ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Bitcoin: Υψηλό 9μήνου και επιπλέον 26 δισ. δολάρια σε 24 ώρες

Το ράλι του bitcoin έρχεται εν μέσω αναταραχής στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα, η οποία προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ.

Άλμα κατέγραψε το bitcoin σήμερα, «καθώς ορισμένοι επενδυτές στράφηκαν στα ψηφιακά νομίσματα εν μέσω κρίσης στον τραπεζικό τομέα» σημειώνει στην ανάλυση του το CNBC.

Το bitcoin σημείωνε νωρίτερα άνοδο 3,5% στα 28.225 δολάρια ενώ μέσα στην ημέρα είχε αγγίξει και τα 28.554,07 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών. Μέσα σε 24 ώρες, η αξία όλων των bitcoin που βρίσκονται σε κυκλοφορία διογκώθηκε κατά περίπου 26 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το ράλι του bitcoin έρχεται εν μέσω αναταραχής στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα, η οποία προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ. Παρότι οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές επενέβησαν για να στηρίξουν τις καταθέσεις στην SVB, οι ανησυχίες εντάθηκαν σχετικά με την έκθεση των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ και αλλού.

Στην Ευρώπη, η ελβετική τράπεζα Credit Suisse βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά την κατάρρευση της SVB, αφότου ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της, η σαουδαραβική τράπεζα Saudi National Bank, ανακοίνωσε ότι δεν μπορούσε βοηθήσει περαιτέρω οικονομικά λόγω ρυθμιστικών περιορισμών.

Την Κυριακή, η UBS συμφώνησε να αγοράσει την Credit Suisse έναντι 3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (3,2 δισ. δολάρια) σε μια συμφωνία για την οποία διαμεσολάβησαν εν μέρει οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές που επιδιώκουν να ανακόψουν τη επέκταση της κρίσης στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα.

Οι υποστηρικτές του bitcoin το αποκαλούν συχνά «ψηφιακό χρυσό», ιδίως σε περιόδους διεθνούς αναταραχής, επειδή το νόμισμα δεν συσχετίζεται με άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. «Ωστόσο, το bitcoin τις περισσότερες φορές διαπραγματεύεται σύμφωνα με τις μετοχές», ιδίως του «τεχνολογικού» δείκτη Nasdaq, σημειώνει το CNBC προσθέτοντας πως «υπάρχουν ενδείξεις ότι η διακύμανση του bitcoin αρχίζει να αποσυνδέεται από τις μετοχές, προς το παρόν».

«Αν κοιτάξει κανείς την ιστορία του Bitcoin και γιατί δημιουργήθηκε, ήταν ακριβώς για γεγονότα όπως αυτό, όπου το τρέχον σύστημα παρουσιάζει σημάδια αδυναμίας και ως εκ τούτου η κατοχή ενός μη συσχετιζόμενου περιουσιακού στοιχείου βοηθά», δήλωσε στο CNBC ο Vijay Ayyar, αντιπρόεδρος εταιρικής ανάπτυξη στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Luno.

«Με την πάροδο του χρόνου, το επιχείρημα ότι το Bitcoin είναι μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που δεν συσχετίζεται (σ.σ με τα υπόλοιπα) έχει συζητηθεί αρκετά, αλλά τώρα βλέπουμε ενδεχομένως να δικαιώνεται αυτή η άποψη με πολλούς τρόπους».

Ενώ ο χρυσός έχει αυξηθεί περίπου 9% φέτος, το bitcoin έχει αυξηθεί πάνω από 70%. Άλλα κρυπτονομίσματα δεν κατέγραψαν παρόμοιο άλμα με το bitcoin σήμερα. Το Ether, για παράδειγμα, παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο.

«Καθώς εξελίσσεται αυτή η τραπεζική κρίση, θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την τιμή του Bitcoin, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται να αποκτήσουν Bitcoin ως μια έξυπνη εναλλακτική λύση στο σημερινό σύστημα», δήλωσε ο Ayyar.

Πηγή: CNBC

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση