ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βενζίνη και πετρέλαιο - Τα φθηνότερα πρατήρια ανά επαρχία

Τα πέντε φθηνότερα σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Αμμόχωστο και Πάφο

Του Ανδρέα Κόκκινου

Το ράλι ανόδου στις τιμές των καυσίμων συνεχίζεται με τις αυξήσεις σε βενζίνη και πετρέλαιο να προκαλούν οικονομική ασφυξία στους καταναλωτές.

Η τιμή του αργού πετρελαίου αποτελεί τη βάση που καθορίζει τις τιμές πώλησης και -κατ’επέκταση- της αγοράς. Κάτι που καθορίζεται κυρίως λόγω της απλής εξίσωσης προσφοράς και ζήτησης αλλά έχει σαφώς επηρεαστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την στρόφιγγα που ελέγχει η Ρωσία αλλά και τα «παιχνίδια» των Αραβικών χωρών που εκμεταλλεύονται τις παρούσες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί.

Οι πολίτες προσπαθούν να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες ενώ όπως διαβεβαίωσε μιλώντας προ ημερών στην «Καθημερινή» ο Εκπρόσωπος Τύπου του Παγκυπρίου Συνδέσμου Πρατηριούχων, Χριστόδουλος Χριστοδούλου η πλειοψηφία του κόσμου που εισέρχεται σε πρατήρια βάζει 10 και 20 ευρώ.

Εμείς, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα σύγκρισης τιμών όλων των επίσημων πρατηρίων ανά το Παγκύπριο εντοπίσαμε τα 5 φθηνότερα σε κάθε μία από τις επαρχίες (Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσός, Αμμόχωστος, Πάφος) τόσο για την βενζίνη όσο και για το πετρέλαιο και σας τα παρουσιάζουμε.

Αρχή με τη Λευκωσία που κατά γενική ομολογία διαθέτει τα φθηνότερα καύσιμα που μπορεί να προμηθευθεί κάποιος στην Κύπρο με τη χαμηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί σήμερα (για αμόλυβδη 95) να ανέρχεται στο 1,72 ευρώ το λίτρο με την βενζίνη να εντοπίζεται σε 5 τουλάχιστον πρατήρια της πρωτεύουσας σε τιμές κάτω του 1,757. Σε ότι αφορά το πετρέλαιο κίνησης αντίστοιχα τα 5 πρατήρια που παρουσιάζονται στον πιο κάτω πίνακα έχουν τιμές που κυμαίνονται από 1,81 (1,808 κατ’ακρίβεια) μέχρι 1,82 (1,818).

Η συμπρωτεύουσα Λεμεσός είναι η επαρχία που βρήκαμε τα αμέσως επόμενα φθηνότερα πρατήρια με χαμηλότερη τιμή το 1,75 (1,748) ενώ στον πίνακα με τα 5 που προσφέρουν τις χαμηλότερες τιμές, τα 4 είναι βενζινάδικα της ίδιας εταιρείας. Ελαφρώς ακριβότερα από τα αντίστοιχα της Λευκωσίας είναι τα πράγματα σε ότι αφορά το πετρέλαιο με τιμή εκκίνησης το 1,83 με τα 3 από τα 5 πρατήρια να «κλειδώνουν» στο 1,86 (1,867).

Σε παρόμοια επίπεδα κινείται η τιμολόγηση των καυσίμων και στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου με τα πρατήρια που προσφέρουν τις ανταγωνιστικότερες τιμές να βρίσκονται από το 1,76 ευρώ ανά λίτρο (1,762) μέχρι και 1,77 (1,772). Εάν στον αντίποδα ενδιαφέρεστε για το πετρέλαιο στην ελεύθερη Αμμόχωστο το φθηνότερο πρατήριο την προσφέρει λίγο πάνω από 1,84 ευρώ το λίτρο με τα οικονομικότερα πέντε να θέτουν τον πήχυ κάτω από το 1,86 όπως θα δείτε και στον πίνακα που ακολουθεί.

Συνέχεια στα παράλια και τη Λάρνακα με τα φθηνότερα πρατήρια για την αμόλυβδη 95 να βρίσκονται μεταξύ του 1,77 και του 1,78 το λίτρο (1,767 η χαμηλότερη τιμή). Ακόμα υψηλότερα συναντούμε τις τιμές του πετρελαίου κίνησης στην επαρχία Λάρνακας αφού με εξαίρεση ένα συγκεκριμένο βενζινάδικο (1,853) , ακόμη και τα υπόλοιπα φθηνότερα αγγίζουν το 1,87 ευρώ το λίτρο.

Καταλήγοντας στην Πάφο θα διαπιστώσουμε πως πρόκειται για την επαρχία που διαθέτει τα ακριβότερα καύσιμα στην Κυπριακή αγορά αφού ακόμη και στα φθηνότερα πρατήρια που εντοπίσαμε μέσω της πλατφόρμας του Υπουργείου Εμπορίου προσεγγίζουν το 1,80 ευρώ το λίτρο για την βενζίνη (1,797 με 1,799) ενώ στο 1,87-1,88 (1,872 το χαμηλότερο) βρίσκουμε το πετρέλαιο. Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση μάλιστα προκαλεί η σύγκριση μέσω του Παρατηρητηρίου Τιμών αφού σε 20 πρατήρια της χώρας μας η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε το 1,90. Από τα 20 αυτά πρατήρια τα 3 βρίσκονται στη Λευκωσία, 3 σε Αμμόχωστο/Λάρνακα, 6 στη Λεμεσό ενώ τα υπόλοιπα 8 στην Πάφο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Κόκκινου

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση