ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:01
 

Αυξάνονται τα τέλη κυκλοφορίας στα ρυπογόνα οχήματα

Τι αλλάζει στο νομοσχέδιο για τα αυτοκίνητα με πρότυπο εκπομπών euro 4 και euro 5

Της Μαρίας Ηρακλέους

Ενώπιον της Επιτροπής Μεταφορών συζητήθηκε εκ νέου το νομοσχέδιο των τελών κυκλοφορίας. Η συζήτηση στην επιτροπή έγινε σε κλίμα έντασης και διαφωνιών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, ωστόσο τελικά η συζήτηση φαίνεται πως αυτή την φορά έχει τελεσφορήσει καθώς το νομοσχέδιο οδηγείται στην ολομέλεια της 1ης Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι το θέμα του φόρου κατανάλωσης δεν έχει συζητηθεί αφού πρόκειται για θέμα το οποίο χειρίζεται η επιτροπή οικονομικών.

Στην Ολομέλεια της 1ης Μαρτίου οδηγείται το νομοσχέδιο για τα τέλη κυκλοφορίας.

Αυτό που αλλάζει φαίνεται να είναι η μείωση της χρέωσης γραμμάριου ανά χιλιόμετρου (gr/km), και θα ακριβύνουν την πάγια χρέωση όπως ορίζεται από τα πρότυπα εκπομπών τύπου euro.

Κατ αυτόν τον τρόπο αυξάνονται οι χρεώσεις για το Euro5 και το Euro 4. Βάσει του νομοσχεδίου στα πετρελαιοκίνητα οχήματα ή τα οχήματα διπλής προώσεως με μία εκ των πηγών ενέργειας το πετρέλαιο, που εντάσσονται στο πρότυπο Euro 5a και Euro 5b τα τέλη κυκλοφορίας είχαν καθοριστεί στα 200 ευρώ. Με τη νέα απόφαση της επιτροπής Μεταφορών το ποσό αυτό αυξάνεται στα 250 ευρώ. Στην περίπτωση των οχημάτων τύπου euro 4 το τέλος κυκλοφορίας αυξάνεται στα 300 ευρώ από τα 250 για τα βενζινοκίνητα ή διπλής προώσεως με μία εκ των πηγών ενέργειας την βενζίνη. Όσον αφορά τα πετρελαιοκίνητα ή διπλής προώσεως με μία εκ των πηγών ενέργειας το πετρέλαιο, το νέο τέλος κυκλοφορίας έχει αυξηθεί από τα 500 στα 600 ευρώ. Σημειώνεται είχαν εκφραστεί έντονες διαφωνίες ως προς την συγκεκριμένη αλλαγή ωστόσο φαίνεται ότι το νομοσχέδιο θα πάει με αυτές τις ρυθμίσεις στην Ολομέλεια.

Υπενθυμίζεται ότι το τέλος κυκλοφορίας θα είναι μηδενικό για τα αυτοκίνητα με πρότυπο εκπομπών EURO 6c και EURO6d, τόσο για τα βενζινοκίνητα/υβριδικά όσο και για τα πετρελαιοκίνητα/υβριδικά. Στην περίπτωση άλλου EURO 6, τότε το πετρελαιοκίνητο, ή διπλής προώσεως με μία εκ των πηγών ενέργειας το πετρέλαιο θα επιβαρυνθεί με τέλος κυκλοφορίας τα εκατό ευρώ.

Τι σημαίνει το πρότυπο euro

Σημειώνεται ότι euro 4 πρότυπο εκπομπών εφαρμόζεται σε αυτοκίνητα ηλικίας από το 2005 μέχρι το 2009. Με το ίδιο τέλος θα επιβαρύνονται και αυτοκίνητα με προγενέστερο πρότυπο euro ή εκτός προτύπου.

Το πρότυπο EURO5 μεταφράζεται σε οχήματα ηλικίας από Σεπτέμβρη 2009- Αύγουστο 2014.

Αυτοκίνητα με πρότυπο εκπομπών euro 6 είναι αυτοκίνητα ηλικίας πέντε χρόνων (Σεπτέμβριος 2014- 31 Αυγούστου 2018). Αυτοκίνητα με πρότυπο εκπομπής Euro 6c είναι τα αυτοκίνητα Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι Αύγουστο 2020.

Μειώσεις στις χρεώσεις εκπομπής CO2

Σημειώνεται επίσης ότι οι βουλευτές κατά την σημερινή συνεδρία αποφάσισαν την μείωση στην χρέωση της μάζας εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα σε γραμμάρια ανά χιλιόμετρο του μηχανοκίνητου οχήματος. Συγκεκριμένα για μέρος μάζας μεγαλύτερο των 150 (gr/km) και μικρότερο ή ίσο των 180 (gr/km), ο συντελεστής μειώνεται από τα 6 ευρώ στα 5 ευρώ ανά γραμμάριο. Για μέρος της μάζας μεγαλύτερο των 180 (gr/km) το ποσό μειώνεται από τα 12 στα 10 ευρώ.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Αλλάζουν τα δεδομένα Ερντογάν με τη συμφωνία Δαμασκού-Κούρδων

«Δεν χαιρεκακώ, αλλά αν οι Κούρδοι συμμαχούσαν με την Ελλάδα το 1919, σήμερα θα είχαν το κράτος τους, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  15:46

Ακιντζί: Το μήνυμά μου παρεξηγήθηκε

«Μην τα μασάς ρε μεγάλε θα σου κόψει τον μισθό σου ο Ερντογκάν;»
Mitsos  |  13:36

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ περιμένει από όλα τα κράτη να σέβονται το διεθνές δίκαιο

«Ακόμη μια κοτούλα μίλησε. Έχεις κότσια κύριε, δείξε τα, αν όχι πήγαινα στο κοτέτσι σου!!! »
ΑΚΑ  |  08:53

Άρθρο Τσαβούσογλου στους NYT: Γιατί η Τουρκία πολεμά στη Συρία

«Για τον Τσαβούσογλου όσοι αντιτίθενται στα σχέδια της Τουρκίας είναι τρομοκράτες. Τώρα πρόσθεσαν στη ...»
ΑΚΑ  |  08:51

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X