ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αξιόγραφοι στην «Κ»: Μας πήραν τα σπίτια, μας δίνουν τούβλα

Πρώτες αντιδράσεις των ΣΥΚΑΤΑ και ΣΥΚΑΛΑ για τις δηλώσεις Αβέρωφ με τις χιλιάδες ευρώ στον κάθε δικαιούχο

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

«Μας πήραν τα σπίτια και μας δίνουν πίσω τούβλα», δηλώνει στην «Κ» ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων, κ. Σταύρος Γιαλλουρίδης σε μια πρώτη αντίδραση σε σχέση με τις δηλώσεις του υποψηφίου με το ΔΗΣΥ για τις Προεδρικές Εκλογές, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σημειώνεται πως την Τρίτη 10 Ιανουαρίου ο κ. Νεοφύτου δήλωσε πως, για κάθε 100.000 ζημιά που έχουν υποστεί οι κουρεμένοι καταθέτες θα μπορούν να πάρουν το 2023 έκαστος για κάθε 100.000 ζημιά, 8.000 ευρώ σε μετρητά, κατά την παρουσίαση της πρότασης νόμου για τροποποίηση του περί Επιβολής Ειδικού Φόρου Πιστωτικού Ιδρύματος Νόμου.

Ο κ. Σταύρος Γιαλλουρίδης θέλοντας να σχολιάσει τη θέση Αβέρωφ, δήλωσε στην «Κ» ότι «η πολιτεία μας γκρέμισε το σπίτι, μας ισοπέδωσε και μας δίνουν 10 τούβλα το χρόνο για να το ξαναχτίσουμε». Ο κ. Γιαλλουρίδης διερωτήθηκε αν θα πρέπει να χαρεί με την πρόταση που ακούστηκε από τον κ. Νεοφύτου, δίχως και να έχει πάει όποια πρόταση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου. «Θέλουμε πολύ περισσότερα, αφού δικαιούμαστε πολύ περισσότερα», συμπλήρωσε.

Να αποσύρουμε στα δικαστήρια

Ο κ. Γιαλλουρίδης πέραν από το σχολιασμό των 8 χιλιάδων ευρώ που θα λάβουν βάσει της πρότασης του κ. Νεοφύτου, έθιξε και το μεγάλο -για τον ίδιο- ζήτημα, των δικαστηρίων. «Οι κάτοχοι αξιογράφων ειδικά, δεν έλαβαν τίποτα, ούτε ένα ευρώ και μετά από το έγκλημα που έγινε πριν 10 χρόνια, πλέον μας απαγορεύουν να βρούμε το δίκιο μας στα δικαστήρια. Είμαι πολύ απογοητευμένος, καθώς κανένας εκ των δύο υποψηφίων, του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και του κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, δεν έχει τοποθετηθεί, πώς η πολιτεία θα μας επιτρέψει να βρούμε το δίκιο μας στα δικαστήρια», είπε. Διερωτήθηκε στη συνέχεια να ζούμε σε δημοκρατική χώρα, καθώς η πολιτεία τους «έσπρωξε» στα δικαστήρια και δανείστηκαν –όπως είπε- χρήματα οι περισσότεροι για να προχωρήσουν σε δικαστικές διαμάχες ενόψει δεσμεύσεων από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για αποζημιώσεις από το κράτος. «Μας είπαν ότι πρέπει να αποσύρουμε τις αγωγές, γιατί έτσι λέει ο περί εταιρειών νόμος. Τι να πω εγώ στις 3.000 οικογένειες που αναμένουν να βρουν το δίκιο τους στα δικαστήρια; Ότι θα μας δώσουν 10 τούβλα για να χτίσουμε το σπίτι μας μετά από 200 χρόνια; Εγώ προσωπικά είμαι απογοητευμένος», είπε εμφατικά ο Πρόεδρος του ΣΥΚΑΤΑ.

«Αν η δικαιοσύνη έκλεισε τα μάτια και δεν μας δίνει τη δυνατότητα να βρούμε το δίκιο μας ούτε στα δικαστήρια, τότε λυπάμαι για τη χώρα που ζω και κανένας υποψήφιος μέχρι τώρα δεν έχει κάνει νύξη για το θέμα των αγωγών», κατέληξε επί του συγκεκριμένου ζητήματος ο κ. Γιαλλουρίδης.

Οι προτάσεις των Χριστοδουλίδη - Νεοφύτου

Μόλις τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου ο Σύνδεσμος των Καταθετών της Λαϊκής αλλά και ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων έλαβαν γραπτώς τις προτάσεις των δύο υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας, του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και του κ. Νίκου Χριστοδουλίδη. «Πάνω – κάτω στο ίδιο μοτίβο οι προτάσεις κ. Χριστοδουλίδη και κ. Αβέρωφ σε σχέση με το ζήτημά μας», δήλωσε ο κ. Γιαλλουρίδης κάνοντας μία εκτίμηση σχετικά με το τι ήρθε ενώπιον του Συνδέσμου.

Εν ολίγοις, όπως εξήγησε, ο κ. Νεοφύτου θα δίνει 60 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στο Ταμείο Αλληλεγγύης και ο κ. Χριστοδουλίδης 50 εκατομμύρια ευρώ. «Δέκα τούβλα ο ένας, εννέα ο άλλος, μας λένε ξαναχτίστε το σπίτι που σας γκρεμίσαμε», κάκισε.

Σημειώνεται πως, μέχρι τώρα έμπαινε στο Ταμείο Αλληλεγγύης περίπου 25 – 35 εκατ. ευρώ το χρόνο στο Ταμείο Αλληλεγγύης. «Πρέπει εγώ τώρα να χειροκροτήσω που μας δίνουν περίπου 15 εκατ. ευρώ παραπάνω το χρόνο για το Ταμείο;

Α. Παπακωνσταντίνου – ΣΥΚΑΛΑ

Για την πρόταση Αβέρωφ σε σχέση με τα 8 χιλιάδες ευρώ έδωσε στην «Κ» ένα πρώτο σχολιασμό και ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Καταθετών της Λαϊκής, Άδωνις Παπακωνσταντίνου (ΣΥΚΑΛΑ), κρατώντας «πάνω – κάτω» ίδια γραμμή με αυτή του κ. Γιαλλουρίδη. Όπως εξήγησε, ο κ. Α. Νεοφύτου προχώρησε σε κάποιες υποθέσεις εργασίας, σε σχέση με το Ταμείο Αλληλεγγύης, τα ποσά και άλλα μεγέθη. «Είναι λίγα τα 8 χιλιάδες ευρώ, πέραν τούτου, το Ταμείο Αλληλεγγύης υπάρχει από το 2018 και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα από αυτά που ο κ. Νεοφύτου είπε ότι θα γίνουν», διερωτήθηκε.

Σχολιάζοντας δε, τις προτάσεις που έχει γραπτώς ενώπιον του ως Σύνδεσμος από τους δύο εκ των τριών κύριων υποψηφίων, είπε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης θα δίδονται 50 εκατ. ευρώ ως «μίνιμουμ» και ο κ. Νεοφύτου στα 60 εκατ. ευρώ, αναλόγως βέβαια του φόρου που θα πληρώσουν οι τράπεζες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση