ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Capital Intelligence: Αναβάθμισε το αξιόχρεο της Κύπρου στο «BBB-»

Σταθερές οι προοπτικές

ΚΥΠΕ

Σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Κύπρου σε ξένο νόμισμα στο «BBB-», από «ΒΒ+», προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Capital Intelligence.

Ταυτόχρονα, ο οίκος αναβάθμισε στο «Α3», από «Β», την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου, ενώ έθεσε σταθερές τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, από θετικές.

Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει, όπως τονίζει ο Capital Intelligence, «την αποδεδειγμένη ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας και τη βελτίωση των θεμελιωδών δημοσιονομικών μεγεθών, με το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος της γενικής Κυβέρνησης» να επιστρέφουν ταχύτερα από το αναμενόμενο σε βιώσιμη πορεία».

Οι σταθερές προοπτικές, σύμφωνα με τον οίκο, καταδεικνύουν ότι οι αξιολογήσεις θα παραμείνουν αμετάβλητες κατά τους επόμενους 12 μήνες και ισορροπεί τους κινδύνους που απορρέουν από πιθανή οικονομική επιβράδυνση στην Ευρωζώνη και παρατεταμένες περιόδους υψηλών τιμών ενέργειας και τροφίμων, σε σύγκριση με τη βελτιωμένη ικανότητα απορρόφησης κραδασμών και των ισχυρών οικονομικών επιδόσεων του κράτους.

Ο οίκος σημειώνει πως οι προοπτικές θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν σε θετικές τους επόμενους 12 μήνες εάν υπάρξει συνεχής βελτίωση των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών θεμελιωδών μεγεθών (υποστηριζόμενη από ολοκληρωμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις) που θα οδηγήσει σε ταχύτερη από την προβλεπόμενη μείωση του δημόσιου χρέους, ενώ τονίζει πως θα μπορούσε να αναβαθμιστούν οι αξιολογήσεις εάν οι τράπεζες αυξήσουν τις προσπάθειές τους για βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και της κάλυψης των δανείων.

Αναφέρει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να διαχειρίζεται προληπτικά το δημόσιο χρέος, διασφαλίζοντας τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέσω έγκαιρης πρόσβασης στην αγορά, ενώ παράλληλα διατηρεί ένα «σημαντικό ταμειακό απόθεμα για την αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμων κραδασμών».

Επίσης, ο οίκος τονίζει πως ενδεχόμενες υποχρεώσεις της κυβέρνησης που θα προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα, «έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αν και παραμένουν συγκριτικά υψηλές».

Άλλοι δημοσιονομικοί κίνδυνοι, σύμφωνα με τον Capital Intelligence, φαίνεται επί του παρόντος να είναι διαχειρίσιμοι, παρά το δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον που σχετίζεται με τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αναφέρει επίσης ότι οι αξιολογήσεις της Κύπρου αντικατοπτρίζουν επίσης τα οφέλη που λαμβάνει από την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης της διαθέσιμης οικονομικής στήριξης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ανάπτυξη και δημοσιονομικό έλλειμμα

Ο οίκος αναμένει ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα είναι κατά μέσο όρο στο 4,7% το 2022, τροφοδοτούμενη από την ανθεκτική ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις σε πολλές οικονομικές δραστηριότητες που υποστηρίζονται από τη χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ αναμένει πως η αύξηση του ΑΕΠ θα μειωθεί κατά μέσο όρο στο 3% το 2023-24.

Αναφέρει πως έχει αναθεωρήσει το βασικό του σενάριο, αναμένοντας τώρα δημοσιονομικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στο 0,5% του ΑΕΠ για το 2022, σε σύγκριση με την προηγούμενη προσδοκία του για έλλειμμα 1%.

Στο μέλλον, ο Capital Intelligence αναμένει ότι η συνολική δημοσιονομική θέση της Γενικής Κυβέρνησης θα επιστρέψει σε πλεόνασμα, κατά μέσο όρο 1,1% του ΑΕΠ μεταξύ των ετών 2023 - 24. Αντικατοπτρίζοντας τη βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης, υπογραμμίζει, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε σημαντικά, στο 96,1% του ΑΕΠ, το πρώτο εξάμηνο του 2022 και πρόκειται να υποχωρήσει στο 80,6% το 2024.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση