ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:25
 

DBRS: Η Κύπρος αντιμετωπίζει σημαντικές πιστωτικές προκλήσεις

Η αξιολόγηση μπορεί να αναβαθμιστεί από μια σταθερή υγιή οικονομική ανάπτυξη και μια χρηστή δημοσιονομική κατάστασ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Κύπρος αντιμετωπίζει σημαντικές πιστωτικές προκλήσεις που σχετίζονται με το σημαντικό ποσοστό Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) που υπάρχει ακόμα στο τραπεζικό της σύστημα, τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τις εξωτερικές ανισορροπίες και το μικρό μέγεθος της οικονομίας που βασίζεται στην παροχή υπηρεσιών, κάτι που εκθέτει την χώρα σε δυσμενείς αλλαγές στην εξωτερική ζήτηση σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης DBRS.

Σε σημείωμα του προς τα ΜΜΕ μετά την ανακοίνωση της αξιολόγησης της Κύπρου στις 17 Μαΐου, οίκος σημειώνει επίσης ότι η αξιολόγηση μπορεί να αναβαθμιστεί από μια σταθερή υγιή οικονομική ανάπτυξη και μια χρηστή δημοσιονομική κατάσταση, γεγονός που θα συνέβαλε στην πτωτική τροχιά του δείκτη δημόσιου χρέους.

Επιπλέον, η περαιτέρω πρόοδος στην ουσιαστική μείωση των ΜΕΔ των τραπεζών και του χρέους του ιδιωτικού τομέα, καθώς και η ενίσχυση του τραπεζικού τομέα θα ήταν θετική για τις αξιολογήσεις.

Από την άλλη η αξιολόγηση θα μπορούσε να υποβαθμιστεί σε μια περίοδο αισθητά χαμηλής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με μεγάλες δημοσιονομικές ανισορροπίες ή την πραγματοποίηση μεγάλων ενδεχόμενων υποχρεώσεων. Επίσης η αντιστροφή της καθοδικής τροχιάς στα ΜΕΔ θα μπορούσε να είναι επίσης αρνητική.

Σημειώνεται επίσης ότι η Κύπρος είναι ένα ελκυστικό κέντρο επιχειρηματικών υπηρεσιών, ναυτιλιακό κέντρο και τουριστικός προορισμός. Σημειώνεται επίσης ότι ο τομέας του τουρισμού διαφοροποιείται σε νέα προϊόντα και αγορές, καθιστώντας τον πιο ανθεκτικό. Προστίθεται ότι η αναμενόμενη εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου αποτελεί άλλη μια άλλη πιθανή πηγή ανάπτυξης μακροπρόθεσμα. Παρόλα αυτά, σημειώνεται ότι το μικρό μέγεθος της οικονομίας που βασίζεται στις υπηρεσίες εκθέτει την Κύπρο σε δυσμενείς μεταβολές στην εξωτερική ζήτηση.

Ο οίκος αναφέρει επίσης ότι η Κύπρος επωφελείται από ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον και υγιή θεσμικά όργανα και ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της χώρας. Σημειώνεται ωστόσο ότι η κυβέρνηση στερείται πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων και αυτό έχει ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις στην υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν, όπως αυτών δημόσιας διοίκησης και της τοπική αυτοδιοίκησης.

Ο οίκος επιβεβαίωσε την Παρασκευή την κατάταξη στο «ΒΒΒ» (χαμηλό) της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα, ενώ διατήρησε σταθερές τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη περαιτέρω μείωσης των ΜΕΔ για να μειωθούν οι κίνδυνοι για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Μόνο πρόστιμο σε Παπουλή, Μερκή, Σοφρώνη

«Οι οπαδοί της Ανόρθωσης είναι μάλλον επικίνδυνοι, ίσως και οι χειρότεροι τα τελευταία χρόνια. Παλιά ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  18:39

ΥΠΕΣ: Θέλουμε να περιορίσουμε τους οικονομικούς μετανάστες

«Όταν έρθουν στην Κύπρο (στην μισή μας πατρίδα) ακόμα 100,000 Άραβες Πακιστανοί και Αφρικανοί σε λίγα ...»
Leon  |  18:31

Ανέβηκαν 12 σεντ τα καύσιμα σε ένα χρόνο

«Την ίδια ώρα, μερίδα κόσμου που θέλει να κατευνάσει τις ανησυχίες περί αύξησης των τιμών -όπως το Υπουργείο- ...»
YIANNOULIS  |  14:15

Ανέβηκαν 12 σεντ τα καύσιμα σε ένα χρόνο

«Το Κράτος, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΙΔΕΙ στους πολίτες !!! ΠΑΝΤΑ πέρνει, πέρνει ΠΕΡΝΕΙ !!!!!!!»
YIANNOULIS  |  14:02

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X