ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεύτερες σκέψεις για Κεντρικό Τραπεζίτη

Φαίνεται να μην ικανοποιεί η τελική δυάδα Ηροδότου - Περσιάνη που είχε κατά νού ο Πρόεδρος

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σε δεύτερες σκέψεις έχει μπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφορικά με τη θέση του Κεντρικού Τραπεζίτη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης όπως πληροφορείται η «Κ» φαίνεται να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος για το ποιος θα πληρώσει τη θέση της Διοικήτριας της Κεντρικής, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη. Η μέχρι προ λίγων ημερών τελική δυάδα και μέλη της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου και Ανδρέας Περσιάνης, δεν ικανοποιούν πλήρως τις απαιτήσεις του.

Και για το εκτελεστικό μέλος, αλλά και για το μέχρι πρότινος μη εκτελεστικό μέλος της ΚΤΚ έχουν δημιουργηθεί σύννεφα που τα οποία ενδέχεται και να λειτουργήσουν ανασταλτικά στην επιλογή ενός εκ των δύο.

Γι' αυτό το λόγο, ο Πρόεδρος προσπαθεί να βρει τον Κεντρικό Τραπεζίτη και σε άλλα πρόσωπα. Όπως διαρρέει από το λόφο του Προεδρικού, έχουν γίνει κρούσεις σε τραπεζίτες κυρίως από το εξωτερικό, αλλά και από το εσωτερικό της χώρας. Η ατζέντα του Προέδρου έχει «πρωτοκλασάτα» ονόματα που ήταν σε ισχυρές θέσεις του τραπεζικού τομέα και είναι Κυπριακής καταγωγής.

Όπως ακούγεται εξάλλου, ο Πρόεδρος επιθυμούσε ξένο τραπεζίτη στη θέση του Κεντρικού, αλλά η νομοθεσία που υπάγεται η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στην παρούσα της μορφή, δεν επιτρέπει τέτοια ενέργεια. Μια αλλαγή στη νομοθεσία θα καθυστερούσε κατά πολύ την διαδικασία.

Τα μηνύματα ωστόσο δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά παρά την όλη προσπάθεια των τελευταίων εικοσιτετραώρων, διότι ο μισθός που έχει συγκεκριμένη θέση -αν και μεγάλος- δεν αντιστοιχεί με τις απολαβές που έχουν σε ιδιωτικούς οργανισμούς της Κύπρου, πόσω μάλλον σε άλλες χώρες.

Σημειώνεται πως η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη κατά το 2017 αμείφθηκε με 152 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, ενώ για το 2016 ήταν στα 153 χιλιάδες ευρώ.

Η θητεία της κ. Γιωρκάτζη λήγει σε λιγότερο από ένα μήνα, συγκεκριμένα στις 11 Απριλίου 2019, δίχως να έχει ανακοινωθεί το όνομα που θα την αντικαταστήσει. Πρέπει επίσης η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα να εγκρίνει το νέο πρόσωπο.

Τέλος, εκτός από τον αντικαταστάτη της κ. Γιωρκάτζη θα πρέπει να πληρωθούν άλλες τρεις θέσεις κλειδιά στην Κεντρική. Η θέση που άφησε κενή ο εκτελεστικός σύμβουλος Γιώργος Συρίχας, η θέση που κατείχε μέχρι πριν 20 ημέρες ο Ανδρέας Περσιάνης (έληξε η θητεία του) και η θέση που κατείχε ο Διευθυντής του Τμήματος Εποπτείας, Γιάγκος Δημητρίου.

ΣΧΟΛΙΑ

Συμβουλή προς την Κυβέρνηση. Να προσφερθεί μισθός των 100.000 τον χρόνο, έτσι για να μην μας δουλεύει ο οποιοσδήποτε θα αναλάβει τη θέση Διοικητού της Κ.Τ.

Αν δεν δεχθεί, δεν πειράζει!!

ΑΚΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

#PoliticsBlog Το νέο Υπουργικό και τα σενάρια για 3η θητεία του Νίκαρου

«Επι εποχης Τασου ο Νικαρος δηλωνε οτι δεν επιθυμει να ειναι Προεδρος ενος κρατους με συνορα στο Ληδρα ...»
Γιωργος Χ  |  07:47

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X