ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:09
 

Αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων

Η υποχώρηση οφείλεται κυρίως στις αποφάσεις της ΕΚΤ, για την απάλειψη των ορίων στις αγορές ομολόγων

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Μεγάλη αποκλιμάκωση παρουσιάζουν οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές έπειτα από την εκτόξευση που παρουσίασαν το τελευταίο διάστημα λόγω της αναταραχής που προκάλεσε στους επενδυτές η πανδημία του κορωνοϊού.

Η υποχώρηση οφείλεται κυρίως στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για την απάλειψη των ορίων στις αγορές ομολόγων, αλλά και στη χθεσινή έναρξη του Έκτακτου Προγράμματος Αγοράς Ομολόγων Πανδημίας (PEPP) ύψους €750 δισεκατομμυρίων. Η ενεργοποίηση του προγράμματος επιτρέπει και στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να προχωρήσει σε αυξημένες αγορές κυπριακών ομολόγων από τις δευτερογενείς αγορές, πιέζοντας καθοδικά το κόστος δανεισμού της Δημοκρατίας.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, οι αποδόσεις του κυπριακού 10ετούς ομολόγου ακολουθεί πτωτική τροχιά και βρισκόταν νωρίτερα σήμερα στο 1,097% από το ψηλό αυτού του έτους που την περασμένη Τετάρτη, 18 Μαρτίου και ανήλθε στο 1,932%, παρουσιάζοντας μείωση σχεδόν 90 μονάδων βάσης. Η προηγούμενη υψηλότερη τιμή στις αποδόσεις είχε καταγραφεί στις 20 Νοεμβρίου 2018 φτάνοντας στο 2,449%.

Σημειώνεται ότι η επιδημία του κορωνοϊού είχε σοβαρό αντίκτυπο τις αποδόσεις των ομολόγων χωρών της περιφέρειας της ΕΕ, όπως της Ιταλίας και της Ελλάδας, αποδόσεις οι οποίες μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ παρουσιάζουν μεγάλες μειώσεις. Υπενθυμίζεται πως τα ελληνικά ομόλογα περιλήφθηκαν κατ’ εξαίρεση στο πρόγραμμα PEPP, ενώ οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων επωφελήθηκαν κυρίως μετά την απόφαση της Φραγκφούρτης να καταργήσει τα όρια εκδότη στις αγορές ομολόγων.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ μέχρι τις 20 Μαρτίου, οι καθαρές αγορές κυπριακών ομολόγων ανήλθαν στα €41 εκατομμύρια, με την συνολική αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό της ΕΚΤ να ανέρχεται στα €2,09 δισ.

Πέραν του έκτακτου προγράμματος, η ΕΚΤ έχει ήδη ξεκινήσει νέες αγορές ομολόγων ύψους €20 δις μηνιαίως (ανακοινώθηκε στις αρχές του 2020), ενώ επανεπενδύει και ποσά ομολόγων που λήγουν και τα οποία είχαν αγοραστεί μέσω του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων, κάτι που ενισχύει τη δύναμη πυρός, που βοηθά στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού για τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης.

Συνεπώς, και η ΚΤΚ θα προχωρεί πλέον σε μεγαλύτερες μηνιαίες αγορές κυπριακών ομολόγων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Οι αποφάσεις του Νίκαρου, ο Νετανιάχου και το «κοινό» restart

«Δυστυχώς το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα που μπορεί να βοηθήσει αν πάει κάτι στραβά και είναι δίπλα μας... ...»
Αρμαγεδών  |  14:02

#PoliticsBlog Ο γενικώς Ελεγκτής, τα νεύρα του Νίκαρου και ο ακραίος λαϊκισμός

«Νίκαρε φταίεις που διορίζεις τον κάθε αππωμένο... είχες και άλλες επιλογές αλλά ήθελες να ικναοποιήσεις ...»
Αρμαγεδών  |  13:31

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Λάβετε το δάνειο σας τώρα σε 48 ώρες Καλό απόγευμα Θέλετε να είστε επιχειρηματίας, να ξεκινήσετε ...»
Dennis crouch  |  00:06

Για όλα φταίνε οι τράπεζες

«Βασικά η ευθύνες βαραίνουν την ΚΤΚ της οποίας η εκάστοτε διοικητές ήταν για τα κατσαρα.,.»
Αρμαγεδών  |  17:03

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X