ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Capital Economics: Αυτές είναι οι 7 τάσεις που θα καθορίσουν το 2024

Το τέλος της μεγάλης αύξησης του πληθωρισμού. Τα επιτόκια θα μειωθούν, σχεδόν παντού. Ο ενθουσιασμός με την τεχνητή νοημοσύνη θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Money Review

Κορίνα Σαμάρκου

Ασθενής ανάπτυξη, πτώση του πληθωρισμού, χαμηλότερα επιτόκια και ένα εκλογικό έτος που όμοιό του δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος, θα είναι οι βασικές τάσεις που θα καθορίσουν το 2024, σύμφωνα με τον Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγο της Capital Economics.

Η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη από ό,τι περιμένει το consensus. Οι προβλέψεις της Capital Economics για την ανάπτυξη διαμορφώνονται χαμηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς στις περισσότερες χώρες και περιοχές, αλλά ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ευρώπης. Ο οίκος αποδίδει την προειδοποίησή του για αρνητικές εκπλήξεις στο μέτωπο της ανάπτυξης στον καθυστερημένο αντίκτυπο των επιτοκιακών αυξήσεων στις οικονομίες.

Η Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσουν να υποαποδίδουν έναντι των ΗΠΑ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ευρωπαϊκή οικονομία είχε μεγαλύτερες δυσκολίες να αντιμετωπίσει τον τελευταίο χρόνο: Υψηλότερες τιμές ενέργειας που επιταχύνουν την δομική πτώση κομματιών της ευρωπαϊκής οικονομίας, μεγαλύτερη έκθεση στην παγκόσμια πτώση της μεταποίησης, που τώρα επεκτείνεται και στον τομέα των υπηρεσιών. Ο οίκος περιμένει ήπια ύφεση στις αρχές του 2024 σε Ευρωζώνη και Βρετανία, αλλά υπολογίζει μόνο στο 50% τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ.

Το τέλος της μεγάλης αύξησης του πληθωρισμού. Η εκτίναξη του πληθωρισμού ήταν κυρίως αποτέλεσμα της διαταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκάλεσε η πανδημία, με αποτέλεσμα ο δομικός πληθωρισμός να αναμένεται να κινηθεί το 2024 προς τον στόχο των κεντρικών τραπεζών για 2%. Όμως, η Capital Economics ξεκαθαρίζει ότι η εποχή όπου ο πληθωρισμός συνήθως διαμορφωνόταν χαμηλότερα από το 2%, με τους αποπληθωριστικούς κινδύνους να επικρατούν, έχει περάσει στο παρελθόν.

Τα επιτόκια θα μειωθούν, σχεδόν παντού. Η εποχή των πολύ χαμηλών επιτοκίων έχει περάσει στην ιστορία, όμως η επιβράδυνση του πληθωρισμού σημαίνει ότι η Fed θα ανοίξει τον κύκλο της νομισματικής χαλάρωσης, με τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες να ακολουθούν. Η Ιαπωνία θα αποτελέσει την εξαίρεση, καθώς αναμένεται μία αύξηση των επιτοκίων κατά τους πρώτους μήνες του 2024.

Κυκλική ανάκαμψη, αλλά δομική αδυναμία στην Κίνα. Σύμφωνα με τον οίκο, η Κίνα θα κλείσει το 2023 με μια ανάκαμψη που τροφοδοτείται από τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, με την τάση αυτή να συνεχίζεται το πρώτο μισό του 2024. Όμως, οι δομικές δυσκολίες για την οικονομία της συσσωρεύονται, καθώς η Κίνα πλησιάζει στα όρια του αναπτυξιακού μοντέλου που είχε για βάση τις επενδύσεις, ενώ οι δημογραφικές τάσεις επιδεινώνονται απότομα.

Ο ενθουσιασμός με την τεχνητή νοημοσύνη θα συνεχίσει να αυξάνεται. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να φέρει μια σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να προσαρμοστούν οι υποδομές και οι διαδικασίες στην νέα τεχνολογία. Επομένως, το μεγαλύτερο μέρος της τόνωσης της ανάπτυξης λόγω AI αναμένεται τη δεκαετία του 2030. Παρόλα αυτά, η σχετική αισιοδοξία θα αυξηθεί το 2024 και θα συνεχίσει να ενισχύει τις μετοχές, ειδικά στις ΗΠΑ, βοηθώντας τον S&P 500 να έχει άλλη μία χρονιά διψήφιων αποδόσεων.

Οι εκλογές στο προσκήνιο. Το 2024 θα είναι η μεγαλύτερη εκλογική χρονιά στην ιστορία, καθώς χώρες από την Ινδονησία έως την Ινδία και από τις ΗΠΑ έως –πιθανώς- το Ηνωμένο Βασίλειο, θα προσέλθουν στις κάλπες. Όπως σημειώνει η Capital Economics, οι βεβαιότητες του τρόπου σκέψης της δεκαετίας του 1990, όπου υπήρχε ευρεία συναίνεση για τις πολιτικές υπέρ των αγορών και της παγκοσμιοποίησης, έχουν δώσει τη θέση τους σε μια εποχή μεγαλύτερης αβεβαιότητας. Στις ΗΠΑ, το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα αντιστρέψει την απομάκρυνση με την Κίνα, αλλά θα καθορίσει τη μορφή που αυτή θα πάρει. Σε μία νέα προεδρία Trump, οι σχέσεις με την Ευρώπη μπορεί να επιδεινωθούν. Αλλά σε κάθε περίπτωση, ο κατακερματισμός του κόσμου ήρθε για να μείνει, με τις εκλογές του 2024 να καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό το πώς θα εξελιχθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση