ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διοικητής της ΚΤΚ: Σε διαβούλευση με την ΕΚΤ για τον μηχανισμό παραπόνων

«Πρέπει να υπάρξουν ορθές αναδιαρθρώσεις δανείων ώστε να δοθεί νέα δυναμική στην οικονομική ανάπτυξη»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σε διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναφορικά με την ετοιμασία του μηχανισμού αντιμετώπισης παραπόνων για τις εκποιήσεις βρίσκεται η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, δήλωσε ο Διοικητής της ΚΤΚ Κωνσταντίνος Ηροδότου, διαμηνύοντας παράλληλα ότι πέραν των πωλήσεων δανείων πρέπει να υπάρξουν ορθές αναδιαρθρώσεις δανείων ώστε να δοθεί νέα δυναμική στην οικονομική ανάπτυξη.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, o κ. Ηροδότου είπε πως η ΚΤΚ έχοντας δύο καπέλα, αυτό της εποπτείας των τραπεζών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, είναι από τη μια ευτυχής να βλέπει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά από την σκοπιά της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας «δεν είμαστε ευτυχείς να βλέπουμε τα ΜΕΔ να παραμένουν στην πραγματική οικονομία και πρέπει να αντιμετωπιστούν».

«Η ευκολότερη και ταχύτερη μέθοδος είναι οι πωλήσεις δανείων, αλλά πρέπει να πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα δάνεια που διατηρούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αναδιαρθρώνονται ορθά, έτσι ώστε να υπάρξει δυναμική στην οικονομική ανάπτυξη» είπε.

Σε αυτό το σημείο, ο Διοικητής της ΚΤΚ με αφορμή τις αποφάσεις της Βουλής για το πλαίσιο των εκποιήσεων, τόνισε πως είναι «πολύ σημαντικό να έχουμε ένα σταθερό νομικό πλαίσιο όχι μόνο για είναι σε θέση οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα ΜΕΔ, αλλά και για να μην δίνονται λανθασμένα κίνητρα στους δανειολήπτες».

Αναφερόμενος στη δέσμευση της ΚΤΚ ενώπιον της Βουλής για ετοιμασία ενός μηχανισμού αντιμετώπισης παραπόνων στο θέμα των εκποιήσεων, ο κ. Ηροδότου είπε πως η ΚΤΚ είναι επαφή με την ΕΚΤ προτού παρουσιάσει τον μηχανισμό αυτό στη Βουλή.

Διεμήνυσε στις τράπεζες ότι θα πρέπει να συνεχίσουν τη συνετή πολιτική και να μην χαλαρώσουν τις πρακτικές παραχώρησης δανείων. «Η ικανότητα αποπληρωμής είναι σημαντική και συνεπώς προτρέπω τις τράπεζες να παραμείνουν συνετές σε ό,τι αφορά την πολιτική δανειοδοτήσεων και να μην ωθούνται από θέματα κερδοφορίας».

Εξάλλου, απαντώντας σε παράπονα περί υπερβολικής εποπτείας, ο κ. Ηροδότου τόνισε πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σκοπός της εποπτείας και των κανονισμών είναι η προστασία του φορολογούμενου, των καταθετών και της πραγματικής οικονομίας από τις επιπτώσεις κακών διευθύνσεων και λανθασμένων αποφάσεων από τις διευθύνσεις των τραπεζών».

«Δεν πρέπει να έχουμε κοντή μνήμη για το τι συνέβη εδώ το 2013», είπε.

Υπεραμύνθηκε επίσης της απόφασης της ΕΚΤ για περαιτέρω μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων κατά δέκα μονάδες βάσης στο -50%, λέγοντας ότι από την κίνηση αυτή υπάρχουν στοιχεία ότι ο δανεισμός έχει καθαρά αυξηθεί.

Ειδικά για την Κύπρο, ο κ. Ηροδότου είπε πως τα τελευταία δυόμισι χρόνια δόθηκαν νέα δάνεια ύψους €7 δισεκατομμυρίων, κάτι που ωστόσο είχε οριακό θετικό αντίκτυπο, αφού οι κυπριακές τράπεζες συνεχίζουν την απομόχλευση.

Ο κ. Ηροδότου παρουσίασε στοιχεία που καταδεικνύουν την διόρθωση των ανισορροπιών στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, όπως τη μείωση του ύψους των δανείων από €156 δις σε €59, τη μείωση των ΜΕΔ από €28 δις στην κορύφωσή τους στα €9,5 δις, την αύξηση του κεφαλαίου CET1 στο 16,3%, καθώς και τη βελτίωση του δείκτη κάλυψης ρευστότητας που βρίσκεται στο 352% σε σύγκριση με 152% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Σημείωσε πως το ότι το 80% των καταθέσεων στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα προέρχεται από κάτοικους Κύπρου, ένα στοιχείο, το οποίο, όπως είπε, «απαντά σε επίμονες αντιλήψεις ιδιαίτερα στο εξωτερικό».

Tόνισε τέλος πως το φαινόμενο της υπερβάλλουσας ρευστότητας συνδυάζεται με την χαμηλη κερδοφορία, που δεν αποτελεί κυπριακό φαινόμενο.

Καλογήρου: Εναλλακτική χρηματοδότηση από κεφαλαιαγορές

Εξάλλου, μιλώντας στο συνέδριο, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ), Δήμητρα Καλογήρου αναφέρθηκε σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης της ανάπτυξης, καθώς η πρόκληση της μείωσης των ΜΕΔ περιορίζει τη δυνατότητα των τραπεζών να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία.

Παρά την πρόοδο που έγινε στη μείωση των ΜΕΔ, είπε, η ζήτηση για χρηματοδότηση της ανάπτυξης των κυπριακών επιχειρήσεων ξεπερνά σημαντικά την προσφορά.

Είπε πως η ίδια πιστεύει έντονα ότι οι επόπτες των κεφαλαιαγορών, όπως η ΕΚΚ, μπορούν να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον για μελλοντική χρηματοδότηση της ανάπτυξης με την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών συνεισφέροντας ενεργά στην μακροχρόνια ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών.

Νικολάου: Πιέσεις από ΜΕΔ και ανελαστικά έξοδα

Στη δική του ομιλία, ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου, είπε μεν πως η απομόχλευση στο τραπεζικό σύστημα ήταν τεράστια, με τα ΜΕΔ να μειώνονται στο 31% από 49% που ήταν στα μέσα του 2016, σημειώνοντας ωστόσο πως η ποιότητα των στοχείων ενεργητικού στην Κύπρο παραμένει από τις πιο αδύναμες στην Ευρώπη.

«Συνεπώς αποτελεί πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», είπε, προσθέτοντας πως οι δυνητικές πωλήσεις δανείων στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια πρόσθετη σημαντική μείωση του δείκτη των ΜΕΔ μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου».

Και αυτός με τη σειρά του, προειδοποίησε πως οι όποιες προσπάθειες μείωσης της αποτελεσματικότητας του νόμου για τις εκποιήσεις θα έχει μόνο αρνητικές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη των επενδυτών και στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας».

Είπε ταυτόχρονα πως η κερδοφορία των τραπεζών παραμένει αδύναμη και επιβαρύνεται από την περιορισμένη ανάπτυξη στις δανειοδητήσεις και τα ανελαστικά έξοδα των τραπεζών (μισθοί) «μια στιγμή που ο παγκόσμιος τεχνολογικός ανταγωνισμός από μη τραπεζικούς οργανισμούς θα ενταθεί».

Χαρδούβελης: ΜΕΔ ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Χαρδούβελης, πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, εξήρε την πολιτική των κυπριακών αρχών στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Είπε πως η Κύπρος αντιμετωπίστηκε ως πειραματόζωο με την επιβολή του κουρέματος καταθέσεων, κάτι που τελικά εξοικονόμησε από το κράτος €9 δισεκατομμύρια.

Σημείωσε πως η λέξη κρίση έχει πλέον παρέλθει από τις τράπεζες, τονίζοντας ωστόσο πως παραμένει η πίεση.

Όπως είπε, ο ελέφαντας στο δωμάτιο παραμένουν τα ΜΕΔ, τα οποία υποχώρησαν στο 30% των συνολικών δανείων, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μετά την Ελλάδα, και παραμένει ασυνήθιστα υψηλό σε σύγκριση με ιστορικά δεδομένα προηγούμενων κρίσεων.

Σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει ένα δυνητικό ατύχημα, λόγω της προσφυγής των δημοσίων υπαλλήλων κατά της περικοπής μισθών και συντάξεων, μια προσφυγή «που προέρχεται από ανθρώπους που δεν κατανόησαν την κρίση», ενώ αναφέρθηκε και σε πολιτικές λαϊκισμού, όπως τις αποφάσεις της Βουλής για αλλαγές στο πλαίσιο εκποιήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση