ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:52
 

Απόσυρση παλαιών οχημάτων για αγορά ηλεκτρικών

Τρία σχέδια για την απόσυρση παλαιών οχημάτων – Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου εντός 15 ημερών

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στην εποχή της ηλεκτροκίνησης οχημάτων εισέρχεται και η Κύπρος με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αποσύρουν τα ρυπογόνα οχήματά τους από τους κυπριακούς δρόμους. Μια προσπάθεια που στόχο έχει να κλείσει τη ψαλίδα εκπομπής ρύπων με την Κυπριακή Δημοκρατία να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε μέχρι το 2020.

Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με τις Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ). Στην προσπάθεια αυτή βασικά εργαλεία θεωρούνται η μείωση καύσης ρυπογόνων καυσίμων, όπως το μαζούτ, με ταυτόχρονη αύξηση της καθαρής ενέργειας, καθώς και σημαντικές τομές στο γενικότερο θέμα των μεταφορών. 

Απόσυρση

Η πίεση κάλυψης τους ευρωπαϊκού στόχου ή ενός σημαντικού μέρους μέχρι το 2020, επαναφέρει την απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων με κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες τους να τα αντικαταστήσουν με ηλεκτρική κίνηση. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «Κ», το Τμήμα Οδικών Μεταφορών ετοιμάζει το πλαίσιο απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων, την κρατική χορηγία ως μορφή κινήτρου για τους ιδιοκτήτες των οχημάτων αλλά και τις προϋποθέσεις ένταξης οχημάτων στο σχέδιο απόσυρσης. Το σχέδιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εντός 15νθημέρου αναμένεται να κατατεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση και να προωθηθεί στη συνέχεια στη Βουλή για ψήφιση. Το σχέδιο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που υπάρχουν θα δίνει οικονομικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να αποσύρουν τα παλαιά οχήματά τους.

Υποδομές

Παράλληλα με τα κίνητρα για απόσυρση, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διεργασίες για τις υποδομές υποστήριξης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στους κυπριακούς δρόμους. Υποδομές που έχουν να κάνουν κυρίως με τους σταθμούς επαναφόρτισής τους, σε δημόσια σημεία αλλά και σε οικίες. Βασική κατεύθυνση των σταθερών υποδομών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια να προέρχεται από φωτοβολταϊκά συστήματα. Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες υποδομές, οι πληροφορίες της «Κ» λένε πως στους σχεδιασμούς του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών προνοείται η δημιουργία 10 διπλών σταθμών σε παγκύπρια κλίμακα. Η συγκεκριμένη διαδικασία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο με το βασικό στοιχείο που είναι η χρηματοδότηση να προέρχεται από κοινοτικά κονδύλια τα οποία έχουν εξευρεθεί.

Με τις δημόσιες υποδομές, στο τραπέζι βρίσκεται και σχέδιο ενίσχυσης για δημιουργία υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε οικίες. Εν προκειμένω οι πληροφορίες λένε πως το επόμενο διάστημα θα διατεθούν σχέδια σε πιλοτική βάση με την επιχορήγηση των υποδομών σε ποσοστό 30% του συνολικού κόστους. Τα σχέδια ουσιαστικά θα επιχορηγούν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας των οποίων θα χρησιμοποιείται για τη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Γερμανικά ΜΜΕ: Περικοπές ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία

«Kύριε Μπορέλ, πείτε το στον σουλτανίσκο που λιγόστεψαν οι μέρες του, σήμερα που θα είναι στο σπίτι σας! ...»
ΑΚΑ  |  11:20

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Ο άνθρωπος χωρίς προσωπικότητα πότε θα πάει σπίτι του; »
ΑΚΑ  |  11:17

Κλοπή κατοικίας με λεία 7 χιλ. ευρώ και χρυσαφικά

«ΚΛΟΠΗ ….. κατοικίας ;;; Έκλεψαν κατοικία; Ή μήπως ΔΙΑΡΡΗΞΗ κατοικίας ;;; Πόσο ΠΤΩΧΗ διατύπωση !!! ...»
YIANNOULIS  |  10:51

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Φούλη, από πότε η λέξη "σύνεση" έγινε συνώνυμη με τη λέξη "τρόμος";»
Ai Em  |  10:08

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X