ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:00
 

Αυξάνεται το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου για 38.000 λήπτες

Η συνολική ετήσια δαπάνη θα ανέλθει σε €19,6 εκατομμύρια

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Αύξηση στο επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου (μικρή επιταγή) που θα κυμανθεί από €20 έως €50 αναλόγως του ύψους του ετήσιου εισοδήματος κάθε χαμηλοσυνταξιούχου, ανακοίνωσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε συνέχεια χθεσινής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η αύξηση θα επηρεάσει περίπου 38.000 χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο Σχέδιο Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα, περιλαμβανομένων και των χαμηλοσυνταξιούχων που λαμβάνουν το Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχου μέσω του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Η συνολική ετήσια δαπάνη θα ανέλθει σε €19,6 εκατομμύρια.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση ζεύγους δικαιούχων που είναι και οι δύο συνταξιούχοι, θα λαμβάνουν τόσο το επίδομα όσο και την προτεινόμενη αύξηση και οι δύο συνταξιούχοι ξεχωριστά. Για παράδειγμα, για ζεύγος συνταξιούχων το εισοδηματικό όριο καθορίζεται σε €15.486 και σε περίπτωση ζεύγους που λαμβάνουν και οι δύο την κατώτατη σύνταξη ύψους €357 μηνιαίως, θα λαμβάνουν συνολικά και οι δύο ποσό €1.114.

Σημειώνεται ότι η αύξηση δεν θα λαμβάνεται υπόψη ως εισόδημα για σκοπούς του Σχεδίου Χαμηλοσυνταξιούχων ή άλλων Σχεδίων που προνοούν για εισοδηματικό όριο.

«Με τις χθεσινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου έχει διαφοροποιηθεί αυτό το επίδομα ανάλογα με τις κατηγορίες οι οποίες υπάρχουν στο ετήσιο εισόδημα», ανέφερε η Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε, επίσης, η μη διαφοροποίηση του ορίου της φτώχειας, έτσι ώστε περισσότεροι χαμηλοσυνταξιούχοι να συνεχίσουν να είναι δικαιούχοι του επιδόματος. Συγκεκριμένα το εισοδηματικό κριτήριο για την παροχή του επιδόματος διατηρείται κατά 20% πάνω από το όριο της φτώχειας. Η Υπουργός είπε πως σήμερα το όριο της φτώχειας είναι €8.698 για ένα πρόσωπο και €13.047 για δύο πρόσωπα, ενώ με τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού το εισοδηματικό όριο για παροχή επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχων διατηρήθηκε στα €10.324 για ένα πρόσωπο και στα €15.486 για δύο πρόσωπα.

«Αυτό σημαίνει ότι πέραν των 6 χιλιάδων χαμηλοσυνταξιούχων θα συνεχίσουν να είναι δικαιούχοι γι’ αυτό το επίδομα», είπε.

Οι αυξήσεις στο επίδομα, σημείωσε η Ζέτα Αιμιλιανίδου, φθάνουν και το 44,44%.

«Στόχος είναι να βοηθηθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, να υπάρχει ένα επίδομα το οποίο θα μπορέσουν όλες αυτές οι χιλιάδες προσώπων, που είναι σήμερα στο σχέδιο, 38.000 πρόσωπα, να μη διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας», τόνισε.

Η αύξηση στο επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων έχει ως ακολούθως:

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Και εγένετο Νέο Κύμα

«"Νέο Κύμα" με παλαιά ...τρωκτικά!!!»
Ai Em  |  10:16

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Δύο άθλιοι διοικούν τώρα τον κόσμο. »
ΑΚΑ  |  21:13

Επιτέθηκαν σε εθνοφρουρούς σε φυλάκιο της Ε.Φ στον Παχύαμμο

«Είναι φως φανάρι ότι η παρουσία παράνομων μεταναστών στην Κύπρο δεν είναι αναγκαία. Τα καταφέρνουμε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:41

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X