ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Βουτιά» 40% στα έσοδα της Ρωσίας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο τον Ιανουάριο

Η μείωση λόγω των δυτικών κυρώσεων θα είναι πιο απότομη τους επόμενους μήνες, σημειώνει ο Φατίχ Μπιρόλ του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας

Τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκαν σχεδόν κατά 40% τον Ιανουάριο, καθώς το ανώτατο όριο τιμών (πλαφόν) και οι δυτικές κυρώσεις συρρίκνωσαν τα κέρδη από τις πιο επικερδείς εξαγωγές της Μόσχας, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

Τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου ανήλθαν στα 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο, 38% λιγότερα από τα έσοδα των 30 δισ. δολαρίων του Ιανουαρίου 2022, έναν μήνα πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΑ που ο διεθνής οργανισμός μοιράστηκε με το Reuters. O εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, δήλωσε ότι τα δυτικά μέτρα βάζοντας στο στόχαστρο τις ενεργειακές εξαγωγές της Ρωσίας έχουν πετύχει τους στόχους τους, σταθεροποιώντας τις αγορές πετρελαίου και περιορίζοντας τα έσοδα της Μόσχας από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Η προσδοκία μας είναι ότι αυτή η μείωση των εσόδων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα είναι πιο απότομη τους ερχόμενους μήνες. Και ακόμη πιο απότομη μεσοπρόθεσμα, ως αποτέλεσμα της έλλειψης πρόσβασης στις τεχνολογίες και τις επενδύσεις», δήλωσε ο Μπιρόλ στο Reuters.

Οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία, περιλαμβανομένου του ανώτατου ορίου των 60 δολαρίων το βαρέλι αργού πετρελαίου που επέβαλε η ομάδα των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου (G7), έχουν αφήσει τη ρωσική μάρκα Ural να πωλείται σε μεγάλη έκπτωση σε σχέση με το Brent. Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν επίσης απαγορεύσει από τον Δεκέμβριο τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης και έχουν επιβάλει κυρώσεις στις εξαγωγές τεχνολογιών στη Ρωσία οι οποίες απαιτούνται για τη διύλιση πετρελαίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν επίσης επιβάλει κυρώσεις στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Η Μόσχα χρησιμοποίησε τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο –τον περασμένο χρόνο περίπου 11,6 τρισεκατομμύρια ρούβλια (154,68 δισεκατομμύρια δολάρια)– για να καλύψει τις δημοσιονομικές της δαπάνες και αναγκάστηκε να αρχίσει να πωλεί τα διεθνή συναλλαγματικά της αποθέματα για να καλύψει το έλλειμμα που δημιουργήθηκε από το κόστος της εισβολής της στην Ουκρανία.

Η Ευρώπη την ίδια ώρα προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, αφότου η Μόσχα σταμάτησε τις αποστολές φυσικού αερίου προς την Ε.Ε. μετά τη στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθούν οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου σε ύψη ρεκόρ και οι χώρες να επιδοθούν σε έναν αγώνα αναζήτησης εναλλακτικών προμηθειών και να δρομολογήσουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.

Ο Μπιρόλ είπε ότι οι χώρες της Ε.Ε. σημείωσαν πρόοδο στην επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας τον περασμένο χρόνο, περιλαμβανομένων της ραγδαίας επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των αντλιών θερμότητας για τη μείωση της ανάγκης για ορυκτά καύσιμα.

Αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν –είπε ο ίδιος– και οι χώρες χρειάζεται να συνεχίσουν τις προσπάθειες για εξοικονόμηση ενέργειας και διασφάλισης του εφοδιασμού. Η ικανότητα της Ευρώπης να εξασφαλίσει αρκετό φυσικό αέριο θα μπορούσε να αμφισβητηθεί από την αυξανόμενη ζήτηση από την Κίνα ή αν η Ρωσία διακόψει το φυσικό αέριο που εξακολουθεί να στέλνει στην Ευρώπη. «Έχουμε κάθε λόγο να δουλέψουμε το ίδιο σκληρά όπως κάναμε πέρυσι», δήλωσε ο Μπιρόλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση