ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δημιουργείται Εποπτική Αρχή για ασφαλίσεις και συντάξεις

Στόχος η λειτουργία της από την αρχή του καινούργιου έτους - Με μοντέλο Κεφαλαιαγοράς

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ένα βήμα πριν τη σύσταση μιας καινούργιας, ανεξάρτητης και ενιαίας Εποπτικής Αρχής, αυτής της Αρχής Ασφαλίσεων και επαγγελματικών συντάξεων βρίσκεται η Κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να αρχίσει η δημόσια διαβούλευση προκειμένου να αρχίσει ο διάλογος με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να δημιουργηθεί αυτή η ενιαία εποπτική αρχή.

Μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του EIOPA Gabriel Bernardino, ο Υπουργός δήλωσε ότι ο τομέας των ασφαλίσεων και των Ταμείων Προνοίας είναι σημαντικός για την οικονομία, αλλά υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης με αδυναμίες που πρέπει να καλυφθούν.

Τόνισε πως είναι διανόητο να υπάρχουν πέραν των 1.300 Ταμείων Προνοίας στην Κύπρο, ενώ σε άλλα μεγάλα κράτη να είναι μερικές δεκάδες, Ταμεία που είναι δυνατά και καλά στελεχωμένα. Στόχος είπε, η Εποπτική Αρχή να λειτουργήσει από το 2020.

Σύμφωνα με τα λεχθέντα, η Ενιαία Αρχή θα ενοποιήσει τις ξεχωριστές εποπτικές υπηρεσίες, την Εποπτεία Ασφαλιστικών Εταιριών με τον Έφορο Ταμείων Προνοίας που υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας, σε μια νέα Αρχή, που θα λειτουργεί στο πρότυπο του μοντέλου διακυβέρνησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και του μοντέλου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.  Θα υπάρχει συμβούλιο με εκτελεστικό κομμάτι, αλλά και μη εκτελεστικό. Επί της ουσίας θα είναι ο Πρόεδρος, δύο εκτελεστικοί και τέσσερις μη εκτελεστικοί. 

Βάσει στοιχείων, υπάρχουν πολλά Ταμεία Προνοίας από αυτά τα 1.300 που έχουν μόνο μερικές δεκάδες μέλη. Μετά τη σύσταση της Αρχής, αλλά και την Εποπτεία που θα τους ασκηθεί, ενδεχομένως να αρχίσουν να συνενώνονται και να διαχειρίζονται τα χρήματα επαγγελματίες διαχειριστές. Αναπόφευκτα δηλαδή, η Εποπτεία θα φέρει συγχωνεύσεις στον κλάδο και τα 1.300 Ταμεία Προνοίας θα γίνουν λιγότερα.

Ευρωπαικές συστάσεις

Σε δικές του δηλώσεις ο κ. Bernardino είπε πως στηρίζει τη σύσταση αυτης της νέας Αρχής, που είναι πλήρως συμβεβλημένη με τις ευρωπαικές συστάσεις. Τόνισε πως με την Αρχή θα δημιουργηθεί μια πιο ισχυρή και αξιόπιστη εποπτική Αρχή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση