ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:25
 

Απεργιακά μέτρα στην ΑΗΚ με άγνωστο χρονικό ορίζοντα

Την Παρασκευή οι συντεχνίες κλειδώνουν την μορφή των μέτρων που εξήγγειλαν

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η εξαγγελία απεργιακών μέτρων στην Αρχή Ηλεκτρισμού για την ερχόμενη Δευτέρα, ως αντίδραση για τη στάση του ΔΣ του ημικρατικού οργανισμού στο θέμα τερματισμού των μισθολογικών αποκοπών, μπορεί να εξελιχθεί σε μετωπική σύγκρουση απροσδιορίστου χρονικής διάρκειας με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε μια δύσκολη, από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών, περίοδο.

Οι τέσσερις συντεχνίες του οργανισμού, ΕΠΟΠΑΗ. ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ, ΣΥΒΑΗΚ, την ερχόμενη Παρασκευή, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ», από κοινού θα αποφασίσουν τη μορφή των απεργιακών μέτρων. Μια απόφαση που είναι σίγουρο ότι θα λάβει υπόψη της, την αρνητική θέση της ηγεσίας του ημικρατικού οργανισμού στα αιτήματα των συντεχνιών.

Στην κοινή σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί, οι συντεχνίες θα έχουν ανά χείρας την ισχυρή θέση των εργαζομένων οι οποίοι στις ενημερωτικές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν, ανά το παγκύπριο, άναψαν το πράσινο φως για δυναμικές αντιδράσεις.

Τα μέτρα

Την Πέμπτη το πρωί θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ενημερωτική συγκέντρωση των εργαζομένων στα κεντρικά γραφεία της Αρχής Ηλεκτρισμού στη Λευκωσία.

Στο χώρο των συντεχνιών, για την ώρα δεν μπορεί να προσδιοριστεί η μορφή αλλά και το εύρος των μέτρων της ερχόμενης Δευτέρας. Κάποιες απόψεις που εκφράζονται θέλουν τις συντεχνίες να επιλέγουν να στείλουν ένα πρώτο μήνυμα στην ηγεσία του ημικρατικού οργανισμού, υποστηρίζοντας πως οι αντιδράσεις θα πρέπει να κινηθούν στη λογική της λήψης κλιμακωτών μέτρων, ανάλογα με τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν.

Ωστόσο το δύσκολο κομμάτι για τις συντεχνίες θα είναι στην περίπτωση που το ΔΣ του οργανισμού δεν μετακινηθεί από τις αρνητικές θέσεις που έχει εκφράσει, στα αιτήματα των συντεχνιών. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι τέσσερις συντεχνίες έχουν ενώπιον τους, δυο επιλογές.

Οι επιλογές

Η πρώτη είναι η άσκηση πίεσης μέσω απεργιακών μέτρων με ορατό όμως τον κίνδυνο να δεχθούν έντονες πιέσεις από την κοινή γνώμη. Η δεύτερη επιλογή είναι να κινηθούν νομικά, προκειμένου να επιβάλουν την άμεση κατάργηση των αποκοπών, στη βάση της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου. Λαμβάνοντας υπόψη τις κινήσεις που έχουν γίνει από τις τέσσερις συντεχνίες, η δεύτερη επιλογή είναι και το επικρατέστερο σενάριο.

Οι τέσσερις συντεχνίες, ήδη, έχουν αποστείλει επιστολή στο ΔΣ της ΑΗΚ, μέσω δικηγόρου, με την οποία ζητούν την άμεση εφαρμογή της δικαστικής απόφασης, προειδοποιώντας πως μη συμμόρφωση συνιστά ποινικό αδίκημα για την πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Μόνο πρόστιμο σε Παπουλή, Μερκή, Σοφρώνη

«Οι οπαδοί της Ανόρθωσης είναι μάλλον επικίνδυνοι, ίσως και οι χειρότεροι τα τελευταία χρόνια. Παλιά ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  18:39

ΥΠΕΣ: Θέλουμε να περιορίσουμε τους οικονομικούς μετανάστες

«Όταν έρθουν στην Κύπρο (στην μισή μας πατρίδα) ακόμα 100,000 Άραβες Πακιστανοί και Αφρικανοί σε λίγα ...»
Leon  |  18:31

Ανέβηκαν 12 σεντ τα καύσιμα σε ένα χρόνο

«Την ίδια ώρα, μερίδα κόσμου που θέλει να κατευνάσει τις ανησυχίες περί αύξησης των τιμών -όπως το Υπουργείο- ...»
YIANNOULIS  |  14:15

Ανέβηκαν 12 σεντ τα καύσιμα σε ένα χρόνο

«Το Κράτος, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΙΔΕΙ στους πολίτες !!! ΠΑΝΤΑ πέρνει, πέρνει ΠΕΡΝΕΙ !!!!!!!»
YIANNOULIS  |  14:02

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X