ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:16
 

Δεν έχει κλείσει το deal για Συνεργατισμό

Μπορεί να είναι θέμα ωρών η συμφωνία αλλά μπορεί να χρειαστούν μερικά εικοσιτετράωρα ακόμα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Στο κόκκινο έχουν φτάσει οι διεργασίες για την απορρόφηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας από το τρίτο μέχρι στιγμής μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της Κύπρου, την Ελληνική Τράπεζα.

Πηγές που είναι εις θέση να γνωρίζουν επί της διαδικασίας, διευκρινίζουν στην «Κ» πως η συμφωνία ακόμα δεν έχει κλείσει, όμως βρίσκονται πολύ κοντά στο να «δώσουν τα χέρια». Μπορεί να είναι θέμα ωρών η συμφωνία, αναφέρουν χαρακτηριστικά, αλλά μπορεί να χρειαστούν μερικά εικοσιτετράωρα ακόμα. Επί της ουσίας επιβεβαιώνουν ατύπως το άρθρο της Κυριακάτικης «Κ» για συμφωνία με την αρχή της επόμενης εβδομάδας, δηλαδή 18 - 22 Ιουνίου 2018.

Ακόμα τα τρία μέρη δεν έχουν βρει τη χρυσή τομή αναφορικά με τα κεφάλαια που θα χρειαστεί η Ελληνική για να απορροφήσει το Συνεργατισμό, αλλά και το ποσό που θα χρειαστεί για να καλυφθεί το κενό μεταξύ ενεργητικού και παθητικού της ΣΚΤ που ιδανικά θα έπρεπε να είναι και οι δύο πυλώνες στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η «Κ» εδώ και εβδομάδες, το ποσό με το οποίο θα απορροφήσει η Ελληνική το Συνεργατισμό φαίνεται να κυμαίνεται στα 250 εκατ. ευρώ που θα κληθεί να τα εξεύρει από υφιστάμενους μετόχους αλλά και με τη συμβολή τριών επενδυτικών ταμείων που εξέφρασαν ενδιαφέρον, την Atlas Merchant Capital, την J.C. Flowers & Co και την Pimco. Το ποσό που συζητούσε η Ελληνική εξαρχής κυμαινόταν στα 150 εκατ. ευρώ, ενώ ο Συνεργατισμός και το Υπουργείο έβαζε στο τραπέζι τα 450 εκατ. ευρώ. Φαίνεται να έχουν καταλήξει στα 250 εκατ. ευρω οι συζητηήσεις.

Αναφορικά με την κάλυψη του κεφαλαιακού κενού που έχει προκύψει μεταξύ των δύο πυλώνων του ενεργητικού και του παθητικού της τράπεζας, η Ελληνική το είχε καθορίσει στο 1 δισ. ευρώ, ενώ ο Συνεργατισμός δεν είχε θέσει τέτοιο ζήτημα. Εντούτοις, φαίνεται ότι το κράτος θα εκδώσει ομόλογο ύψους 550 εκατ. ευρώ, το οποίο θα κατατεθεί στην Ελληνική Τράπεζα και θα καλύψει αυτή τη διαφορά, με εξασφάλιση ακίνητα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Δρόμος μετ’ εμποδίων για τον τουρισμό

«Τα παιδία παίζει, οι ηλίθιοι πληρώνουν φόρους και οι ατσίδες πωλούν και αγοράζουν τα πάντα και τους ...»
Ai Em  |  09:37

Ο Ερντογάν απειλεί τις ΗΠΑ με εισβολή στη Συρία

«Ρε μ......κα Τραμπ, σε λίγο θα σου ζητήσει να κάνεις επίκυψη και επειδή αντιλήφθηκε ότι είσαι επιρρεπής..... ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Εισήλθε σε οικία 34χρονης, της επιτέθηκε άσμενα και την έκλεψε

«Nα σταλεί στην χώρα προέλευσης. Αν θέλουμε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Και ας μην πουν κάποιοι ...»
ΑΚΑ  |  09:18

Στις 14 Οκτωβρίου η εκδίκαση των εφέσεων για τις αποκοπές δημοσίων

«Eίναι γνωστό ότι τα οικονομικά προβλήματα της Κύπρου δημιουργήθηκαν από τις απαιτήσεις της ΠΑΣΥΔΥ και ...»
ΑΚΑ  |  09:16

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X