ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανοιχτό παράθυρο για παρεμβάσεις σε τιμή ψωμιού, γάλατος, νερού

Παραμένουν οι αβεβαιότητες παρόλο που η κύρια άποψη είναι ότι είναι παροδικό το φαινόμενο της ακρίβειας των προιόντων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ανοιχτό το παράθυρο για παρεμβάσεις σε τιμές πάνω στο ψωμί, το νερό και το γάλα άφησε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών κατά την παρουσίαση του Προυπολογισμού του 2022, ο Υπουργός ανάφερε στο πλαίσιο σχολιασμού για τον πληθωρισμό και τις υψηλές τιμές των προιόντων πως, το Υπουργείο Εμπορίου εξετάζει τυχόν τιμολογιακές παρεμβάσεις στο ψωμί, το νερό και το γάλα, αν κριθεί αναγκαίο.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο Υπουργός εξήγησε ότι παραμένουν οι αβεβαιότητες παρόλο που η κύρια άποψη είναι ότι είναι κάτι το πρόσκαιρο, κάτι που θα φανεί στη συνέχεια. Πρόσθεσε ότι αν επιβεβαιωθούν οι επίσημες προβλέψεις για 2% πληθωρισμό για το 2021, τότε δεν θα μιλάμε για πληθωριστική κρίση που θα αναστατώσει πολύ τις αγορές. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες που λειτουργεί ακόμα με βάση την ΑΤΑ, ώστε υπάρχει μια αποζημίωση στον καταναλωτή για την αύξηση των τιμών, αλλά ταυτόχρονα ανατροφοδοτεί τον πληθωρισμό. Είπε ακόμα ότι λόγω των πληθωριστικών πιέσεων προβλέπεται να επέλθει αύξηση επιτοκίων το επόμενο διάστημα.

Τα εργαλεία για διαχείριση του πληθωρισμού, είπε, είναι αυτά της νομισματικής πολιτικής, οι αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους, η ΑΤΑ, η χρησιμοποίηση των αποθεματικών της ΑΗΚ. Άλλου είδους παρεμβάσεις, είπε όπως οροφές τιμών ή οτιδήποτε άλλο δημιούργησαν μαύρη αγορά και ελλείψει προϊόντων σε άλλες χώρες, δεν εξετάζονται, πέραν από το ψωμί, το νερό και το γάλα που εξετάζονται από το αρμόδιο Υπουργείο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση