ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανησυχία από την άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

O δομικός πληθωρισμός επίσης αποδείχθηκε ισχυρότερος από όσο αναμενόταν, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση των τελευταίων τεσσάρων μηνών, 0,4%

Kathimerini.gr

Μετά τα πρόσφατα ισχυρά στοιχεία για τις θέσεις απασχόλησης των ΗΠΑ, τα οποία έκαναν σαφές ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα υψηλό βαθμό στενότητας διατηρώντας αμείωτο τον κίνδυνο υψηλού πληθωρισμού για μεγαλύτερο από το αναμενόμενο χρονικό διάστημα, ο πληθωρισμός, στον οποίον εστίασαν την προσοχή τους οι αγορές την εβδομάδα που διανύσαμε, επίσης εξέπληξε αρνητικά καθώς ενισχύθηκε.

Προσέφερε έτσι περαιτέρω στήριξη στην άποψη για διατήρηση περιοριστικής νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκειμένου να επιτευχθεί έγκαιρα η επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο, ενώ ο κύριος δείκτης τιμών καταναλωτή ανέκοψε την πορεία επιβράδυνσης των τελευταίων τριών μηνών, καταγράφοντας μηνιαίο ρυθμό αύξησης 0,5% τον Ιανουάριο, τον υψηλότερο των τελευταίων επτά μηνών.

Αντανακλώντας αυξήσεις στις τιμές των υπηρεσιών αλλά και στις τιμές των αγαθών για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο, ο δομικός πληθωρισμός επίσης αποδείχθηκε ισχυρότερος από όσο αναμενόταν, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση των τελευταίων τεσσάρων μηνών, 0,4%.

Παράλληλα, τα περισσότερα στοιχεία οικονομικής δραστηριότητας για τον μήνα Ιανουάριο αποδεικνύονται ισχυρότερα από τις εκτιμήσεις της αγοράς (π.χ. λιανικές πωλήσεις, βιομηχανική παραγωγή), υποδηλώνοντας ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στις αρχές του πρώτου τριμήνου, γεγονός που ενδέχεται τελικά να διαψεύσει τις αρχικές εκτιμήσεις για ύφεση –ήπια ωστόσο– μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου.

Στον απόηχο των ισχυρών αυτών στοιχείων, αρκετοί αξιωματούχοι της Fed συνεχίζουν να υιοθετούν ένα ιδιαίτερα «επιθετικό» ύφος σε ομιλίες τους, ενισχύοντας την άποψη ότι η Τράπεζα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγαλύτερων αυξήσεων τους επόμενους μήνες, δηλαδή επιστροφή σε ρυθμό 50 μ.β., με το τερματικό επιτόκιο να ανέρχεται υψηλότερα σε σύγκριση με τις τελευταίες προβλέψεις της τον Δεκέμβριο.

Επηρεασμένη από τις δηλώσεις αυτές και τα ισχυρά στοιχεία της οικονομίας των ΗΠΑ, η προθεσμιακή αγορά προχώρησε τις τελευταίες ημέρες σε νέα αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, προβλέπει τώρα τερματικό επιτόκιο 5,30% τον Ιούλιο έναντι 5,15% την προηγούμενη εβδομάδα και 4,80% στις αρχές Φεβρουαρίου, δηλαδή συνολική περαιτέρω αύξηση περίπου 70 μ.β., ενώ η εκτίμηση για μείωση των επιτοκίων στο τέλος του έτους έχει περιοριστεί πλέον σε λιγότερες από 25 μ.β. Δεδομένων των ανωτέρω συνθηκών, οι αγορές των αμερικανικών κυβερνητικών ομολόγων δέχθηκαν νέες σημαντικές πιέσεις.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση