ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αποσύρει το τέλος υπέρ παρόχων η Γερμανία

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε ότι αναθεωρεί το έκτακτο τέλος στο φυσικό αέριο που είχε επιβάλει προσφάτως με σκοπό τη διάσωση των παρόχων ενέργειας

Kathimerini.gr

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ανακοίνωσε ότι αναθεωρεί το έκτακτο τέλος στο φυσικό αέριο που είχε επιβάλει προσφάτως με σκοπό τη διάσωση των παρόχων ενέργειας. Αιτία οι συστηματικές πιέσεις που δέχθηκε από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, αλλά και από το κόμμα των Φιλελευθέρων. «Τον τελικό λόγο θα έχει η Βουλή και θα κάνει χρήση του δικαιώματός της» προειδοποίησε χθες το βράδυ η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Σάσκια Εσκεν, ενώ υπογράμμισε ότι δεν έχουν ανάγκη διάσωσης όλες οι εταιρείες παροχής ενέργειας. Προσέθεσε δε, πως «όσες είναι οικονομικά υγιείς, δεν επιτρέπεται να επωφεληθούν από το σχεδιαζόμενο τέλος».

Από την πλευρά του FDP, ο αρχηγός του και υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, ζήτησε «περισσότερο στοχευμένα» μέτρα, τονίζοντας ότι «ένα μέτρο αλληλεγγύης δεν πρέπει να χρησιμεύσει προκειμένου κάποιες εταιρείες απλώς να διατηρήσουν τις επιδόσεις τους και να αποκομίσουν επιπλέον κέρδη». Σημείωσε μάλιστα με νόημα ότι το θέμα χειρίζεται ο Χάμπεκ, ο οποίος «θα πρέπει τώρα να το δει πιο προσεκτικά ώστε να ωφεληθούν οι καταναλωτές».

Αναδίπλωση του υπ. Οικονομίας Ρ. Χάμπεκ μετά τις έντονες αντιδράσεις Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελευθέρων.

Ο υπουργός Οικονομίας ζήτησε, έπειτα από τις αντιδράσεις, να επανεξεταστεί η ομάδα των δώδεκα εταιρειών που θα ευνοούνταν από το έκτακτο τέλος ύψους 2,419 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Το επίμαχο τέλος επρόκειτο να επιβληθεί από την 1η Οκτωβρίου και θα μετέφερε το 90% του αυξημένου κόστους αγοράς ενέργειας στους καταναλωτές, προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι πάροχοι. «Πρέπει να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο αριθμός των εταιρειών που θα ωφεληθούν από το τέλος», τόνισε χθες ο κ. Χάμπεκ, μιλώντας σε επιχειρηματίες. «Εχουμε ένα πολιτικό πρόβλημα που μου έχει χαλάσει τη διάθεση τις τελευταίες 48 ώρες», δήλωσε ο υπουργός και έκανε λόγο για «δικαιολογημένη αξίωση» εκ μέρους των εταίρων του στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Υποστήριξε πάντως ότι το έκτακτο τέλος φυσικού αερίου ήταν σωστή απόφαση, αλλά παραδέχθηκε ότι «δεν είναι ηθικά σωστό όσοι έχουν κερδίσει πολλά χρήματα να ζητούν από τους καταναλωτές επιπλέον βοήθεια». Οπως ανέφερε ο ίδιος, αν το μέτρο δεν είναι σωστά δομημένο θα υπάρξουν προσφυγές και πιθανότατα θα καταρρεύσει στο σύνολό του, οδηγώντας πολλές εταιρείες σε χρεοκοπία, με σοβαρές συνέπειες για τους πελάτες τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Εισβολή  |  Ρωσία  |  Ευρώπη  |  Ukraine  |  ΥΠΟΙΚ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση