ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:59
 

Διέσπασε το φράγμα του 2% το 10ετές κόστος δανεισμού της Δημοκρατίας

Μόνο τις τελευταίες πέντε ημέρες του προηγούμενου μήνα το 10ετές κόστος δανεισμού της Δημοκρατίας μειώθηκε κατά 14 μονάδες βάσης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σε νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο βρίσκεται εντός Φεβρουαρίου το δεκαετές κόστος δανεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, διασπώντας και το φράγμα του 2%, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το ΚΥΠΕ.

Συγκεκριμένα, το 10ετές ομόλογο αναφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας με κουπόνι 2,38% διαπραγματεύεται από τις 31 Ιανουαρίου του 2018 στις διεθνείς αγορές ομολόγων κάτω από το επίπεδο του 2% και κατά περίπου 40 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το ονομαστικό επιτόκιο του 10ετούς ευρωομολόγου που εξέδωσε η Δημοκρατία τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Δημοκρατίας βρισκόταν στις 30 Ιανουαρίου στο 2,05%, ενώ από τις 31 του ίδιου μήνα μέχρι και το τελευταίο κλείσιμο των διεθνών αγορών την περασμένη Παρασκευή τυγχάνει διαπραγμάτευσης στο 1,97%. Μόνο τις τελευταίες πέντε ημέρες του προηγούμενου μήνα το 10ετές κόστος δανεισμού της Δημοκρατίας μειώθηκε κατά 14 μονάδες βάσης.

Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2018 η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε 10-ετές ευρωομόλογο ύψους €1,5 δις. Το ονομαστικό επιτόκιο και η απόδοση επαναγοράς καθορίστηκαν στο 2,375% και 2,40% αντιστοίχως.

Για σκοπούς σύγκρισης, το 10ετές ομόλογο της Ελλάδας διαπραγματευόταν την περασμένη Παρασκευή (1η Φεβρουαρίου) στο 3,88%, της Ιταλίας στο 2,74%, της Πορτογαλίας 1,63%, της Ισπανίας 1,22% και της Ιρλανδίας 0,88%, της Γαλλίας 0,57% και της Γερμανίας 0,16%.

Εξάλλου, η απόδοση του (5ετούς) κυπριακού ομολόγου λήξης Ιουνίου του 2024 ανέρχεται στο μόλις 1% και το ομόλογο λήξης Νοεμβρίου του 2025 στο 1,39%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Βουλή: Ζητά από ΗΠΑ αναίρεση απόφασης για τα Υψώματα Γκολάν

«Ο κυπριακός λαός να ξυπνήσει! Απλά θυμηθείτε όταν ο πρόεδρος τους υπόγραφε συμφωνίες με το Ισραήλ ο ...»
ΠΑΝΑΣΙΑΝΟΣ  |  13:41

Δημοψήφισμα για πρόωρες εκλογές από ΔΗΚΟ, Οικολόγους και Συμμαχία

«Λέει ο Αβέρωφ μια βλακεία, την βελτιώνουν σε σούπερ βλακεία οι υπόλοιποι. Ασχέτως αν οι τελευταίοι, ...»
Ανωνυμος  |  08:48

Βουλή: Ζητά από ΗΠΑ αναίρεση απόφασης για τα Υψώματα Γκολάν

«Είναι γνωστό άλλωστε ότι όλες οι εξθπνοβλακείες ξεκινάνε απο το ΑΚΕΛ. Ότανν θα χρειαστούμε μια μέρα ...»
Ανώνυμος  |  08:40

Καζάνι που βράζει η Παιδεία ενόψει της στελέχωσης των εκπαιδευτικών

«Μονο με το τοππουζι θα φερουν τον νου τουs! Ο γαρος αμα κουτσουφλα του φακκας πουπανω!»
ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ  |  23:31

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Η απόφαση του Σολτς να μην εκδώσει καθαρό νέο χρέος έχει επικριθεί τόσο από τους Συντηρητικούς της Μέρκελ όσο και από τους δικούς του Σοσιαλδημοκράτες

Γερμανική εμμονή

Ο Ολαφ Σολτς απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να αυξήσει το χρέος της ώστε να ενισχύσει την επιβραδυνόμενη γερμανική οικονομία. ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
X