ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:25
 

Δημιουργείται Εποπτική Αρχή για ασφαλίσεις και συντάξεις

Στόχος η λειτουργία της από την αρχή του καινούργιου έτους - Με μοντέλο Κεφαλαιαγοράς

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ένα βήμα πριν τη σύσταση μιας καινούργιας, ανεξάρτητης και ενιαίας Εποπτικής Αρχής, αυτής της Αρχής Ασφαλίσεων και επαγγελματικών συντάξεων βρίσκεται η Κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να αρχίσει η δημόσια διαβούλευση προκειμένου να αρχίσει ο διάλογος με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να δημιουργηθεί αυτή η ενιαία εποπτική αρχή.

Μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του EIOPA Gabriel Bernardino, ο Υπουργός δήλωσε ότι ο τομέας των ασφαλίσεων και των Ταμείων Προνοίας είναι σημαντικός για την οικονομία, αλλά υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης με αδυναμίες που πρέπει να καλυφθούν.

Τόνισε πως είναι διανόητο να υπάρχουν πέραν των 1.300 Ταμείων Προνοίας στην Κύπρο, ενώ σε άλλα μεγάλα κράτη να είναι μερικές δεκάδες, Ταμεία που είναι δυνατά και καλά στελεχωμένα. Στόχος είπε, η Εποπτική Αρχή να λειτουργήσει από το 2020.

Σύμφωνα με τα λεχθέντα, η Ενιαία Αρχή θα ενοποιήσει τις ξεχωριστές εποπτικές υπηρεσίες, την Εποπτεία Ασφαλιστικών Εταιριών με τον Έφορο Ταμείων Προνοίας που υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας, σε μια νέα Αρχή, που θα λειτουργεί στο πρότυπο του μοντέλου διακυβέρνησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και του μοντέλου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.  Θα υπάρχει συμβούλιο με εκτελεστικό κομμάτι, αλλά και μη εκτελεστικό. Επί της ουσίας θα είναι ο Πρόεδρος, δύο εκτελεστικοί και τέσσερις μη εκτελεστικοί. 

Βάσει στοιχείων, υπάρχουν πολλά Ταμεία Προνοίας από αυτά τα 1.300 που έχουν μόνο μερικές δεκάδες μέλη. Μετά τη σύσταση της Αρχής, αλλά και την Εποπτεία που θα τους ασκηθεί, ενδεχομένως να αρχίσουν να συνενώνονται και να διαχειρίζονται τα χρήματα επαγγελματίες διαχειριστές. Αναπόφευκτα δηλαδή, η Εποπτεία θα φέρει συγχωνεύσεις στον κλάδο και τα 1.300 Ταμεία Προνοίας θα γίνουν λιγότερα.

Ευρωπαικές συστάσεις

Σε δικές του δηλώσεις ο κ. Bernardino είπε πως στηρίζει τη σύσταση αυτης της νέας Αρχής, που είναι πλήρως συμβεβλημένη με τις ευρωπαικές συστάσεις. Τόνισε πως με την Αρχή θα δημιουργηθεί μια πιο ισχυρή και αξιόπιστη εποπτική Αρχή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X