ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:35
 

Αυξήθηκε η ανεργία λόγω κορωνοϊού

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Μάρτιο αυξήθηκε στους 21.668 σε σύγκριση με 20.989 τον Φεβρουάριο

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επίσημα πλέον, ο κορωνοϊό αύξησε την ανεργία την Κύπρο. Με βάση τα στοιχεία που εξέδωσε η Στατιστική Υπηρεσία, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Μαρτίου 2020, έφτασε τα 26.353 πρόσωπα. Με βάση τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις, τα οποία δείχνουν την τάση της ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Μάρτιο 2020 αυξήθηκε στα 21.668 πρόσωπα σε σύγκριση με 20.989 τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται πως ο Μάρτιος ήταν και ο πρώτος μήνας που επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού από την Κυβέρνηση, με υποχρεωτικό κλείσιμο επιχειρήσεων για να περιοριστεί ο ιός.

Βάσει των πραγματικών στοιχείων και όχι των εποχικά διορθωμένων, 188 άνεργοι είναι στον τομέα του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, 157 είναι από τον τομέα των κατασκευών, 53 είναι του τομέα της ενημέρωσης και επικοινωνίας, 97 από τον τομέα των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων και 52 από τον τομέα των διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων. Υπάρχουν φυσικά και άλλοι τομείς που αυξήθηκαν οι άνεργοι με μικρότερα νούμερα.

Ο μόνος τομέας στον οποίο οι άνεργοι μειώθηκαν και δεν αυξήθηκαν, είναι στις δραστηριότητες υπηρεσιών, παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (9.214 έναντι 9.028).

Αξίζει να σημειωθεί πως, εποχική Διόρθωση είναι μια στατιστική τεχνική που αφαιρεί την επίδραση της εποχικότητας από μια χρονολογική σειρά, καθιστώντας με αυτό τον τρόπο περισσότερο ορατή την πραγματική τάση στη μεταβολή ενός μεγέθους.

Συγκριτικά με το 2019

Αν και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία να συγκρίνουμε τα δεδομένα του Μαρτίου 2020 με του 2019 διότι η κρίση με τον κορωνοϊό είναι πρωτόγνωρη, εντούτοις, σε σύγκριση με το Μάρτιο 2019 σημειώθηκε μείωση 155 προσώπων ή 0,6% που αποδίδεται κυρίως στους τομείς της δημόσιας διοίκησης (μείωση 405), των κατασκευών (μείωση 294), των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων (μείωση 282), του εμπορίου (μείωση 185), της μεταποίησης (μείωση 170), των μεταφορών και αποθήκευσης (μείωση 88) και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (μείωση 620) καθώς και στην αύξηση των 1.513 προσώπων που σημειώθηκε στον τομέα των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Για όλα φταίνε οι τράπεζες

«Βασικά η ευθύνες βαραίνουν την ΚΤΚ της οποίας η εκάστοτε διοικητές ήταν για τα κατσαρα.,.»
Αρμαγεδών  |  17:03

#PoliticsBlog Το Plan B του Νίκαρου, οι μετοχές του Πετρίδη και ο θυμωμένος πρίγκιπας 

«Κάποιοι πολιτικοί να αφήσουν τα προσωπικά τους τερτίπια και να στεφτούν το καλό του τόπου για να μην ...»
Leon  |  12:17

#PoliticsBlog Το Plan B του Νίκαρου, οι μετοχές του Πετρίδη και ο θυμωμένος πρίγκιπας 

«Η βουλή των λαϊκιστών Πορδίκη, Καμένης, Ελαμάκια και συνεργατιστή κλέφτη Κουλία- ΕΔΕΚ & ΔΗΚΟ βυθίζουν ...»
Αρμαγεδών  |  11:25

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Αγαπητέ κύριε / μα   Καλώς ήλθατε στο σπίτι του παρόχου δανείων !!! Προσφέρουμε προσωπικά δάνεια, ...»
mr scott  |  17:39

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X