέα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις προσπάθειες αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις μεταφορές, στους τρόπους ανάπτυξης και χρηματοδότησης του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών - κυρίως των Κεντρικών Διαδρόμων διαμέσου των οποίων είναι δυνατή η συνοχή και η συνδεσιμότητα των κρατών μελών - στη διατροπικότητα και την οδική ασφάλεια.

Στην παρέμβασή της, η κ. Αναστασιάδου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη χρησιμότητα των Κεντρικών Διαδρόμων στη συντονισμένη υλοποίηση του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ), ως της κύριας πολυτροπικής υποδομής μεταφορών της ΕΕ.

Επίσης, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται μέσα από τη Διευκόλυνση Συνδέοντας την Ευρώπη για την ανάπτυξη τους και στην επερχόμενη τροποποίηση των προσανατολισμών του ΔΕΔ-Μ.

Επεσήμανε ότι οι σιδηροδρομικές, οδικές, θαλάσσιες και αεροπορικές υποδομές μεταφορών της Ευρώπης δεν μπορούν από μόνες τους να αποτελέσουν ένα βιώσιμο, αποτελεσματικό, αποδοτικό, φιλικό προς το περιβάλλον, ασφαλές αλλά και εύκολο στη χρήση σύστημα μεταφορών. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται η παράλληλη αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών, οι οποίες θα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού και ανάπτυξης αλλά και της πολιτικής μεταφορών, είπε.

Πρόσθεσε ότι τα συστήματα αυτά μπορούν να πετύχουν τη μείωση του χρόνου ταξιδιού και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και με την περαιτέρω ανάπτυξη της αναγκαίας υποδομής για τα εναλλακτικά καύσιμα να συμβάλουν στην επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων της ΕΕ.

Όσον αφορά την οδική ασφάλεια, η κ. Αναστασιάδου χαιρέτισε τις προσπάθειες από τα κράτη μέλη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλους τους φορείς για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στα οδικά δίκτυα, οι οποίες έχουν μειώσει σημαντικά των αριθμό τροχαίων ατυχημάτων τα τελευταία χρόνια.

Επεσήμανε, ωστόσο, την ανάγκη για λήψη πρόσθετων μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη τεχνολογικές καινοτομίες οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν δραστικά αποτελέσματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X