ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απαντά στον ΥΠΟΙΚ για τον ΦΠΑ ο Κ. Μαυρίδης

Τα όσα αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ευρωβουλευτής

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στην Επιτροπή Οικονομικών βρέθηκε την Δευτέρα (14/02) ο Υπουργός Οικονομικών σχετικά με το θέματος του ΦΠΑ του 5% στην πρώτη κατοικία. Συγκεκριμένα ο κύριος Πετρίδης ανέφερε ότι ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ είχε καταγγείλει την κυβέρνηση για λανθασμένη εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για το ΦΠΑ, η οποία ερμηνεία ήταν στη βάση της ψήφισης του νόμου του 2016.

«Κατηγορείτε εμάς για μια νομοθεσία την οποία εσείς, η Βουλή ψηφίσατε ομόφωνα, που επίσης για την οποία εσείς καταγγείλατε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ερχόμαστε εδώ ώστε να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ.

Σε ανακοίνωση του ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης αναφέρει ότι, «στις 24-9-2020, γνωστοποιήθηκε η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% αντί για 19% για αγορά κατοικίας στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ) για απόκτηση διαβατηρίου. Ένα μήνα αργότερα δημοσιοποιήθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή “εξετάζει προσεκτικά το ζήτημα της επιβολής χαμηλού συντελεστή 5% ΦΠΑ αντί 19% στις πωλήσεις κατοικιών στο πλαίσιο του ΚΕΠ”».

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει:

Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα, προχώρησα σε ερώτηση προς την Επιτροπή για το σχετικό θέμα, ζητώντας να ενημερωθώ για τα αποτελέσματα της έρευνας. Στη συνέχεια, παρέθεσα επίσης αυτούσιο απόσπασμα από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή που ανέφερε ότι «το Υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά στοιχεία τα οποία είναι ελλιπή όσον αφορά στο ισχύον νομικό καθεστώς για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% για την αγορά ή ανέγερση κατοικίας. Συγκεκριμένα, δεν έγινε αναφορά στον τροποποιητικό Νόμο 119(Ι)/2016 με τον οποίο απαλείφθηκε το ανώτατο συνολικό εμβαδόν της κατοικίας» σε συνδυασμό με την διαπίστωσή του Γεν. Ελεγκτή ότι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, που αποτελεί μέτρο κοινωνικής πολιτικής, εφαρμόστηκε στο πλαίσιο του ΚΕΠ για απόκτησης ιθαγένειας.

Η απάντηση της Επιτροπής ήταν σαφής. Η εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ 5% (αντί για 19%) στο πλαίσιο του ΚΕΠ για αγορά κατοικίας παραβίαζε την Ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία επιτρέπει μειωμένο ΦΠΑ μόνο στην περίπτωση κοινωνικής πολιτικής και όχι επενδυτικής όπως το ΚΕΠ, όπως το εφάρμοζε η Κυπριακή Κυβέρνηση.

Επιπλέον, σήμερα, έχουμε ενώπιον της Βουλής μια δημόσια παραδοχή από τον Υπουργό Οικονομικών επιβεβαιώνοντας πλήρως τον Γενικό Ελεγκτή. Ουσιαστικά, οι αρχές του Υπουργείου παρέλειψαν ή απέκρυψαν να ενημερώσουν την ΕΕ για την κατάργηση του ανώτατου συνολικού εμβαδού της κατοικίας 275 τ.μ. Πρόκειται για δημόσια παραδοχή απόκρυψης στοιχείων και παραπλάνησης της ΕΕ και της κυπριακής κοινωνίας για την παραβίαση της Ευρωπαϊκής και Κυπριακής νομοθεσίας, με συνέπεια την απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων εσόδων από το κυπριακό κράτος. Το πρωτάκουστο είναι που ενώ γίνεται παραδοχή για την πράξη τους, ζητούν εξηγήσεις επειδή αποκαλύφθηκε η παρανομία!

Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να μην συνδράμουν τον οποιονδήποτε συνυπεύθυνο να φορτώσει τις απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων κρατικών εσόδων στους ώμους της μεσαίας τάξης και των νεαρών ζευγαριών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΥΠΟΙΚ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση