ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δίωξη κατά 8 ινφλουένσερ για εξαπάτηση επενδυτών μέσω Twitter

Κατηγορούνται ότι απέσπασαν 100 εκατ. δολάρια από ακολούθους τους με χειραγώγηση μετοχών

Kathimerini.gr

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) κατέθεσαν παράλληλες αγωγές εναντίον οκτώ ανθρώπων με ισχυρή επιρροή (ινφλουένσερ) στο κοινωνικό δίκτυο του Twitter, υποστηρίζοντας ότι συμμετείχαν σε ένα σύστημα χειραγώγησης μετοχών, με το οποίο απέσπασαν από τους ακολούθους τους ποσά της τάξεως των 100 εκατ. δολαρίων. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε ότι κατηγορούνται για απάτη επτά αυτοαποκαλούμενοι οικονομικοί γκουρού στην πλατφόρμα. Οι εν λόγω παραβίασαν τη νομοθεσία περί μετοχών, πουλώντας κρυφίως τίτλους, τους οποίους είχαν προηγουμένως συστήσει προς αγορά στους ακολούθους τους στα κοινωνικά δίκτυα Twitter και Discord. Ο όγδοος κατηγορούμενος, ο οποίος κατονομάζεται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και είναι ένας δημιουργός podcast ονόματι Ντάνιελ Νάτι, γνωστός και ως «Deity of Dips», κατηγορήθηκε για συνέργεια και υποκίνηση του συστήματος.

Ο Νάιτ, συνδιοργανωτής ενός δημοφιλούς podcast, χρησιμοποίησε το πρόγραμμα αυτό για να προωθήσει πολλούς από όσους βρίσκονται σήμερα κατηγορούμενοι και ωφελήθηκε οικονομικά από τη φερόμενη απάτη. Τα σχετικά ανέφερε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, όπως σημειώνει το moneyreview.gr σε δημοσίευμά του. Και διευκρίνισε: «Οι επτά κατηγορούμενοι φέρεται να αγόρασαν ορισμένες μετοχές και στη συνέχεια ενθάρρυναν τους χρήστες, οι οποίοι τους παρακολουθούν και τους ακολουθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να τις αποκτήσουν, δημοσιεύοντας στόχους τιμών». Στη συνέχεια, όπως αναφέρουν οι Αρχές, όταν οι τιμές των μετοχών ή ο όγκος συναλλαγών αυξάνονταν, «τα άτομα πουλούσαν τις μετοχές τους, χωρίς ποτέ να έχουν αποκαλύψει τα σχέδιά τους».

Σύμφωνα με την καταγγελία της SEC, καθένας από τους κατηγορουμένους συμπεριέλαβε αποποίηση ευθύνης στους λογαριασμούς του στο Twitter, λέγοντας ότι οι αναρτήσεις τους δεν αποσκοπούσαν στην παροχή συμβουλών για την κατόπιν διεξαγωγή χρηματιστηριακών συναλλαγών, ούτε επείχαν τον χαρακτήρα συστάσεων προς το κοινό, όπως αναφέρει το moneyreview.gr. Ωστόσο, οι Αρχές δήλωσαν ότι οι κατηγορούμενοι σκόπευαν να χειραγωγήσουν τους ακολούθους τους, μέσω διαφημιστικών σχολίων στο Twitter. Αμφότερες οι αγωγές εναντίον των οκτώ υπόπτων για χειραγώγηση και απάτη κατατέθηκαν στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια του Τέξας. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τέλος, ζητεί την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων για να σταματήσουν να διαπράττονται τα φερόμενα αδικήματα, καθώς και την επιστροφή των χρημάτων σε όσους έχουν πέσει θύματα εξαπάτησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση