ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναστέλλονται οι δόσεις όλων των τύπων δανείων για 9 μήνες

Την Πέμπτη πιθανώς οι ανακοινώσεις από τον Υπουργό Οικονομικών – Χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη της Βουλής

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Μετά από συζητήσεις δύο και πλέον εβδομάδων μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών, Υπουργείου Εργασίας, Κεντρικής Τράπεζας, Συνδέσμου Τραπεζών και φορέων της οικονομίας για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στην κυπριακή οικονομία για τον κορωνοϊό, βγήκε άσπρος καπνός και αναστέλλονται και οι δόσεις όλων των τύπων των δανείων στην Κύπρο για εννέα (9) μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών με σημερινή της ανακοίνωση φαίνεται να έδωσε και το έναυσμα γι’ αυτή την απόφαση που αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως –όπως πληροφορείται η «Κ»- μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου της Πέμπτης, καθώς ανάφερε σε ελεύθερη μετάφραση πως, οι τυχόν καθυστερήσεις πληρωμών λόγω νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα προχωρήσουν τα κράτη, δεν θα θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Άρα, αναμένεται ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης μετά το πέρας του Υπουργικού που θα τύχει έγκρισης το αναθεωρημένο πακέτο στήριξης της οικονομίας για τις συνέπειες του κορωνοϊού να ανακοινώσει και την πρόταση για αναστολή καταβολής των δόσεων και επιχειρηματικών και οικιστικών δανείων για εννέα (9) μήνες. Κάτι τέτοιο φυσικά, θα πρέπει να τύχει ψήφισης και από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων την Παρασκευή. Η ομοφωνία των κομμάτων γι’ αυτή την πρόταση, αναμένεται να εγκριθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Η Κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει και σχέδιο παραχώρησης κυβερνητικών εγγυήσεων σε δάνεια τα οποία θα παραχωρήσουν οι τράπεζες

Δικαιούχοι του σχεδίου μη καταβολής των δόσεων για εννέα (9) μήνες θα είναι όλες οι επιχειρήσεις και οι πολίτες που δεν είχαν προβληματικά δάνεια μέχρι συγκεκριμένο διάστημα. Πιθανώς να είναι η 29.02.2020 η ημερομηνία.

Σε αυτό το πλαίσιο εδράζεται και η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της Astrobank, όπου ανακοίνωσε Σχέδιο Αναστολής Δόσεων Στεγαστικών Δανείων Ιδιωτών τα οποία δεν παρουσίαζαν καθυστερήσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους. Με μία διαφορά. Αν και επικοινωνιακά κέρδισε το παιχνίδι η Astrobank ως η πρώτη τράπεζα στην Κύπρο που ανακοίνωσε τέτοιο μέτρο, δεν εμπεριείχε το Σχέδιο πρόνοια για τα επιχειρηματικά δάνεια. Δάνεια που είναι φυσικό να αντιμετωπίσουν δυσκολίες αποπληρωμής λόγω της αγοράς που κυριολεκτικά έχει «στεγνώσει», από τις απαγορεύσεις που μετριάζουν  αποτελεσματικά την περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Χαρακτηριστική η θέση τραπεζικών πηγών που συμμετείχαν στις συζητήσεις για το σχέδιο αναστολής δόσεων τις τελευταίες ημέρες. «Μέτρα που σχετίζονται με την αναστολή δόσεων, δεν μπορούν και δεν πρέπει να ληφθούν πριν την ψήφιση του σχετικού νόμου και την ολοκλήρωση των συσκέψεων. Θεωρούμε ανεύθυνο και βεβιασμένο να γίνουν κινήσεις πριν από το ξεκαθάρισμα του πλαισίου», σημείωναν χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως, η Κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει και σχέδιο παραχώρησης κυβερνητικών εγγυήσεων σε δάνεια τα οποία θα παραχωρήσουν οι τράπεζες. Ο προϋπολογισμός του σχεδίου φτάνει τα 2 δισ. ευρώ, όπου τα 1,7 δισ. ευρώ δανείων θα καλύπτει δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους και τα 300 εκατομμύρια ευρώ θα απευθυνθούν για δάνεια σε μεγάλες επιχειρήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση