ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρεμιέρα με ομιλίες αρχηγών στο κρατικό προϋπολογισμό

Αρχηγοί και κόμματα τοποθετήθηκαν για τον προϋπολογισμό του 2018

Newsroom K

Ξεκίνησε στις 10 το πρωί, στην ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του Προϋπολογισμού για το 2018, η οποία θα διαρκέσει τρεις μέρες.

Σήμερα θα ακουστούν οι ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων, με πρώτο ομιλητή τον Πρόεδρο του κόμματος με τη μικρότερη εκλογική δύναμη, δηλαδή τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ Χρίστο Χρίστου, θα ακολουθήσει ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Αβέρωφ:Η Κύπρος κέρδισε τον σεβασμό όλου του κόσμου, για την πορεία της οικονομίας

Ο Προϋπολογισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2018 είναι ένας βιώσιμος, πλεονασματικός και αναπτυξιακός προϋπολογισμός ανέφερε στην ομιλία του για τον κρατικό προϋπολογισμό ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ξεκαθαρίζοντας πως η εμπιστοσύνη επανήλθε στην κυπριακή οικονομία. Όπως επεσήμανε ι ψηλοί θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης που παρουσιάζει η οικονομία, οι συνεχείς αναβαθμίσεις η μείωση της ανεργίας τα μεγάλα ιδιωτικά και δημόσια αναπτυξιακά έργα καταδεικνύουν πως η αγορά έχει ανοίξει και το παζάρι κινείται.

«Με τις σωστές πολιτικές που ακολουθήθηκαν από την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, χωρίς να επιβληθεί καμία νέα φορολογία, αλλά αντίθετα με μειώσεις και καταργήσεις φορολογιών, έχουμε επιτύχει να αυξήσουμε τα δημόσια έσοδα» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ξεκαθαρίζοντας πως «η πορεία της Κύπρου διαψεύδει ευχάριστα και τους πιο αισιόδοξους διεθνείς αξιολογητές». Όπως εξήγησε η «πορεία αυτή της οικονομίας, πέραν των ορθών πολιτικών της κυβέρνησης, οφείλεται κατά κύριο λόγο στις θυσίες των πολιτών. Και στην υπεύθυνη στάση που κράτησαν οι κοινωνικοί εταίροι. Οφείλεται επίσης στην υπευθυνότητα που επέδειξαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, όπως το ΔΗΚΟ αλλά και άλλα, που στήριξαν κρίσιμες και σκληρές νομοθεσίες στη βουλή. Ακόμα και το ΑΚΕΛ, έστω και αν δεν στήριξε τα απαραίτητα για την σωτηρία της χώρας νομοσχέδια, δεν παρότρυνε εργαζόμενους σε απεργίες και άλλα ακραία μέτρα, διασφαλίζοντας την εργασιακή ειρήνη και την ομαλή υλοποίηση του προγράμματος». Όπως εξήγησε στόχος της κυβέρνησης Αναστασιάδη «στόχος είναι να μειώσουμε το ποσοστό ανεργίας ακόμα περισσότερο και να φθάσουμε σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης μέχρι το 2020».
Σήμερα η οικονομία της Κύπρου καταγράφει θεαματικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σας καλώ να αναλογιστείτε πόσο καλύτερα μπορούμε να πάμε, έχοντας εξειδικευμένα κυβερνητικά τμήματα για να καθορίζουν την πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης στους νευραλγικούς τομείς της ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας και τουρισμού. Πρέπει με θάρρος όλοι να συνεχίσουμε. Για το καλό της χώρας, των πολιτών και των παιδιών μας.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κερδίσει τον σεβασμό όλου του κόσμου, για την πορεία της οικονομίας. Αυτή την πορεία έχουμε υποχρέωση να τη διαφυλάξουμε και να τη διατρανώσουμε. Έτσι είναι που υπερασπιζόμαστε την Κυπριακή Δημοκρατία. Με πράξεις ουσίας. Όχι με συνθήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νεοφύτου σημειώνοντας πως η πολιτική σήμερα είναι οι πράξεις και εκεί κρινόμαστε όλοι. «Έτσι διεκδικούμε την εμπιστοσύνη. Έτσι υπηρετούμε την πατρίδα μας. Η πολιτική σήμερα είναι οι αποφάσεις που παράγουν πραγματικά αποτελέσματα και διαμορφώνουν την πραγματική ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας. Στην εργασία τους, στο νοικοκυριό τους, ακόμη και στην κοινωνική τους θέση» σημείωσε για να προσθέσει πως στην πολιτική «είμαστε για να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα και όχι μονίμως να προσπαθούμε να βρούμε προβλήματα στις λύσεις που δίδονται».

«Για μένα προσωπικά δεν υπάρχουν πολιτικοί αντίπαλοι και το απέδειξα στην πράξη τα τελευταία πέντε δύσκολα χρόνια που πέρασε ο τόπος μας. Για εμάς μόνος αντίπαλος θα πρέπει να είναι τα προβλήματα της κοινωνίας και των πολιτών» ανέφερε ο Αβέρωφ Νεοφύτου ξεκαθαρίζοντας πως στόχος μας είναι να φτιάξουμε μία καλύτερη πατρίδα. «Και για μας η καλύτερη πατρίδα δεν μπορεί παρά να είναι ολόκληρη και όχι μοιρασμένη. Μια πατρίδα δημιουργική, παραγωγική και ευημερούσα για όλους τους πολίτες της» καταλήγοντας «σκεφτόμαστε και συγκρίνουμε: πού ήμασταν και πού έχουμε βρεθεί. Αλλά κυρίως να δούμε και πού μπορούμε να πάμε. Προχωράμε για την Κύπρο της ανάπτυξης και της δημιουργίας».

Μιλώντας για το κυπριακό ο Αβέρωφ Νεοφύτου επεσήμανε πως στην εθνική αποστολή για την επανένωση της Κύπρου «χρειάζεται και η συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων. Διότι κανένας Πρόεδρος δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση και να επιτύχει μια συμφωνία που θα νοιώθει ότι είναι κατάλληλη για την Κύπρο και αποδεκτή από τους πολίτες, αν δεν έχει αρκετή στήριξη από τις πολιτικές δυνάμεις».

«Και ασχέτως της προεκλογικής περιόδου, επαναλαμβάνω αυτό που πιστεύω και πιστώνω. Το κόμμα της Αριστεράς στήριξε αυτή την Εθνική προσπάθεια. Και δεν αντικρίζω αρνητικά τις οποιεσδήποτε διαφορετικές απόψεις από τα άλλα πολιτικά κόμματα» σημείωσε καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις να συγκεντρωθούν στον εθνικό στόχο και να αφήσουν στην άκρη τα δευτερεύοντα.
«Εθνική ενότητα δεν σημαίνει ομογνωμία. Η ειλικρινής διαφωνία και η διαφορετική άποψη, μπορούν και αυτές να προσφέρουν στον αγώνα μας. Και έτσι εμείς αντιμετωπίζουμε την κριτική και τις διαφορετικές απόψεις» σημείωσε.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ξεκαθάρισε ωστόσο πως «είναι ένα πράγμα να υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις και εισηγήσεις για τους τακτικούς χειρισμούς και είναι άλλο να βάλουμε τώρα διαφορετικό στρατηγικό στόχο από εκείνον που δεκαετίες κατοχύρωσε η Κύπρος στα Ηνωμένα Έθνη» ξεκαθαρίζοντας πως «σήμερα συζητούμε για μια λύση που όχι απλά θα είναι ποιοτικά καλύτερη από το σχέδιο που απορρίφθηκε στο παρελθόν από τον λαό, αλλά σε αρκετά σημεία μπορεί να αποδειχθεί καλύτερη και από το Σύνταγμα του 1960».

Άντρος: Ο Αναστασιάδης έβαλε την καρέκλα πάνω από τις επόμενες γενιές

Δριμεία επίθεση σε Αναστασιάδη αλλά και σε Νικόλα Παπαδόπουλο εξαπέλυσε από το βήμα της βουλής ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, λέγοντας πως ο Νίκος Αναστασιάδης έβαλε την καρέκλα πάνω από τις επόμενες γενιές και πως η πολιτική του στην οικονομία έχει αποτύχει καθώς είναι βασισμένη στην καπιταλιστική φιλοσοφία. Για τον Νικόλα Παππαδόπουλο ξεκαθάρισε πως είναι μία παραλλαγή της υποψηφιότητας του Νίκου Αναστασιάδη και σημείωσε πως η συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα είναι για την καρέκλα και όχι για το συμφέρον της Κύπρου

«Κάθε φορά που τα υποδεικνύουμε αυτά στην κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού απαντούν με τη γνωστή εξαλλοσύνη: «είναι ο Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ που φταίνε για όλα». Ο Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ κριθήκαμε το 2013. Τώρα είναι η δική τους σειρά να κριθούν. Θέλω όμως να διευκρινίσω κάτι για το τότε. Όταν λέγαμε ότι η κρίση είναι διεθνής, μας έλεγαν ότι είναι κυπριακή. Όταν υποστηρίζαμε ότι η κρίση είναι τραπεζική, αυτοί έλεγαν φταίει το πασχαλινό επίδομα. Μέχρι και ο τότε Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Όλι Ρεν, που δεν είναι στέλεχος του ΑΚΕΛ, είπε ξεκάθαρα και γραπτώς ότι το πρόβλημα της Κύπρου ήταν ο υπερμεγέθης τραπεζικός τομέας, οι φτωχές πρακτικές διαχείρισης κινδύνου και η έλλειψη επαρκούς εποπτείας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανού. «Όμως τότε οι κ.κ. Αναστασιάδης και Νεοφύτου πιασμένοι χέρι-χέρι με τον κ. Παπαδόπουλο επέμεναν: έπρεπε να μειώσουμε τους μισθούς των εργαζομένων και τις κοινωνικές παροχές και- προς Θεού- να επαναδιορίσουμε τον Θανάση Ορφανίδη διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας» σημείωσε για να προσθέσει πως «μαζί υπερψήφισαν κάθε προσπάθεια που περιόριζε τα έσοδα της τότε Κυβέρνησης. Στόχος ήταν να καταστεί το μνημόνιο μονόδρομος».

«Όλα αυτά τα θυμίζω γιατί κάποτε πρέπει να παραδεχτούμε την αλήθεια. Κυρίως όμως γιατί ακούμε καθημερινά τα στελέχη της Κυβέρνησης και του Συναγερμού να μας κατηγορούν για μηδενισμό. Μιλούν αυτοί που επί διακυβέρνησης Χριστόφια έκαναν το μηδενισμό και τη μισαλλοδοξία επιστήμη. Επιτίθενται ισοπεδωτικά στο ΑΚΕΛ που είχε το ήθος, τον πατριωτισμό, τη δύναμη και τη συνέπεια να πολιτευτεί σωστά, στηρίζοντας τη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό. Στηρίζοντας και πρωταγωνιστώντας στις προσπάθειες να εγκριθούν τα νομοσχέδια για το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων∙ για να μην σκοτωθεί η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλα πολλά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στο πηδάλιο της χώρας αυτή την περίοδο βρέθηκε η Κυβέρνηση του Ν. Αναστασιάδη. Μια Κυβέρνηση που προτίμησε να είναι αρεστή στους δανειστές παρά στήριγμα για τους εργαζόμενους. Που προτίμησε να χρησιμοποιήσει την κρίση για να προωθήσει διαχρονικές της θέσεις σε βάρος των εργαζομένων, αντί να τους προστατέψει. Αυτοί που πλήρωσαν τις συνέπειες της κρίσης ήταν κυρίως οι εργαζόμενοι. Αντιθέτως, δεν πλήρωσαν εκείνοι που γλύτωσαν το κούρεμα και είχαν προνομιακή πληροφόρηση. Εκείνοι οι λίγοι και εκλεκτοί που ευνοήθηκαν από τις πολιτικές της Κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού. Πλήρωσαν οι πολλοί, οι μη προνομιούχοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνοντας πως ο Νίκος Αναστασιάδης προεκλογικά μετατρέπεται σε Άγιο Βασίλη και μετεκλογικά θα συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική σημείωσε πως «είναι ντροπή η χώρα να έχει αυτό το πρόσωπο και είναι μεγάλη πρόκληση η Κυβέρνηση να πανηγυρίζει γι’ αυτή την κατάντια»
«Η Κυβέρνηση απέτυχε, γιατί παραδίδει μια οικονομία χωρίς όραμα, χωρίς προσανατολισμό, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό. Σήμερα η οικονομία βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο μιας διακυβέρνησης που ξέχασε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και πορεύεται χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των μεσομακροπρόθεσμων κινδύνων που εγκυμονεί το κληρονομημένο από το παρελθόν παραγωγικό μας μοντέλο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για το κυπριακό, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε πως «ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρίνει τον κ. Αναστασιάδη όχι μόνο γιατί κούρεψε τις καταθέσεις του κόσμου, αλλά και γιατί κούρεψε την ελπίδα του λαού μας για λύση του Κυπριακού» σημειώνοντας πως την κρίσιμη στιγμή του κυπριακού έκανε πίσω σφραγίζοντας με τη δική του στάση το αδιέξοδο στο Κραν Μοντάνα.
«Γι’ αυτό και ο επόμενος Πρόεδρος πρέπει να θέλει και να μπορεί να κάνει σοβαρά και συνεπή βήματα στις συνομιλίες. Πρέπει να είναι κάποιος που να τον εμπιστεύονται και ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι ότι θέλει ειλικρινά την επανένωση του τόπου και του λαού μας» σημείωσε για να προσθέσει πως ο Νίκος Αναστασιάδης την «κρίσιμη ώρα έδειξε ασυνέπεια και αναποφασιστικότητα. Έβαλε την καρέκλα πάνω από τις επόμενες γενιές».

«Αυτά και άλλα πολλά συνθέτουν την εικόνα της Κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού. Πολλά για τους λίγους, λίγα για τους πολλούς. Διαπλοκή, διαφθορά, αναξιοπιστία και αναξιοκρατία. Ο κ. Αναστασιάδης επαναδιεκδικεί την Προεδρία της Δημοκρατίας με ένα βεβαρημένο βιογραφικό. Με καταγεγραμμένη την ασυνέπεια του στο Κυπριακό, τις παλινδρομήσεις και τις αντιφάσεις που έθεσαν τη διαδικασία των συνομιλιών σε περιπέτειες» σημείωσε. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως υπάρχει ανάγκη για πραγματική αλλαγή ξεκαθαρίζοντας πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν αποτελεί τίποτα άλλο από παραλλαγή της υποψηφιότητας του Νίκου Αναστασιάδη.

«Όλοι θυμούνται ότι χέρι-χέρι με τον κ. Νεοφύτου υπερασπίζονταν τους «καλύτερους τραπεζίτες» και ζητούσαν να δώσουν κι άλλα οι εργαζόμενοι. Όλοι θυμούνται ότι ψήφισε μαζί με τον κ. Νεοφύτου τα κρίσιμα νομοσχέδια για την αφερεγγυότητα, τις εκποιήσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλα πολλά. Μαζί ακύρωσαν όλες τις μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης, στην παιδεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και την υγεία. Μαζί συμμάχησαν έτσι ώστε όλα αυτά τα ζητήματα που απασχολούν τους πολλούς να είναι σήμερα ανοιχτά» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως «η δήθεν νέα στρατηγική που πολυδιαφημίζει δεν είναι τίποτε άλλο από έναν επικίνδυνο κατάλογο παλιών και τετριμμένων συνθημάτων».

«Πολυδιαφημίζει τη Νέα Στρατηγική ο κ. Παπαδόπουλος αλλά δεν μας λέει το κύριο: ποιος είναι ο στρατηγικός του στόχος; Δέχεται ή απορρίπτει τη Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία; Δεν το λέει για ένα απλούστατο λόγο. Γιατί οι πλείστοι που τον υποστηρίζουν όχι μόνο δεν την αποδέχονται αλλά την θεωρούν και ως την χειρότερη μορφή διχοτόμησης. Κάποιοι του αποδίδουν μάλιστα ότι συμμερίζεται αυτή τη θέση. Είναι προφανές ότι αυτή η συνεργασία γίνεται για την καρέκλα της εξουσίας και όχι για την Κύπρο και τις επόμενες γενιές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το χειρότερο από όλα είναι ότι κανένας από τους τρεις, ούτε ο κ. Αναστασιάδης, ούτε ο κ. Παπαδόπουλος, ούτε ο κ. Λιλλήκας μπορούν να δώσουν πειστικές προτάσεις για το αύριο. Κανένας από τους τρεις δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τους πολίτες, ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους που θέλουν επιτέλους η Κύπρος να προχωρήσει μπροστά. Που θέλουν τον επόμενο Πρόεδρο απαλλαγμένο από τα βαρίδια της συντήρησης. Έτοιμο να κάνει τομές και μεταρρυθμίσεις. Έτοιμο να αφήσει ένα προοδευτικό στίγμα∙ και όχι να φοβάται να αντιμιλήσει στις σκοταδιστικές αντιλήψεις του Αρχιεπισκόπου, στις φωνές του παρελθόντος που προτιμούν τη διχοτόμηση, στις πολιτικές που μας γυρίζουν χρόνια πίσω» σημείωσε ο κ. Κυπριανού ξεκαθαρίζοντας πως ο «μόνος που μπορεί να το εγγυηθεί αυτό είναι ο Σταύρος Μαλάς. Ο Σταύρος έχει ήδη τοποθετηθεί ξεκάθαρα και έντιμα, δίχως υπεκφυγές και συνθήματα του αέρα, αλλά με ξεκάθαρο σχέδιο» ανέφερε.
Καταλήγοντας για τον προϋπολογισμό, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε πως «ούτε ο φετινός προϋπολογισμός ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας. Είναι προϋπολογισμός αντιαναπτυξιακός και κοινωνικά ανάλγητος. Προϋπολογισμός στα μέτρα της πολιτικής που εφάρμοσε τα τελευταία πέντε χρόνια η Κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη» προσθέτοντας πως είναι προϋπολογισμός χωρίς όραμα χωρίς προοπτική που διαιωνίζει την εισοδηματική ανισότητα και ξεκαθάρισε πως το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.

 
Νικόλας: Με τις προτάσεις μας, η κυπριακή οικονομία θα γίνει όπως εποχής Τάσσου

Δριμεία επίθεση στους χειρισμούς του Νίκου Αναστασιάδη τόσο σε ο,τι αφορά το κυπριακό όσο και για τη διαχείριση της οικονομίας εξαπέλυσε από το βήμα της βουλής ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Μιλώντας για την οικονομία ξεκαθάρισε πως με τις δικές του προτάσεις η Κύπρος μπορεί να ανακάμψει και να γίνει και πάλι μία από τις πιο δυναμικές, ανερχόμενες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ήταν μέχρι και το 2008. Ο ίδιος από το βήμα της βουλής φρόντισε να ξεκαθαρίσει τη θέση του για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία υπογραμμίζοντας πως δεν έχει καμία αλλεργία με την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, φτάνει να έχει το σωστό περιεχόμενο. «Το ερώτημα που έχουμε ενώπιον μας δεν είναι ομοσπονδία ή όχι ομοσπονδία. Αυτό είναι ένα ψευδοδίλλημα. Προσωπικά δεν έχω αλλεργία με την ομοσπονδία. Δεν είναι το πολίτευμα το πρόβλημα. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος έλεγε κάποτε πως υπάρχουν σαράντα ομοσπονδίες στον κόσμο που λειτουργούν χωρίς κανένα πρόβλημα. Σημασία έχει το περιεχόμενο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Μιλώντας για το κυπριακό επεσήμανε πως η πολιτική των τελευταίων δέκα χρόνων στο κυπριακό έχει αποτύχει. «Τα τελευταία δέκα χρόνια, οι κύριοι Αναστασιάδης και Χριστόφιας έδωσαν τα πάντα, ή σχεδόν τα πάντα, στις διαπραγματεύσεις, όμως το αποτέλεσμα ήταν μία παταγώδης αποτυχία. Δεν κατάλαβαν, ή δεν ήθελαν να καταλάβουν, πως ήταν οι ίδιες οι υποχωρήσεις τους που ενεθάρρυναν την Τουρκική αδιαλλαξία.Ως αποτέλεσμα, βρισκόμαστε σήμερα σε πολύ χειρότερη θέση από εκεί που βρισκόμασταν πριν από δέκα χρόνια» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως μπορούμε είτε να συνεχίσουμε την ίδια πολιτική με Νίκο Αναστασιάδη ή με τον Σταύρο Μαλά είτε να προχωρήσουμε σε μία νέα στρατηγική. «Αντίθετα, οι δυνάμεις της Αλλαγής, διεκδικούμε μια σωστή, λειτουργική, δημοκρατική και βιώσιμη λύση.Λύσης βασισμένης στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο χωρίς αποκλίσεις,το διεθνές δίκαιο, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το χάρτη του ΟΗΕ για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα του. Λύσης που θα επιτρέπει στον κυπριακό ελληνισμό να συνεχίσει να ζει και να ευημερεί πάνω σε αυτό το νησί, να συνυπάρχει αρμονικά με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, χωρίς να αποστερείται κανένας Κύπριος οποιουδήποτε δικαιώματος ή ελευθερίας» σημείωσε για να προσθέσει πως η «χάραξη Νέας Στρατηγικής αποτελεί εθνική αναγκαιότητα». 

Μιλώντας για τον προϋπολογισμό, ο Νικόλας Παπαδόπουλος επεσημαίνοντας πως δεν υποτιμά τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε πως ο δημοσιονομικός τομέας του κράτους θα βρισκόταν σε καλύτερη θέση εάν δεν ήταν το «καταστροφικό και αχρείαστο κούρεμα». Χαρακτηρίζοντάς τον ως ένα προϋπολογισμό συνηθισμένο, χωρίς εκπλήξεις επεσήμανε χαρακτηριστικά: |Έχουμε ενώπιον μας ένα συνηθισμένο προϋπολογισμό, τη στιγμή που δυστυχώς η οικονομία μας αντιμετωπίζει ασυνήθιστα προβλήματα. Αναγνωρίζω πως τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια δεν ήταν τα πιο εύκολα σε ότι αφορά την οικονομική διαχείριση της χώρας. Δεν υποτιμώ τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετώπισε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη με την εκλογή της το 2013.Ούτε και υποτιμώ τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει ο Υπουργός Οικονομικών καθώς η χώρα μας, με την ένταξη της στο Μνημόνιο, βρέθηκε αντιμέτωπη με εκβιασμούς αλλά και με συστημικούς κινδύνους. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως, τα δημοσιονομικά δεδομένα του Κράτος, βρίσκονται σήμερα σε καλύτερη θέση απ’ ότι ήταν μετά το καταστροφικό και αχρείαστο κούρεμα του 2013» σημείωσε. Όπως εξήγησε «η κυπριακή οικονομία σήμερα, βρίσκεται πολύ μακριά, τόσο από εκεί που ήταν κάποτε, όσο και από εκεί που θα έπρεπε και θα μπορούσε να είναι» για να προσθέσει πως «κανείς, δεν δικαιούται να πανηγυρίζει για ένα «success story». «Γιατί πρώτον, άλλο τα οικονομικά του κράτους και άλλο τα οικονομικά των πολιτών» κατέληξε.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος επεσήμανε πως η κρίση είναι ακόμη εδώ. «Αυτή είναι η πραγματική εικόνα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα κυπριακά νοικοκυριά και οι κυπριακές επιχειρήσεις» και υπογράμμισε πως το «πείραμα του 2013, έχει αποτύχει. Παρά το δραστικό και καθόλα λανθασμένο κούρεμα των καταθέσεων του 2013, δεν καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα του τραπεζικού μας συστήματος» κατέληξε. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν παρέλειψε να μιλήσει και για το δικό του όραμα και προτάσεις στην οικονομία. «Με τις προτάσεις μας, η Κύπρος μπορεί να ανακάμψει και να γίνει και πάλι μία από τις πιο δυναμικές, ανερχόμενες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ήταν μέχρι και το 2008. Να βρεθεί και πάλι στον πυρήνα της αναπτυξιακής προσπάθειας της Ευρώπης. Ο λαός μας, με τις θυσίες του, έχει κερδίσει το δικαίωμα της ευημερίας, της ελπίδας και της προοπτικής. Έχουμε καθήκον να του δώσουμε αυτή την ευκαιρία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 Σιζόπουλος: Ηγέτης της κρίσης ο Αναστασιάδης

Ως ευκαιρία για συνολική αξιολόγηση της οικονομικής πολιτικής της πενταετίας 13-17 χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018, ο Μαρίνος Σιζόπουλος, δεδομένου του ότι ολοκληρώνει τη θητεία της η κυβέρνηση. Κατά την ομιλία του ωστόσο επέκρινε σφόδρα τόσο την κυβέρνηση Χριστόφια όσο και του Νίκου Αναστασιάδη, επιρρίπτοντας και στους δύο ευθύνες για την οικονομική καταστροφή. Όπως επεσήμανε η τελευταία δεκαετία ήταν οικονομικά ίσως η χειρότερη από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας κάνοντας λόγο για λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις από το 2008-2012 την έκρηξη στο Μαρί την ασυδοσία του τραπεζικού συστήματος. Από τις επικρίσεις του δεν έμεινε εκτός ο Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτηρίζοντάς τον ηγέτη της κρίσης και επιρρίπτοντάς του σφοδρές επικρίσεις για το κούρεμα. Μιλώντας για τον προϋπολογισμό του 2019 ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, ωστόσο «η πραγματική βελτίωση της οικονομίας σε σταθερό και μακροπρόθεσμο ορίζοντα επιβάλλει η προσέγγιση της πραγματικότητας να αφορά το σύνολο των αριθμών που καθορίζουν τους δείκτες της οικονομίας και όχι επιλεκτικά μόνο σε αυτούς που «εξυπηρετούν ή και βολεύουν».

«Την ώρα που γίνεται δημόσια επίκληση ότι «οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τους κόπους και τις θυσίες των συμπολιτών μας που κράτησαν τη χώρα όρθια», δεν έχουμε διαπιστώσει οποιαδήποτε σοβαρή πρωτοβουλία για την έστω μερική στήριξη των κουρεμένων καταθετών, των εξαπατημένων κατόχων αξιογράφων (αν και υπήρχε μνημονιακός όρος που δεν υλοποιήθηκε), των κουρεμένων ταμείων προνοίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σιζόπουλος. Από το βήμα στη βουλή εξέφρασε τις ανησυχίες του για τη «ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης της δημόσιας υγείας» σημειώνοντας πως τα πέντε χρόνια διακυβέρνησης ο Νίκος Αναστασιάδης περιορίστηκε στην «ευκαιριακή διαχείριση των προβλημάτων»

«Αυτόν τον προϋπολογισμό τον ετοίμασε η σημερινή κυβέρνηση. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα πράξουμε ότι είναι δημοκρατικά δυνατόν ώστε να μην είναι αυτή που θα τον υλοποιήσει, αλλά μια νέα κυβέρνηση, η κυβέρνηση της αλλαγής αφού προηγούμενα τον διαφοροποιήσει και του προσδώσει μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μαρίνος Σιζόπουλος.
Ο Μαρίνος Σιζόπουλος δεν παρέλειψε να επικρίνει τον πρόεδρο και για τη διαχείριση του κυπριακού.

«Τελευταία οι κυβερνώντες αφού με τις αποφάσεις και τις επιλογές-τους προκάλεσαν στην πατρίδα-μας μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση και οδήγησαν το λαό-μας σε κοινωνική εξαθλίωση, προβάλλουν το επιχείρημα της οικονομικής ανάκαμψης μετά τη λύση. Τάζουν λαγούς με πετραχήλια ενώ γνωρίζουν ότι η λύση που συζητούν θα κοστίσει πέραν των 40 δις ευρώ τα οποία θα κληθεί και πάλι να καλύψει ο λαός
Σήμερα οφείλουμε όσοι πραγματικά νοιαζόμαστε για μέλλον της πατρίδας-μας να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι:
Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε και να νομιμοποιήσουμε μια λύση ΝΑΤΟικής έμπνευσης και προώθησης, μια λύση για την υλοποίηση της οποίας υπήρξαν αλλεπάλληλες συνομωσίες τη 10ετία 1964-1974 οι οποίες κατέληξαν στο προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.

Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε τα δεδομένα της εισβολής» ανέφερε χαρακτηριστικά.
« Η ωραιοποίηση όμως των δυσχερειών και η απόκρυψη των κινδύνων δεν συνιστούν ούτε χρήσιμη, ούτε ωφέλιμη προσφορά προς την πατρίδα.
Γι’ αυτό και στηρίζουμε αποφασιστικά την υιοθέτηση μιας νέας τακτικής στη βάση μιας νέας στρατηγικής που θα προβάλλει την πραγματική φύση του κυπριακού ως ενός διεθνούς προβλήματος εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης και όχι ως θέματος διακοινοτικής διευθέτησης όπως το αντιμετωπίζουν ανεπιτυχώς οι οπαδοί της δήθεν λύσης.
Καθήκον-μας είναι να δώσουμε το μήνυμα χωρίς αναστολές και δισταγμούς. Σε καμιά περίπτωση δεν θα αποδεχθούμε λύση η οποία θα είναι άδικη και ετεροβαρής, η οποία θα μετατρέπει τους Κύπριους σε Ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας, η οποία θα οδηγεί την Κ.Δ σε διάλυση. Καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν αυτή την πολιτική, να στηρίξουν την αλλαγή» κατέληξε ο κ. Σιζόπουλος.

Λιλλήκας: Διαχειριστικός και χωρίς όραμα ο Προϋπολογισμός

«H συζήτηση των Προϋπολογισμών προσφέρεται για μια σφαιρική συζήτηση της Κυβερνητικής πολιτικής. Ο φετινός Προϋπολογισμός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της απερχόμενης Κυβέρνησης και αντικατοπτρίζει τα αποτελέσματα της πενταετίας: θετικά και αρνητικά» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του στην ολομέλεια της βουλής ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και υποψήφιος για την Προεδρία Γιώργος Λιλλήκας. Ο Γιώργος Λιλλήκας επέκρινε σφόδρα τον Νίκο Αναστασιάδη για τη διαχείριση του κυπριακού, ξεκινώντας από το κοινό έγγραφο με Έρογλου μέχρι και το αποτέλεσμα του Κραν Μοντάνα. Δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί και για τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία σημειώνοντας ότι μέσα από την εφαρμογή της θα διαιωνιστεί η διχοτόμηση. «Η επόμενη μέρα αυτής της λύσης αντί να μας οδηγήσει σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας, θα μας οδηγήσει σε ένα νέο πεδίο αντιπαραθέσεων και ανασφάλειας, με ένα Κράτος που θα τελεί υπό παραλυσία» ανέφερε χαρακτηριστικά. Μιλώντας για τον προϋπολογισμό υπογράμμισε πως είναι διαχειριστικού χαρακτήρα χωρίς όραμα. «Οι προϋπολογισμοί που έχουμε ενώπιον μας είναι προϋπολογισμοί διαχειριστικού χαρακτήρα. Προϋπολογισμοί οι οποίοι στερούνται οράματος και γι’ αυτό δεν μπορούν να πάρουν την Κύπρο μπροστά» σημείωσε για να προσθέσει πως «πρέπει το ταχύτερο δυνατό να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης το οποίο θα δημιουργεί υψηλόμισθες θέσεις εργασίας για να επαναπατριστούν οι νέοι μας». Ο κ. Λιλλήκας δεν παρέλειψε να επικρίνει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το γεγονός αδιαφόρησε όπως είπε να μελετήσει εναλλακτικές προτάσεις για αποφυγή του κουρέματος.

Όπως εξήγησε, «αν θέλουμε να αλλάξουμε την Κύπρο, αν θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα μας στη νέα εποχή, θα πρέπει να δείξουμε εθνική υπευθυνότητα. Να αφήσουμε κατά μέρος τις διαφωνίες και διαφορές μας».

«Συλλογικά και με την βοήθεια εμπειρογνωμόνων να καθορίσουμε ένα κοινό οικονομικό και κοινωνικό όραμα. Να σχεδιάσουμε το πως θέλουμε να είναι η Κύπρος σε 20 χρόνια από σήμερα» κατέληξε ο κ. Λιλλήκας. 

Γιωργάλλας: Η Αλληλεγγύη ακολουθεί στάση ευθύνης και ψηφίζει προϋπολογισμούς

Την απόφαση της Αλληλεγγύης να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό για να ακολουθήσει στάση ευθύνης ασχέτως του οτι το Κίνημα διαφωνεί με πολλά σημεία του προϋπολογισμού, εξέφρασε κατά την ομιλία του ο Μιχάλης Γιωργάλλας.  

«Φέτος η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό έχει μια ιδιαιτερότητα. Διεξάγεται εν μέσω της προεκλογικής περιόδου για τις προεδρικές. Ως εκ τούτου, ο ευαίσθητος και πολιτικά κρίσιμος τομέας της οικονομίας βρίσκεται ήδη εδώ και πολλές βδομάδες, στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης των υποψηφίων προέδρων» ανέφερε ο κ. Γιωργάλλας επισημαίνοντας ότι αυτό το σκηνικό αντιπαράθεσης θα επικρατήσει στη βουλή.

«Και είμαι σίγουρος ότι οι συνάδελφοι της κυβερνητικής πλευράς, ήρθαν αρκούντος προετοιμασμένοι με πολλά αισιόδοξα επίθετα στις ομιλίες τους, για να μας εξηγήσουν και να μας πείσουν, πόσο «αναπτυξιακός», «θετικός», «ελπιδοφόρος», «ισοσκελισμένος» και «πλεονασματικός» είναι ο εν λόγω προϋπολογισμός» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Για το Κίνημα Αλληλεγγύη ο προϋπολογισμός του 2018 είναι κομβικής σημασίας. Γιατί αυτός αποτυπώνει τις θυσίες, τις περικοπές, τις αδικίες και τις στερήσεις στις οποίες έχει υποβληθεί ο κυπριακός λαός, προκειμένου σήμερα η Κυβέρνηση να καμαρώνει πλεονάσματα» σημείωσε προσθέτοντας πως είναι ρηχός άνευρος και χωρίς όραμα προϋπολογισμός ο οποίος δεν έχει σχέση με τις βασικές ανάγκες της οικονομίας.

«Θέλω να είμαι δίκαιος με την απερχόμενη Κυβέρνηση. Προσπάθησε αρκετά. Έκανε πολλά στην οικονομία. Όμως δεν τόλμησε να αγγίξει και αρκετά κρίσιμα και αναγκαία. Ανέκοψε τον κίνδυνο της πτώχευσης και σταθεροποίησε την κατάσταση» σημείωσε προσθέτοντας πως έγινε με τις αιματηρές θυσίες των πολιτών.

«Η οικονομία σήμερα σταθεροποιήθηκε αλλά δεν έχει ξεπεράσει τις απειλές και τους κινδύνους. Η κυπριακή οικονομία σήμερα, βρίσκεται πολύ πιο κάτω από εκεί που ήταν πριν την κρίση. Βρίσκεται επίσης πιο κάτω και από εκεί που θα μπορούσε να ήταν αν η Κυβέρνηση τολμούσε να κάνει τομές, τολμούσε να εξορθολογήσει σπατάλες και να εξαλείψει καταχρήσεις» σημείωσε.

 

Περδίκης: Ο Χριστόφιας, ο Αναστασιάδης και το όχημα με νεκρούς και σοβαρά τραυματίες

Με τη λαϊκή ρήση «τζείνος που τρώει τζαι πίνει τζαι καλοπερνά, εν τον κόφτει μάνα μου ο άλλος αν πεινά» παρομοίασε τον προϋπολογισμό και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. Ο κ. Περδίκης κατά την τοποθέτησή του έκανε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Αναστασιάδη για την «μνημονιακή» πολιτική της σημειώνοντας πως ο προϋπολογισμός οδηγεί στην «επαναδημιουργία μιας οικονομίας βασισμένης ανισομερώς στις υπηρεσίες του τριτογενή τομέα, μιας οικονομίας που θα είναι για πάντα εξαρτημένη από εξωγενείς παράγοντες».

«Σε ό,τι αφορά την εν γένει οικονομική πολιτική της απερχόμενης Κυβέρνησης θα έλεγα ότι εφάρμοσε τις επιταγές της Τρόικα και το μόνο που την ενδιέφερε φαίνεται να ήταν η βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών, σε βάρος της πραγματικής ανάπτυξης και σε βάρος της κοινωνίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, προσθέτοντας πως ο Νίκος Αναστασιάδης «παρέλαβε από τον κ. Χριστόφια μια οικονομία που έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα προς τον γκρεμό. Πάτησε το φρένο, τράβηξε χειρόφρενο, έστριψε απότομα δεξιά, το όχημα ανατράπηκε, έκανε τούμπες, δεν έπεσε στο γκρεμό αλλά οι επιβάτες εκτινάχθηκαν από δω κι από κει, άλλοι σκοτώθηκαν, άλλοι βγήκαν σώοι άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά, αλλά ο οδηγός βγήκε χαμογελαστός στο προεκλογικό μπαλκόνι και φοράει το χαμόγελο της επιτυχίας» σημείωσε.

Ο ίδιος εντόπισε μη δικαιολογημένες δαπάνες και σπατάλες στον προϋπολογισμό, όπως επίσης και αδικαιολόγητα ψηλά επιδόματα αξιωματούχων, «σκάνδαλα και κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος και προπαντός αστόχευτες και προκλητικές δαπάνες πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων την τελευταία προεκλογική περίοδο. Η γενική εικόνα είναι ότι όλα όσα περιγράφονται πιο πάνω απορροφούν την όποια αναιμική βελτίωση των δημοσιονομικών».

«Ο προϋπολογισμός που έχουμε μπροστά μας δεν μας αφήνει καμία αμφιβολία ότι επιδιώκεται η επαναδημιουργία μιας οικονομίας βασισμένης ανισομερώς στις υπηρεσίες του τριτογενή τομέα, μιας οικονομίας που θα είναι για πάντα εξαρτημένη από εξωγενείς παράγοντες» σημείωσε για να προσθέσει πως στόχος των Οικολόγων είναι «μία νέα κυβέρνηση με νέα ελπίδα και νέα κατεύθυνση στην οικονομική ανάπτυξη, ώστε να είναι βιώσιμη, ανθρώπινη και κοινωνικά ευαίσθητη».
«Αυτό που πραγματικά χρειάζεται η οικονομία μας και έπρεπε να αντικατοπτρίζεται στον προϋπολογισμό του 2018, είναι μια εκ βάθρων αλλαγή, που να αντικαταστήσει το κερδοσκοπικό σύστημα της αλόγιστης και χωρίς όρια ανάπτυξης – που θα οδηγεί πάντα τον τόπο σε κρίσεις ύφεσης, σαν αυτή που ζούμε ακόμα – με ένα νέο πράσινο και αειφόρο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης» κατέληξε.

 ΕΛΑΜ: Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό πλην αμυντικής θωράκισης


Με το σύνθημα «Εκ γενετής αυτόνομοι, Δια ζωής μαχόμενοι, Έλληνες μέχρι τέλους» έληξε την ομιλία του για τον προϋπολογισμό στη βουλή ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης, ξεκαθαρίζοντας πως το ΕΛΑΜ καταψηφίζει τον προϋπολογισμό πλην του ταμείου της αμυντικής θωράκισης.
«Αυτός ο προϋπολογισμός δεν είναι αναπτυξιακός και γι’ αυτό δεν μπορούμε να τον στηρίξουμε. Δεν είναι κοινωνικά ευαίσθητος και με βάση τα δικά μας πιστεύω δεν είναι σωστά διαρθρωμένος γι’ αυτό τον απορρίπτουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του.
Δεν παρέλειψε να επικρίνει πως ο προϋπολογισμός έχει προεκλογική χροιά και σημείωσε πως «αυτοί που κατέθεσαν τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό μπορεί να είχαν το βλέμμα στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές αλλά εμείς έχουμε πάντα το βλέμμα στις επόμενες γενιές».
Όπως εξήγησε «ως Εθνικιστές δεν έχουμε καμία διάθεση να μηδενίσουμε τα πάντα ούτε πιστεύουμε στην ισοπεδωτική αντιπολιτευτική κριτική».

Ο κ. Παπαγιάννης ξεκαθάρισε πως το όραμα του ΕΛΑΜ για τη διακυβέρνηση είναι πολύ διαφορετικό από τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε σημειώνοντας πως «θέλουμε ένα κράτος δίκαιο κυρίαρχο με δυνατές ένοπλες δυνάμεις που διατηρούν σοβαρή αποτρεπτική ισχύ απέναντι στην επεκτατική Τουρκία».
Όπως εξήγησε η όποια ανάπτυξη, δεν υπήρξε ευεργετική για όλους τους πολίτες. Η μονοδιάστατη ανάπτυξη που ευνοεί συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού είναι μια λάθος ανάπτυξη» και υπογράμμισε πως οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι ενώ η κοινωνική ανισότητα και η ψαλίδα μεταξύ φτωχών και πλούσιων μεγαλώνει.

 

Αρχηγοί κομμάτων 

Σύμφωνα με την κατανομή του χρόνου, οι αρχηγοί των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ θα μιλήσουν για 45 λεπτά ο καθένας και των υπολοίπων κομμάτων για 30 λεπτά.

Η συζήτηση του Προϋπολογισμού θα συνεχιστεί αύριο Τρίτη με τη συνεδρία να αρχίζει στις 09:00, να διακόπτεται στις 13:00, να επαναρχίζει στις 15:00 και να ολοκληρώνεται στις 20:00.

Την Τετάρτη η συνεδρία της Ολομέλειας θα αρχίσει στις 15:00 και αφού μιλήσουν οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι των κομμάτων, που διαθέτουν κοινοβουλευτική ομάδα, με τελευταίο τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ, το νομοθετικό Σώμα θα τοποθετηθεί επί των τροπολογιών και ακολούθως θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2018.

Το ΑΚΕΛ, σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου οικονομικών μελετών του κόμματος Χάρη Πολυκάρπου, θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό ο οποίος όπως σημείωσε, περιλαμβάνει περιορισμένες αναπτυξιακές δαπάνες και κουρεμένες κοινωνικές παροχές. Με την ψηφοφορία επί του Προϋπολογισμού, διακόπτονται οι εργασίες της Βουλής οι οποίες θα επαναρχίσουν μετά τις προεδρικές εκλογές.

Με την ψηφοφορία επί του Προϋπολογισμού διακόπτονται οι εργασίες της Βουλής για να επαναρχίσουν μετά τις προεδρικές εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γεια σας, Χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη; χρειάζεσαι δάνειο; Είμαι η Susan Benson της Sunshine Financial ...»
Susan Benson  |  01:52

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X