ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απλούστευση κανόνων ΦΠΑ από το 2025 και κανόνες για εντοπισμό φορολογικής απάτης

Στόχος είναι η μείωση του διοικητικού φόρτου και του κόστους συμμόρφωσης για τις μικρές επιχειρήσεις

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τους νέους απλουστευμένους κανόνες ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις ενέκρινε σήμερα το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών, Εcofin, με στόχο τη μείωση του διοικητικού φόρτου και του κόστους συμμόρφωσης για τις μικρές επιχειρήσεις και τη δημιουργία ενός φιλικότερου στην ανάπτυξη φορολογικού περιβάλλοντος, με στήριξη στο διασυνοριακό εμπόριο.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2025 βελτιώνεται ο σχεδιασμός της απαλλαγής ΦΠΑ , πράγμα που συμβάλλει στη μείωση δαπανών που απορρέουν από τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία σχετικά με τον ΦΠΑ. Θα παράσχουν επίσης την ευκαιρία για ενθάρρυνση της οικειοθελούς συμμόρφωσης και, ως εκ τούτου, για συμβολή στη μείωση των απωλειών εσόδων λόγω μη συμμόρφωσης και απάτης στον τομέα του ΦΠΑ. Το κείμενο προβλέπει ότι οι μικρές επιχειρήσεις θα μπορούν να υπαχθούν σε απλουστευμένους κανόνες συμμόρφωσης στον τομέα του ΦΠΑ εφόσον ο ετήσιος κύκλος εργασιών τους δεν υπερβαίνει το όριο που ορίζει το οικείο κράτος μέλος, το οποίο δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από 85 000 €. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις θα μπορούν να υπαχθούν στο απλουστευμένο καθεστώς και μικρές επιχειρήσεις από άλλα κράτη μέλη, οι οποίες δεν υπερβαίνουν το όριο αυτό, εάν ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών τους σε ολόκληρη την ΕΕ δεν υπερβαίνει τις 100 000 €.

Επιπλέον το ECOFIN ενέκρινε σύνολο κανόνων για τη διευκόλυνση του εντοπισμού της φορολογικής απάτης σε διασυνοριακές συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου.

Τα νέα μέτρα θα δώσουν τη δυνατότητα στα Κράτη Μέλη να συλλέγουν, με εναρμονισμένο τρόπο, τα αρχεία που διατίθενται ηλεκτρονικά από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, όπως οι τράπεζες. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί ένα νέο κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα για την αποθήκευση των πληροφοριών σχετικά με τις πληρωμές και για την περαιτέρω επεξεργασία των πληροφοριών αυτών από τους αρμόδιους για την καταπολέμηση της απάτης υπαλλήλους σε εθνικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω δέσμη νέων κανόνων αποτελείται από δύο νομοθετικά κείμενα. Πρώτον για τις τροποποιήσεις της οδηγίας ΦΠΑ, με τις οποίες θεσπίζονται απαιτήσεις για τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, ώστε να τηρούν αρχεία των διασυνοριακών πληρωμών που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό εμπόριο. Τα δεδομένα αυτά θα τίθενται στη συνέχεια στη διάθεση των εθνικών φορολογικών αρχών υπό αυστηρές προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την προστασία των δεδομένων. Και δεύτερον για τις τροποποιήσεις κανονισμού σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα του ΦΠΑ. Οι εν λόγω τροποποιήσεις καθορίζουν λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο οι εθνικές φορολογικές αρχές θα συνεργάζονται εν προκειμένω για τον εντοπισμό της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ και τον έλεγχο της συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις ΦΠΑ.

Τέλος, το Συμβούλιο εξέδωσε σήμερα απόφαση δίνοντας το πράσινο φως για την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας σχετικά με τη διαβίβαση και τη χρήση δεδομένων από τις καταστάσεις με τα ονόματα των επιβατών (PNR). Η Επιτροπή θα αρχίσει πλέον τις διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία, βάσει των διαπραγματευτικών οδηγιών του Συμβουλίου.

Η συμφωνία αυτή θα ρυθμίζει τη διαβίβαση και χρήση των δεδομένων PNR για την πρόληψη και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των σοβαρών μορφών διεθνικού εγκλήματος. Θα εξασφαλίζει τον απόλυτο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ιδίως του δικαιώματος στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, με τις απαραίτητες εγγυήσεις και ελέγχους σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση