ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν αποκλείει επιτόκια 7% από Fed, ο CEO της JP Morgan

Η διαφορά μεταξύ του 5% και του 7% θα ήταν πιο επώδυνη για την οικονομία από ό,τι η μετάβαση των επιτοκίων από το 3% στο 5%, λέει ο Τζέιμς Ντάιμον

Kathimerini.gr

Ο κόσμος ίσως να μην είναι προετοιμασμένος για το χειρότερο πιθανό σενάριο, στο οποίο η Federal Reserve θα ανεβάσει τα επιτόκια στο 7%, την ώρα που η οικονομία θα εμφανίζει στασιμοπληθωρισμό, προειδοποίησε ο CEO της JP Morgan, Τζέιμς Ντάιμον.

«Εάν έχουμε χαμηλότερους όγκους και υψηλότερα επιτόκια, θα υπάρξουν εντάσεις στο σύστημα», είπε ο τραπεζίτης σε συνέντευξή του στους Times of India, στο πλαίσιο επίσκεψης στην Ινδία.

«Ο Γουόρεν Μπάφετ λέει ότι διαπιστώνεις ποιος κολυμπά γυμνός όταν κατέβει η παλίρροια. Αυτή θα είναι η παλίρροια που θα κατέβει».

Σύμφωνα με τον Ντάιμον, τα επιτόκια ενδεχομένως να χρειαστεί να αυξηθούν και άλλο για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός. Και όπως υπογράμμισε ο τραπεζίτης, η διαφορά μεταξύ του 5% και του 7% θα ήταν πιο επώδυνη για την οικονομία από ό,τι η μετάβαση των επιτοκίων από το 3% στο 5%.

Πάντως, τα σχόλια του Ντάιμον έρχονται σε αντίθεση με τη γενική αντίληψη ότι η Fed πλησιάζει στο τέλος του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της, αφού έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 5,25 ποσοστιαίες μονάδες, στο 5,5%, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών.

Οι policymakers στις ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθωρισμός, αν και οι αγορές προεξοφλούν μειώσεις επιτοκίων από το επόμενο έτος.

Σε κάθε περίπτωση, εάν το βασικό επιτόκιο της Fed ανέβαινε στο 7%, κάτι τέτοιο θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Ηδη, οι οικονομολόγοι υπολογίζουν τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ για τους επόμενους 12 μήνες στο 60%, ενώ το Bloomberg Economics προβλέπει ότι η ύφεση θα «χτυπήσει» μέσα στο 2023.

Εάν χρειαστεί τα επιτόκια να αυξηθούν στο 7%, αυτό θα σήμαινε ότι το καλό σενάριο της «ομαλής προσγείωσης» της αμερικανικής οικονομίας μάλλον θα είναι ανέφικτο.

«Οταν η Fed πήγε από το μηδέν στο 2%, δεν ήταν καμία σπουδαία αύξηση. Η μετάβαση από το μηδέν στο 5% εξέπληξε μερικούς ανθρώπους, αλλά κανείς δεν θεωρούσε ότι το 5% είναι εντελώς απίθανο. Δεν είμαι σίγουρος ότι ο κόσμος είναι προετοιμασμένος για το 7%», τόνισε ο Ντάιμον, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Σε αυτό το επίπεδο θα περιμέναμε να έχουμε μια αποπληθωριστική στροφή στις αγορές, θα έσκαγαν πολλές “φούσκες” περιουσιακών στοιχείων, απλά δεν θα ήταν βιώσιμο», εξήγησε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση