ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΑΟΖ - Πότε θα επωφεληθούν οι Κύπριοι από το φυσικό αέριο;

Αυξημένο ενδιαφέρον από πολλές χώρες σε ό,τι αφορά την πώληση του φυσικού αερίου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ως μια πολύ θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την εύρεση κοιτάσματος φυσικού αερίου στο τεμάχιο «6» της κυπριακής ΑΟΖ η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου. Μιλώντας στην εκπομπή «Διαδπορά Ειδήσεων» η κ. Πηλείδου είπε ότι πρόκειται για ευχάριστα νέα δεδομένων των ενεργειακών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς αποτελεί διέξοδο για την τροφοδότηση τόσο της Κύπρου όσο και της Ε.Ε.

Σε ερώτηση για το πότε θα μπορέσει ο Κύπριος πολίτης να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα, η Υπουργός Ενέργειας απάντησε ότι το χρονοδιάγραμμα για το «Αφροδίτη» είναι το 2027. Μέχρι το 2027, είπε, η εταιρεία πρέπει να έρθει με το τελικό πλάνο ανάπτυξης το οποίο αναμένουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από το Υπουργείο και αμέσως η εταιρεία να ξεκινήσει τις μελέτες που πρέπει να γίνουν ούτως ώστε να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση η οποία θεωρείται ότι θα είναι θετική και να ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού. Ξεκαθάρισε ότι η κοινοπραξία θα πρέπει να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα που συμπεριλαμβάνονται στο συμβόλαιό της.

Διευκρίνισε ταυτόχρονα ότι ένα κοίτασμα από μόνο του, χωρίς υποδομές και απομονωνόμενο είναι σαφέστατα πιο δύσκολο να αναπτυχθεί απ’ ότι κοιτάσματα που είναι σε γειτονικά τεμάχια όπως το 6 με το 7 που διαχειρίζονται οι ENI και η TOTAL και το 5 με το 10 της Exxonmobil. Τόνισε παράλληλα ότι όσο προστίθενται ποσότητες στα κοιτάσματα τόσο πιο βιώσιμες γίνονται οι επενδύσεις.

Σε σχέση με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, η κ. Πειλήδου σημείωσε πως σε ό,τι έχει να κάνει με την πώληση του φυσικού αερίου υπάρχουν πολλές προοπτικές και αρκετές χώρες επέδειξαν ενδιαφέρον. Από πλευράς μεταφοράς του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο η Υπουργός Ενέργειας είπε ότι εναπόκειται στις εταιρείες να πουν πώς μπορούν να εκπνοηθούν τα σενάρια σε οικονομικό και τεχνικό επίπεδο.  

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση