ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αύξηση πέραν του 200% στις οντότητες που εποπτεύει η Επ. Κεφαλαιαγοράς

Ενώ το 2011 επόπτευε λιγότερες από 250 οντότητες, σήμερα παρατηρείται αύξηση μεγαλύτερη του 200%, με τις οντότητες να φτάνουν τις 800, ανέφερε ο κ. Γιώργος Θεοχαρίδης

ΚΥΠΕ

Μεγάλη ανάπτυξη παρουσιάζει ο τομέας της εποπτείας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Γιώργο Θεοχαρίδη, ο οποίος μιλούσε μετά τη συζήτηση σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, του προϋπολογισμού της επιτροπής.

Εξηγώντας, είπε ότι ενώ το 2011 επόπτευε λιγότερες από 250 οντότητες, σήμερα παρατηρείται αύξηση μεγαλύτερη του 200%, με τις οντότητες να φτάνουν τις 800.

Στους τομείς εποπτείας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς περιλαμβάνονται τα Επενδυτικά Ταμεία, ένας τομέας πολύ υποσχόμενος, όπως δήλωσε, καθώς παρατηρείται αύξηση πάνω από 11.6 δισ. ευρώ στα περιουσιακά στοιχεία των ταμείων.

Άλλος τομέας εποπτείας της Επιτροπής είναι οι Επενδυτικές Εταιρείες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν γύρω στις 240 εταιρείες, οι μισές είναι πιο παραδοσιακές και αφορούν παροχή υπηρεσιών σε θεσμικούς επενδυτές, ενώ οι υπόλοιπες προσφέρουν πλατφόρμες συναλλαγής και υπηρεσίες σε ιδιώτες επενδυτές. «Είναι και αυτός ένας πολλά υποσχόμενος τομέας, με ρίσκα», όπως δήλωσε ο κ. Θεοχαρίδης. Συμπλήρωσε ότι ο ρόλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι να προστατεύει και να επιμορφώνει τους επενδυτές, οι οποίοι πρέπει να μελετούν και να κατανοούν τα ρίσκα πριν προβαίνουν σε επενδύσεις.

Ο κ. Θεοχαρίδης πρόσθεσε ότι η Κύπρος φιλοξενεί τις περισσότερες ψηφιακές πλατφόρμες στην ΕΕ, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Είναι ένας τομέας που αναπτύχθηκε ιδιαίτερα τα τελευταία 10 χρόνια, με ανάπτυξη της τεχνογνωσίας γύρω από το θέμα. Συνολικά σε όλες τις επενδυτικές εταιρείες στην Κύπρο απασχολούνται γύρω στα 6.000 άτομα, ενώ, επιπρόσθετα, σημαντικός αριθμός προσφέρει υπηρεσίες, όπως δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία, υπηρεσίες συμμόρφωσης κ.λπ. «Είναι επομένως, ένας τομέας, ο οποίος, πέραν από τα έσοδα που φέρνει στην κυπριακή οικονομία, προσφέρει και πολλές θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Αναφορικά με την εποπτεία των ψηφιακών νομισμάτων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι, σύμφωνα με την 5η Οδηγία ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος, η εποπτεία για τις επενδυτικές εταιρείες που προσφέρουν ψηφιακά νομίσματα ανήκει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η Επιτροπή έχει εκδώσει σχετική οδηγία και έχει ήδη παραλάβει τις πρώτες αιτήσεις από εταιρείες που ενδιαφέρονται να προσφέρουν επενδυτικά προγράμματα σε ψηφιακά νομίσματα.

Σημείωσε ότι ο τομέας των ψηφιακών νομισμάτων θα αναπτυχθεί πολύ στο μέλλον και η ΕΕ ετοιμάζεται να εκδώσει σχετική οδηγία. Επομένως και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτές τις πλατφόρμες, είπε.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρίδη, εκκρεμεί αριθμός ανείσπρακτων προστίμων από ποινές που έχει εκδώσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά καιρούς, οι οποίες βρίσκονται ενώπιον των κυπριακών δικαστηρίων για εκδίκαση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση