ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βουλή: Ενέκρινε αύξηση σε τέλη του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας

Το αρχικό αίτημα από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας, αφορούσε αύξηση με ανώτατο όριο τα €0,80

ΚΥΠΕ

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε κανονισμούς για αύξηση του ανώτατου ορίου τέλους χρήσης, το οποίο επιβάλλεται από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας με βάση την κατανάλωση νερού, από €0,55, που ισχύει σήμερα σε €0,70 για κάθε κυβικό μέτρο νερού, το οποίο καταναλώνει ο ιδιοκτήτης ή ο κάτοχος υποστατικού.

Το αρχικό αίτημα από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας, αφορούσε αύξηση με ανώτατο όριο τα €0,80, με στόχο την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας και συντήρησης του αποχετευτικού συστήματος και διασφάλισης της οικονομικής βιωσιμότητάς του.

Ωστόσο η Βουλή ενέκρινε προφορική τροπολογία, που κατέθεσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, ώστε να αυξηθεί το ανώτατο όριο τέλους χρήσης μόνο για το 2023 και να καθοριστεί στα 70 σεντ. Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 40 βουλευτές και εναντίον 2, ενώ οι κανονισμοί εγκρίθηκαν τελικά με 35 ψήφους υπέρ και πέντε εναντίον.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Κουλλά είπε ότι με την τροπολογία στέλνονται δύο πολιτικά μηνύματα. Πρώτον ότι δεν είναι εύκολο να συζητούνται αυξήσεις τελών σε τόσο μεγάλο ποσοστό σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού. Το δεύτερο πολιτικό μήνυμα είπε, είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας λειτουργικός εξορθολογισμός αυτών των οργανισμών και μια άσκηση πίεσης από τη Βουλή, ώστε να μην θεωρούν οι οργανισμοί δεδομένο ότι η Βουλή θα ψηφίζει αιωνίως τέτοιες αυξήσεις. Επίσης η τροπολογία, ανέφερε, σχετίζεται με την εφαρμογή από του χρόνου της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, οπότε θα υπάρξει συνένωση των οργανισμών, θα ξαναμελετηθούν τα οικονομικά δεδομένα και θα προκύψουν συνέργειες.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι το αίτημα του Συμβουλίου χρονίζει, αφού τίθεται εδώ και τέσσερα χρόνια, ενώ ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με την προϋπόθεση ότι θα υπήρχε 80 σεντ αύξηση. Διερωτήθηκε αν η μη έγκριση των 80 σεντ θα δημιουργήσει πρόβλημα στον προϋπολογισμό, ειδικά αφού με την τροπολογία σε έναν χρόνο η χρέωση θα επανέλθει σε αυτήν που ήταν προηγουμένως.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι από τη στιγμή που ο ΔΗΣΥ αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας θα ήταν οξύμωρο να μην στηρίξουν την τροπολογία. Εξέφρασε προβληματισμό για τη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Συμβούλιο, ωστόσο ανέφερε ότι έχει προγραμματιστεί στο πλαίσιο της αναθεώρησης κάποιων πτυχών της μεταρρύθμισης να μπορεί να οριστεί ένας σταθμός ελέγχου για την πορεία ενοποίησης αυτών των οργανισμών.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λωνίδου τάχθηκε υπέρ της τροπολογίας για τη μειωμένη αύξηση, ωστόσο ανέφερε ότι από τη στιγμή που η μεταρρύθμιση θα εφαρμοστεί το 2024 ίσως θα πρέπει να παρατεθεί η αύξηση μέχρι το τέλος του 2024 για να δοθεί χρόνος να αναλάβουν οι επαρχιακοί οργανισμοί.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι είναι αδιανόητο να μπαίνουν τόσο ψηλά τέλη για την κατανάλωση νερού, ενώ ο βουλευτής του κόμματος Χρύσανθος Σαββίδης διερωτήθηκε πού θα πάει στο τέλος ο κόσμος με τις αυξήσεις που ζητούν συνεχώς τα συμβούλια και δεν έχουν τελειωμό.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης σημείωσε ότι είδαν τα στοιχεία και θεωρούν ότι μπορεί να ισχύσει χαμηλότερη αύξηση για φέτος μέχρι να δοθεί η ευκαιρία στις υπηρεσίας να ξαναδούν το ζήτημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση