ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανεβαίνουν οι πωλήσεις του χαλλουμιού

Αύξηση 8% καταγράφηκε το 2022 στις εξαγωγές και 34% τον φετινό Ιανουάριο, σταθερή η εγχώρια ζήτηση παρά την άνοδο της τιμής του

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Ωφέλιμη αποδείχτηκε η κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης. Αυτό καταδεικνύεται από τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας που αφορούν στις εξαγωγές, αλλά και από τις πωλήσεις στην κυπριακή αγορά. Αναφορικά με τις εξαγωγές, διαχρονικά το χαλλούμι είναι στα κύρια εξαγωγικά προϊόντα της Κύπρου, με τις στατιστικές να του δίνουν ποσοστό γύρω στο 17% επί του συνόλου των εξαγωγών. Φέτος, καταγράφηκε ρεκόρ εξαγωγών με αξία εξαγωγών τα €284,5 εκατ. ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2020 της μέχρι πρότινος καλύτερης χρονιάς κατά 7% και κατά 8% τις περσινές εξαγωγές.

Στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου η τιμή πώλησης του προϊόντος είναι γύρω στα 20 ευρώ το κιλό, ενώ για συγκεκριμένο brand η τιμή πώλησης φτάνει μέχρι και τα 30 ευρώ το κιλό.

Ανά μήνα

Οι εξαγωγές ήταν καλές τον Αύγουστο του 2022 και έφτασαν, λίγο πριν την επιβολή της εφαρμογής του κανονισμού στην Κύπρο, τα €23,4 εκατ. Τον μήνα που ακολούθησε, τον Σεπτέμβριο, δεν καταγράφηκαν τα νούμερα Αυγούστου (οι εξαγωγές ήταν στα €16,5 εκατ). Τον Οκτώβριο του 2022, τον μήνα μετά την έναρξη του ΠΟΠ, οι εξαγωγές κυμάνθηκαν στα €16,1 εκατ. (243.3 του έτους), ενώ τον Νοέμβριο, οι εξαγωγές προϊόντος ανέβηκαν στα €21,8 εκατ. (265.168 εκατ. για το 11μηνο) και γύρω στα €19,5 εκατ. οι εξαγωγές Δεκεμβρίου. Πλέον φαίνεται ότι οι πωλήσεις του προϊόντος, κυρίως στο εξωτερικό, ανεβαίνουν σταθερά. Ενδεικτικά, τον Ιανουάριο του 2022 οι εξαγωγές χαλλουμιού ανήλθαν στα €16.907 εκατ. ενώ τον φετινό Ιανουάριο οι εξαγωγές ανήλθαν στα €22.661 εκατ. Πρόκειται για μια αύξηση γύρω στο 34%. Σε δηλώσεις του στην «Κ» ο υπουργός Γεωργίας Πέτρος Ξενοφώντος τόνισε ότι μετά την κατοχύρωση, το χαλλούμι ΠΟΠ έχει ενισχυθεί και οι εξαγωγικές δραστηριότητες των τυροκόμων αυξάνονται συνεχώς. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η καθημερινή παραγωγή χαλλουμιού αγγίζει κατά μέσο όρο και με βάση τα στατιστικά στοιχεία, περίπου το €1 εκατομμύριο.

Στις υπεραγορές

Παρά τις καλές επιδόσεις στις πωλήσεις, είναι γεγονός ότι οι τιμές του προϊόντος έχουν αυξηθεί μετά την συμμόρφωση των παραγωγών στις προδιαγραφές που ορίζει ο ευρωπαϊκός κανονισμός. Έτσι, το κόστος του πιστοποιημένου προϊόντος έχει αυξηθεί γύρω στα €2/κιλό. Πλέον, στην εγχώρια αγορά, ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει χαλλούμι από €7,5/κιλό μέχρι €18/κιλό. Σύμφωνα με το τελευταίο παρατηρητήριο τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, η μέση τιμή πώλησης του προϊόντος κινείται από €13,59 το κιλό μέχρι €16,26 το κιλό. Παρά την αύξηση, οι πωλήσεις χαλλουμιού δεν έχουν επηρεαστεί, ενώ υπάρχουν και πιο οικονομικές εναλλακτικές επιλογές. Όπως αναφέρει ο γ.γ. του Συνδέσμου Υπεραγορών Ανδρέας Χατζηαδάμου, το χαλλούμι παραμένει ένα ελκυστικό προϊόν, έχει φανατικούς υποστηρικτές και η ζήτησή του παραμένει σταθερή. Την ίδια ώρα κερδίζει μερίδια και το μη ΠΟΠ χαλλούμι, το οποίο λόγω τιμής, έχει προσελκύσει καταναλωτικό ενδιαφέρον.

Κοστίζει ακριβά για τους επιβάτες

Για όσους ταξιδεύουν και επιθυμούν να αγοράσουν το προϊόν από τον χώρο των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, η τιμή έχει σημαντική απόκλιση με τις τιμές στο υπόλοιπο λιανικό εμπόριο. Τo κόστος του χαλλουμιού στα αεροδρόμια μπορεί να αποτελέσει σαφώς έναν ανασταλτικό παράγοντα στο να καταλήξει τελικά στο καλάθι του ταξιδιώτη των duty free.

Συγκεκριμένα, το χαλλούμι στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου πωλείται γύρω στα €20 το κιλό. Εντοπίζεται δηλαδή μια διαφορά γύρω στα €4 ευρώ το κιλό, αν συγκρίνουμε τη μέση τιμή για το ακριβότερο χαλλούμι το οποίο περιλαμβάνεται στο Παρατηρητήριο Τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, με το φθηνότερο χαλλούμι στο αεροδρόμιο και €14, αν η σύγκριση γίνει με το ακριβότερο χαλλούμι που πωλείται στο αεροδρόμιο, που ανέρχεται στα €30 το κιλό. Όπως αναφέρουν στην «Κ» πηγές από τα duty free του αεροδρομίου, το προϊόν το οποίο πωλείται στα 30 ευρώ το κιλό, πρόκειται για αιγινό χαλλούμι το οποίο εντάσσεται στην κατηγορία premium προϊόν.

Επιπλέον, η συσκευασία για το χαλλούμι που διατίθεται στα αεροδρόμια είναι διαφορετική, ώστε να διατηρηθεί με ασφάλεια μέχρι ο ταξιδιώτης που θα το αγοράσει, να φτάσει στον προορισμό του.

Αυτή τη στιγμή, τρεις εταιρείες έχουν καταφέρει να βάλουν το προϊόν στα ψυγεία των κυπριακών αεροδρομίων. Πρόκειται για την Χαραλαμπίδης Κρίστης, την Γαλακτοβιομηχανία Αλάμπρα (η οποία προστέθηκε τον τελευταίο χρόνο) καθώς και το χαλλούμι Μαρούλλα.

Πάντως, παρά το ότι πρόκειται για ακριβό προϊόν, φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τους επιβάτες, το οποίο μεταφράζεται σε πωλήσεις, και εκφράζεται η εκτίμηση ότι η κατηγορία Χαλλούμι θα καταγράψει καλύτερες επιδόσεις το επόμενο διάστημα. Ήδη η διεύθυνση των Cyprus Duty Free, προχωρεί σε προωθητικές ενέργειες του προϊόντος, με την προβολή οπτικοακουστικού υλικού σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής του προϊόντος, αλλά και με υπηρεσία γευσιγνωσίας του προϊόντος στους ταξιδιώτες. Σύντομα, αναμένεται ότι στο πλαίσιο της γευσιγνωσίας θα προσφέρεται το προϊόν και ψημένο στα σημεία πώλησής του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση