ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δεν άναψε πράσινο ακόμα για το «hellim»

Καθυστερεί το άνοιγμά του προς τις ξένες αγορές, το πρόβλημα της εποπτείας και τι αναμένουν οι παραγωγοί

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Παρά το ότι το θέμα του κυπριακού χαλουμιού πέρασε στη νέα περίοδο, στα Κατεχόμενα παραμένει σε καθεστώς στασιμότητας. Οι Τουρκοκύπριοι παραγωγοί κρατούν στάση αναμονής και εκφράζουν έντονο προβληματισμό για το μέλλον του προϊόντος. Μπορεί από την 1η Οκτωβρίου, το ε/κ χαλούμι να «ταξιδεύει» προς τις ξένες αγορές ως γεωγραφικά κατοχυρωμένο προϊόν, ωστόσο το ίδιο δεν ισχύει για το τ/κ χαλούμι. Στα Κατεχόμενα αρκετοί παραγωγοί του «hellim», που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για το νέο καθεστώς του χαλουμιού, αναμένουν την διαμεσολάβηση της εταιρείας «Bureau Veritas» για τον αναγκαίο έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα Κατεχόμενα, μέχρι στιγμής δεν έχουν δρομολογηθεί οι απαιτούμενες διεργασίες για τον έλεγχο του τ/κ χαλουμιού.

Κλίμα αβεβαιότητας

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκοκυπριακού Τύπου, η τ/κ πλευρά εκφράζει προβληματισμό για την εποπτική εταιρεία «Bureau Veritas», με το σκεπτικό ότι πριν από την 1η Οκτωβρίου δεν ήρθε σε επικοινωνία με την τ/κ πλευρά για την διευθέτηση των απαιτούμενων διαδικασιών για το χαλούμι. Ορισμένοι Τ/κ παραγωγοί χαλουμιού «βλέπουν» πίσω από αυτήν την εξέλιξη πολιτικές σκοπιμότητες και προβάλλουν την άποψη ότι η ε/κ πλευρά «παραγνωρίζει» τους Τ/κ παραγωγούς για να προάγει τα ε/κ συμφέροντα στο ζήτημα του χαλουμιού.

Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου των Κατεχομένων Τουργκάϊ Ντενίζ δήλωσε ότι η τ/κ πλευρά απευθύνθηκε στην εποπτική εταιρεία διά μέσου της ΕΕ και ότι αναμένεται απάντηση στο νέο διάβημα κατά το επόμενο διάστημα. Ο κ. Ντενίζ υπενθυμίζει ότι ο κανονισμός ΠΟΠ προβλέπει ότι οι δυο κοινότητες θα εξασφαλίσουν κοινά οφέλη από τη νέα εποχή στο κυπριακό χαλούμι. Χαρακτηρίζοντας το «hellim» ως ένα κοινό πολιτιστικό και ιστορικό προϊόν, ο Ντενίζ πρόσθεσε ότι «το γεγονός ότι ο εποπτικός μηχανισμός δεν έχει ακόμη θεσπιστεί στον βορρά εμποδίζει τους Τουρκοκύπριους παραγωγούς να επωφεληθούν από τη νέα περίοδο στο κυπριακό χαλούμι».

Την πληροφορία αυτή επιβεβαιώνει και ο Αλί Καματζίογλου, ο Πρόεδρος του τ/κ Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Ο Τ/κ επιχειρηματίας δήλωσε ότι η ε/κ πλευρά δεν διευκολύνει τους Τ/κ παραγωγούς. «Εάν χρειαστεί θα πάμε στις Βρυξέλλες και θα διαδηλώσουμε», πρόσθεσε ο κ. Καματζίογλου. Για το ίδιο ζήτημα, ο Μουσταφά Ναΐμογουλλαρι, Πρόεδρος της τ/κ Ένωσης Παραγωγών Ζώων και Κτηνοτρόφων, δήλωσε επίσης ότι στο ζήτημα του χαλουμιού, στα Κατεχόμενα επικρατεί κλίμα αβεβαιότητας και ότι η τ/κ πλευρά δεν έχει ενημερωθεί από καμία αρχή για την πορεία του όλου ζητήματος. Σύμφωνα με τον ίδιον, ο Τ/κ παραγωγός έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στη διαδικασία καθώς δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση και «η διαδικασία κινείται πολύ αργά», με την ε/κ πλευρά να μην επιθυμεί την είσοδο του τ/κ χαλουμιού στην διεθνή αγορά.

Το ζήτημα της εποπτείας

Όπως γίνεται αντιληπτό, την παρούσα στιγμή, για το τ/κ χαλούμι το πιο κρίσιμο ζήτημα είναι αυτό της εποπτείας. Οι Τ/κ παραγωγοί εκφράζουν προβληματισμό για το γεγονός ότι δεν γίνονται οι απαιτούμενες διαδικασίες για τον έλεγχο του «hellim» από την «Bureau Veritas». Αυτή η εξέλιξη έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση του ανοίγματος του τ/κ χαλουμιού προς τις ξένες αγορές.

Οι Τ/κ παραγωγοί ισχυρίζονται ότι τις προηγούμενες εβδομάδες επιχείρησαν να έρθουν σε επικοινωνία με την εποπτική εταιρεία. Ωστόσο, τα πρώτα διαβήματα δεν έφεραν θετικό αποτέλεσμα. Αυτή η εξέλιξη έχει ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της καχυποψίας των Τ/κ παραγωγών κυρίως ως προς τις πραγματικές προθέσεις της ε/κ πλευράς. Παρόλα αυτά, ορισμένες τ/κ παραγωγικές μονάδες λαμβάνουν μονομερείς πρωτοβουλίες για εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα παραγωγής. Ορισμένοι Τ/κ επιχειρηματίες εκσυγχρονίζουν την παραγωγή του χαλουμιού, αναβαθμίζοντας την ποιότητα του, με το σκεπτικό ότι «σε περίπτωση που από πλευρά μας τηρηθούν οι κανονισμοί, η εποπτεία, αν και εφόσον προχωρήσει, θα έχει πιο συνοπτικό χαρακτήρα». Με βάση τα νέα δεδομένα στο ζήτημα του χαλουμιού, οι Τ/κ παραγωγοί καλούνται να εναρμονιστούν άμεσα με τα πρότυπα και την ποιότητα παραγωγής χαλουμιού που καθορίζει η ΕΕ. Σε γενικές γραμμές, οι τ/κ παραγωγικές μονάδες, την παρούσα στιγμή, δεν συμμορφώνονται πλήρως ή σε ολίγες περιπτώσεις μερικώς με αυτά τα πρότυπα. Οι Τ/κ παραγωγοί αποδέχονται ότι την παρούσα στιγμή αντιμετωπίζουν προκλήσεις και προβλήματα σε σοβαρά ζητήματα, όπως λ.χ. την αντιμετώπιση των ασθενειών των ζώων και την ποιότητα του γάλακτος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του χαλουμιού. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, προς το παρόν, για την αντιμετώπιση των προαναφερόμενων προβλημάτων, η προσοχή όλων των Τ/κ παραγωγών είναι στραμμένη στο ζήτημα, στο οποίο αναφέρεται ο Πρόεδρος του τ/κ Εμπορικού Επιμελητηρίου. Η τ/κ πλευρά αναμένει την ανταπόκριση του «Bureau Veritas» στη νέα τ/κ προσφυγή. Το συγκεκριμένο εποπτικό γραφείο, σε συνεννόηση με το τ/κ επιμελητήριο, πρόκειται να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές και διαδικασίες για την εποπτεία του τ/κ χαλουμιού. Οι πληροφορίες από τα κατεχόμενα, μέχρι τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, έδειχναν ότι αυτή η συνεννόηση ακόμη δεν έχει γίνει.

Δυναμικές κινητοποιήσεις

Καθώς καθυστερεί η επικοινωνία με το εποπτικό γραφείο, στην τ/κ κοινότητα παραγωγών κερδίζει έδαφος η ιδέα της νέας προσφυγής προς την ε/κ πλευρά και την ΕΕ. Ορισμένοι Τ/κ παραγωγοί προτείνουν την άμεση επικοινωνία με τις κυπριακές αρχές για το ξεκαθάρισμα του ζητήματος του «hellim». Μια μερίδα των Τ/κ παραγωγών, εκτός από την επικοινωνία με την ε/κ πλευρά, επιμένουν στην σημασία της εντατικοποίησης των απευθείας επαφών με την ΕΕ. Στα πλαίσια αυτής της εισήγησης, στους Τ/κ παραγωγούς τις τελευταίες ημέρες αρχίζει να κερδίζει έδαφος και ιδέα των δυναμικών κινητοποιήσεων στις Βρυξέλλες. «Η διαδικασία έχει ξεκινήσει στο Νότο, αλλά δεν έχουν ακόμη υποβληθεί αιτήσεις από επιχειρήσεις στο βορρά, και δεν έχουν δοθεί πληροφορίες για το τι συμβαίνει. Δεν ξέρουμε ποιος θα κάνει τους ελέγχους υγείας. Συνομιλούμε με το τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο. Μας λένε ότι οι εξελίξεις είναι θετικές και ότι αυτό που χρειάζεται θα γίνει σύντομα. Ωστόσο δεν σημειώνεται πρόοδος. Παραπονέθηκα στους αξιωματούχους της ΕΕ ότι στηρίζουν τις επιχειρήσεις στο νότο, ότι έχουν μεταφέρει πόρους για να ολοκληρώσουν τις προετοιμασίες εκεί, ωστόσο δεν έχουν δώσει τίποτα στο βορρά», αναφέρει χαρακτηριστικά για το όλο ζήτημα ο Ναΐμογουλλαρι, ο οποίος κατηγορεί την ΕΕ ότι «εφαρμόζει πολιτική δύο μέτρων και δυο σταθμών».

Έντυπη Έκδοση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση