ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανέκαμψε η παραχώρηση φρέσκου δανεισμού τον Μάιο

Σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, τα νέα δάνεια παρουσιάζονται σημαντικά μειωμένα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ανάκαμψη παρουσίασε η παραχώρηση φρέσκου δανεισμού τον Μάιο του 2020, επωφελούμενη από τις χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα και στα διατάγματα αναστολών εργασιών λειτουργίας επιχειρήσεων και υπηρεσιών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, το σύνολο των καθαρών νέων δανείων (χωρίς δάνεια που έτυχαν επανδιαπραγμάτευσης) τον Μάιο διαμορφώθηκε σε €118 εκατομμύρια, έναντι €84 εκατ. τον προηγούμενο μήνα, παρουσιάζοντας άνοδο 41%.

Ωστόσο σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, τα νέα δάνεια παρουσιάζονται σημαντικά μειωμένα τον Μάιο παρουσιάζοντας πτώση 61%, έναντι ετήσιας πτώσης 71% τον προηγούμενο μήνα. Για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου του 2020, τα καθαρά δάνεια ανήλθαν σε €776 εκατ. σε σύγκριση με €1,44 δισεκατομμύρια τη αντίστοιχη περίοδο του 2019. Ειδικότερα, τα καθαρά νέα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν σε €8,2 εκατ (€4,2 τον Απρίλιο), ενώ τα δάνεια που έτυχαν επαναδιαπραγμάτευσης ανήλθαν σε €1,4 εκατ.

Τη μερίδα του λέοντος των καθαρά νέων δανείων κατείχαν τον Μάιο τα δάνεια για αγοράς κατοικίας, τα οποία διαμορφώθηκαν στα €41,6 εκατ. (από €19 εκατ. τον Απρίλιο), ενώ τα δάνεια που έτυχαν επαναδιαπραγμάτευσης ανήλθαν σε €17,4 εκατ. Ανοδικά κινήθηκαν τον Μάιο και τα καθαρά νέα εταιρικά δάνεια μέχρι €1 εκατ., τα οποία διαμορφώθηκαν στα €23,6 εκατ. σε σύγκριση με €16,3 τον προηγούμενο μήνα, ενώ τα νέα δάνεια που προέκυψαν από επαναδιαπραγμάτευση ανήλθαν σε €8,3 εκατ. σε σύγκριση με €2 εκατ. τον Απρίλιο.

Τέλος, τα εταιρικά δάνεια ύψους άνω του €1 εκατ. έμειναν σχετικά αμετάβλητα τον Μάιο και ανήλθαν σε €35,8 εκατ., από €31,8 εκατ τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, τα νέα δάνεια που προέκυψαν από επαναδιαπραγμάτευση ανήλθαν σε €34,3 εκατ. από μόλις €9 εκατ. τον Απρίλιο. Να σημειωθεί ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται να υπάρξει θετική επίπτωση στα νέα δάνεια καθώς μπαίνει σε λειτουργία το σχέδιο επιδότησης επιτοκίου τόσο εταιρικών και στεγαστικών δανείων που υλοποιεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση