ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντιδράσεις για την επιλογή της Bureau Veritas

Κυπριακή εταιρεία ζητά επανάληψη της διαδικασίας προσφορών για την διενέργεια ελέγχου στο Χαλλούμι

Της Μαρίας Ηρακλέους

Την επανάληψη της διαδικασίας για την επιλογή εταιρείας ελέγχου για το χαλλούμι ζητά η εταιρεία Nortest Cyprus Ltd, θέτοντας ζήτημα διαφάνειας στην διαδικασία που κατέληξε στην επιλογή της Bureau Veritas το 2016. Θέτει επίσης σειρά ζητημάτων τα οποία αναφέρει σε σχετική επιστολή η οποία στάλθηκε μέσω δικηγορικού γραφείου στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας:

-Η Bureau Veritas δεν έχει ούτε είχε την αναγκαία διαπίστευση για το χαλλούμι ενώ η συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία την έχει δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι για να τους κατακυρωθεί το έργο κατά παράβαση του ισχύοντος δικαίου δημοσίων συμβάσεων.

- Πέντε χρόνια μετά την ανάθεση στην Bureau Veritas δεν έχει υπογραφεί ακόμα η σύμβαση με την εταιρείας. Θέση της εταιρείας είναι ότι μια ανάθεση δημόσιας σύμβασης δεν μπορεί να γίνεται με αόριστο ορίζοντα χρόνου και η σύναψη να γίνεται με βάση τα δεδομένα του ουσιώδους χρόνου της απόφασης ανάθεσης.

- Ζητούν την επανάληψη της διαδικασίας προκήρυξης και ανάθεση με τα δεδομένα που θα ισχύουν κατά τον χρόνο που το Υπουργείο θα είναι έτοιμο να υπογράψει την σύμβαση.

- Ζητούν την ανάκληση της επιστολής ανάθεσης λόγω της μεγάλης παρόδου χρόνου εξαιτίας της οποίας τα δεδομένα έχουν αλλάξει.
Κατά την εταιρεία προκύπτουν δύο ερωτήσεις:

• Πώς επιλέχθηκε το Bureau Veritas εάν δεν είναι διαπιστευμένο για πιστοποίηση του Χαλλούμι σύμφωνα με τα Κυπριακά πρότυπα CY 94-1 και CY94-2 (για φρέσκα και ώριμα Χαλλούμια)

• Οι ποσότητες τυριών από το 2015 έως σήμερα έχουν υπερδιπλασιαστεί. Ποιο θα είναι το κόστος για τον Κύπριο παραγωγό σήμερα όταν οι προσφορές έχουν ολοκληρωθεί το 2015 και έκτοτε δεν έχει υπογραφεί συμφωνία, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές δεν κλειδώθηκαν και θα προσαρμοστούν εσωτερικά χωρίς προσφορές.

Η απάντηση του Υπουργείου Γεωργίας

«Έχουμε έρθει σε επαφή με την συγκεκριμένη εταιρεία και έχουμε επεξηγήσει ότι η διαδικασία ελέγχου ενός προϊόντος ΠΟΠ τυριού ξεκινά από τον μύλο που παράγει τις ζωοτροφές, περνά από την αιγοπροβοτατροφική εκμετάλλευση, συνεχίζει στους ελέγχους στο γάλα, περνά στους ελέγχους του τυροκομείου και τερματίζει με τον έλεγχο του τελικού ΠΟΠ προϊόντος» αναφέρει από την πλευρά του το Υπουργείο Γεωργίας. Δίνει επίσης διευκρινήσεις γιατί επιλέγηκε η Bureau Veritas και γιατί δεν αναμένεται να προχωρήσουν σε επανάληψη της διαδικασίας.

Η ανάθεση στην Bureau Veritas έγινε κατόπιν της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης, η οποία είχε γίνει με τρεις εταιρείες με βάση των προνοιών της νομοθεσίας για τις δημόσιες προσφορές αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Γεωργίας. Επισήμανουν ότι η υπογραφή του συμβολαίου δεν έγινε αφού πρώτα θα έπρεπε να γίνει η κατοχύρωση του προϊόντος ως ΠΟΠ. Εξήγησε ότι η ανάθεση έχει γίνει με επιστολή τον Απρίλιο του 2015, μετά από διαδικασία διαπραγμάτευσης με τρεις διεθνείς οργανισμούς εκ των οποίων επιλέγηκε η Bureau Veritas με βάση τα κριτήρια που είχαν τεθεί και στην βάση της εμπειρίας που είχαν για να πιστοποιούν τυριά ΠΟΠ. Κρίθηκε ότι με βάση την εμπειρία που είχε η εταιρεία και μετά από έλεγχο των τεχνικών και οικονομικών της φακέλων, θα μπορούσε να αναλάβει τον έλεγχο του κυπριακού χαλλουμιού.

Σημείωνουν επίσης ότι καθόλη την διάρκεια αυτών των ετών έτρεχε και η προετοιμασία της συγκεκριμένης εταιρείας. Η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί σύντομα μετά και την έγκριση του φακέλου από το Κολλέγιο των Επιτρόπων και την δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ. Αυτή την περίοδο γίνονται τελικές διαπραγματεύσεις καθώς έχουν μεταβληθεί οι όγκοι από το 2015 μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται ότι η διάρκεια της σύμβασης είναι 5 χρόνια χωρίς ρήτρα ανανέωσης. Οι χρεώσεις της εταιρείας για τον έλεγχο της παραγωγής χαλλουμιού θα ανακοινωθούν μαζί με την υπογραφή του συμβολαίου για να ενημερωθούν και οι ενδιαφερόμενοι. Πρόκειται για πάγιο ποσό το οποίο αφορά κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, διαφοροποιείται στην περίπτωση των τυροκομείων και των μύλων ζωοτροφών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση