ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βιομηχανικές περιοχές, ταμείο ΑΠΕ, Έφορος Εταιρειών απασχόλησαν την Επ. Ενέργειας

Στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας συνεχίστηκε η συζήτηση για την πρόταση νόμου που κατέθεσε από κοινού η Επιτροπή

Κλωθώ

Βιομηχανικές περιοχές, Ταμείο ΑΠΕ και ανώτατο όριο προστίμου σε σχέση με την υποβολή της ετήσιας έκθεσης στον Έφορο Εταιρειών, απασχόλησαν μεταξύ άλλων την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, την Τρίτη.

Μεταξύ άλλων στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας συνεχίστηκε η συζήτηση για την πρόταση νόμου που κατέθεσε από κοινού η Επιτροπή και έχει σκοπό την θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση της εκλογής διαχειριστικής επιτροπής σε κάθε βιομηχανική ή βιοτεχνική ανάπτυξη.

Όπως δήλωσε ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μιχάλης Γιακουμή, η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, για λόγους αποτελεσματικής εκπροσώπησης και καλύτερης διαχείρισης των υποθέσεων κάθε βιομηχανικής ή βιοτεχνικής ανάπτυξης, με σκοπό κυρίως την πρόληψη και αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που προκύπτουν σε αυτή.

«Άκουσα με πολύ προσοχή τους προβληματισμούς που έθεσε το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού καθώς και η Ένωση Δήμων, θεωρώ ότι οι προβληματισμοί αυτοί μπορούν να ξεπεραστούν, γιατί τα πραγματικά οφέλη με αυτή την ρύθμιση είναι πολύ περισσότερα», είπε.

Πρόσθεσε ότι η βιομηχανία και η βιοτεχνία σε μια χώρα αποτελεί την ραχοκοκαλιά της οικονομίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι με πρωτοβουλίες όπως η συγκεκριμένη πρόταση νόμου θα ανοίξει ο δρόμος για την πολιτεία, το κράτος να στηρίξει τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας και να επενδύσει στην βιοτεχνία, στην βιομηχανία και στους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτούς τους τομείς.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της συζήτησης για την πρόταση νόμου που αφορά την μείωση του προστίμου κατά την υποβολή της ετήσιας έκθεσης στον Έφορο Εταιρειών, με μείωση στα 150 ευρώ του ανώτατου ορίου προστίμου από τα 500 ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια. Όπως είπε τη σχετική πρόταση νόμου κατέθεσε ο ίδιος εκ μέρους της ΕΔΕΚ μαζί με τον Βουλευτή του ΔΗΚΟ Πανίκο Λεωνίδου και τον Βουλευτή των Οικολόγων Σταύρο Παπαδούρη. Ανέφερε ότι η Επιτροπή κατέληξε ομόφωνα σε αυτή την πρόταση νόμου που θα πάει στην επόμενη συνεδρία για τοποθέτηση και στη συνέχεια στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Από πλευράς του ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης αναφέρθηκε στη συζήτηση στην Επιτροπή των τροπολογιών που αφορούν τη λειτουργία του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ανέφερε ότι κατέθεσε δύο τροπολογίες. Η πρώτη, την οποία κατέθεσε μαζί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κυριάκο Χατζηγιάννη, αφορά την επιστροφή από το πάγιο ταμείο του κράτους στο ταμείο ΑΠΕ ενός ποσού από τη δημοπράτηση των εκπομπών αερίων. Το ποσό αυτό, είπε, θα πρέπει να μεταφέρεται στη συνέχεια ως κίνητρα προς τους καταναλωτές. Η επιτροπή πρόσθεσε έδωσε το δικαίωμα να ενσωματωθεί αυτή η τροπολογία στο νομοσχέδιο.

Η δεύτερη τροπολογία που κατέθεσε, είπε ο κ. Παπαδούρης, δίνεται η ευχέρεια σε οργανωμένο σύνδεσμο καταναλωτών να είναι ως μόνιμό μέλος στην Επιτροπή διαχείρισης του Ταμείου ΑΠΕ, για σκοπούς διαφάνειας και καλού χειρισμού.

Παράλληλα κάκισε τη συμπεριφορά των αρμοδίων υπουργείων, γιατί ενώ εδώ και δύο μήνες ζήτησαν να μας δοθούν τα στοιχεία από το 2010 μέχρι το 2021 όλων των ποσών που έχουν πληρωθεί για αγορά εκπομπών ρύπων και την επιστροφή τους στο πάγιο ταμείο του κράτους και κατά πόσο έχουν δοθεί ως κίνητρα στους καταναλωτές, τους έστειλαν τα στοιχεία μόλις χθες βράδυ, αναφέροντας ότι θεωρούνται ως ανεπίσημα και δίνονται με επιφύλαξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κλωθώ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση