ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δίχως ανεργιακό όσοι πήραν Εθελούσιο στις τράπεζες

Το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει εγκρίνει το επίδομα σε αυτούς που αποχώρησαν από την Τρ.Κύπρου, με προεκτάσεις σε Alpha Bank και Ελληνική

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει εγκρίνει ακόμη το ανεργιακό επίδομα στους τραπεζικούς υπαλλήλους που επέλεξαν να αποχωρήσουν με το Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου της Τράπεζας Κύπρου, τον περασμένο Ιούλιο, ενώ όπως τονίζει η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ), επισημαίνει ότι οι εξελίξεις δείχνουν ότι δεν θα εγκρίνει ούτε των υπαλλήλων που αποχώρησαν με τα πρόσφατα Σχέδια της Alpha Bank και Ελληνικής Τράπεζας (σύνολο 1.000).

Η ΕΤΥΚ τονίζει σε σχετική εγκύκλιο πως, δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτή την αδικία εις βάρος των μελών της, η οποία βασίζεται σε μια απόφαση Μαρτίου 2022 που όπως χαρακτηρίζει, "έχει τόσα πολλά κενά" και θα αντιδράσει με όλες της τις δυνάμεις προς όλες τις κατευθύνσεις και θα κάνει τα πάντα για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας.

Η ΕΤΥΚ κάνει αναφορά στην εν λόγω απόφαση του Δικαστηρίου, όπου τον Μάρτιο του 2022 έγινε μια Απόφαση που αφορούσε περίπτωση υπαλλήλου ιδιωτικής Εταιρείας (όχι Τράπεζας), της οποίας το Υπουργείο Εργασίας το 2019 απέρριψε την αίτησή της για λήψη ανεργιακού επιδόματος. Συγκεκριμένα το δικαστήριο έκρινε ορθή την απόφαση του Τμήματος των Κοινωνικών Ασφαλίσεων να απορρίψει (το 2019) την αίτηση της συγκεκριμένης υπαλλήλου για λήψη ανεργιακού επιδόματος.

Αυτούσια η εγκύκλιος της ΕΤΥΚ

Γι’ άλλη μια φορά συνεχίζεται η στοχοποίηση των Τραπεζοϋπαλλήλων μάλιστα με προκλητικό και απαράδεκτο τρόπο που μεγιστοποιεί την αδικία.

Είναι γνωστό ότι πολιτικοί κύκλοι στοχοποιούν τους Τραπεζοϋπαλλήλους συνεχώς εξυπηρετώντας τα δικά τους συμφέροντα.

Κατ’ αρχήν ευνοούσαν τη λύση των πλεονασμών αντί να δίνουν σχέδια οι Τράπεζες, μετά σκέφτηκαν να φορολογούν το ποσό των Σχεδίων αυτών, μετά θυμήθηκαν να αποκλείσουν τους Τραπεζικούς Υπαλλήλους από το επίδομα ανεργίας.

Πριν απ’ όλα αυτά, προηγήθηκε το κούρεμα των Ταμείων Προνοίας, δεν αναγνωρίστηκε η μερίδα του ατόμου, μη συμψηφισμός με τα δάνεια όπως έγινε με το σύνολο των κουρεμένων καταθετών.

Μετά περιορίσθηκε η αποζημίωση στο 75% και μετά πετσοκόψαμε και το 22.5% με ανώτατο όριο τις €250,000. Τέλος υπήρξε και η εμπλοκή του Hourican (Τρ. Κύπρου).

Όπως θα γνωρίζετε, το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει εγκρίνει ακόμη το ανεργιακό επίδομα στους συναδέλφους που επέλεξαν να αποχωρήσουν με το Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου της Τράπεζας Κύπρου, τον περασμένο Ιούλιο, και οι εξελίξεις δείχνουν ότι δεν θα εγκρίνει ούτε των συναδέλφων που αποχώρησαν με τα πρόσφατα Σχέδια της Alpha Bank και Ελληνικής Τράπεζας (σύνολο 1.000).

Αφορμή ήταν απόφαση Δικαστηρίου, τον Μάρτιο του 2022 που αφορούσε περίπτωση υπαλλήλου ιδιωτικής Εταιρείας (όχι Τράπεζας), της οποίας το Υπουργείο Εργασίας το 2019 απέρριψε την αίτησή της για λήψη ανεργιακού επιδόματος. Συγκεκριμένα το δικαστήριο έκρινε ορθή την απόφαση του Τμήματος των Κοινωνικών Ασφαλίσεων να απορρίψει (το 2019) την αίτηση της συγκεκριμένης υπαλλήλου για λήψη ανεργιακού επιδόματος.

Είναι ξεκάθαρο ότι, η πιο πάνω περίπτωση είχε συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες και κυρίως δεν προερχόταν από τον χώρο των Τραπεζών.

Γι’ αυτό και μετά την εν λόγω απόφαση του Τμήματος των Κοινωνικών Ασφαλίσεων του 2019, για τη μη καταβολή ανεργιακού επιδόματος στη συγκεκριμένη υπάλληλο, ακολούθησαν πέραν των 500 αιτήσεων τραπεζικών υπαλλήλων, που αποχώρησαν μέσα στα πλαίσια Σχεδίων Εθελούσιας Αποχώρησης, οι οποίες εξετάστηκαν και εγκρίθηκαν ΟΛΕΣ από το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Συνεπώς, δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι επί χρόνια το Υπουργείο Εργασίας παρανομούσε.

Είναι γνωστό ότι, οι τραπεζοϋπάλληλοι για 40 και πλέον χρόνια, καταβάλλουν ανελλιπώς όλες τις εισφορές στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις και μάλιστα κάποιος μπορεί να θεωρήσει ότι αποτελούν μια κατηγορία εργαζομένων που σε μεγάλο βαθμό «αιμοδοτούν» τα εν λόγω ταμεία.

Παρόλα αυτά, για ωφελήματα, όπως το ανεργιακό επίδομα, ο βαθμός αξιοποίησής του από τους τραπεζοϋπάλληλους ήταν διαχρονικά πολύ περιορισμένος και στην ουσία, βάσει της φιλοσοφίας της αλληλεγγύης που διέπει τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, οι τραπεζοϋπάλληλοι στηρίζουν / επιδοτούν άλλους συμπολίτες μας, οι οποίοι εργάζονται σε άλλους τομείς και αξιοποιούν πολύ πιο συχνά το ωφέλημα αυτό.

Οι 1.000 που αποχώρησαν πρόσφατα, έλαβαν την απόφασή τους, έχοντας ως δεδομένη, βάσει της διαχρονικής πρακτικής εφαρμογής του νόμου, τη λήψη του ανεργιακού επιδόματος για 6 μήνες ή μέχρι να βρουν άλλη εργασία.

Συνεπώς, είναι ξεκάθαρο και δικαιολογημένο το αίσθημα της κατάφορης αδικίας που διακατέχει το σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων.

Δεν πρέπει να κρύβονται κάποιοι πίσω από λεπτομέρειες και να βρίσκουν προφάσεις για να στοχοποιούν τους τραπεζικούς υπαλλήλους.

Η Οργάνωσή μας δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτή την αδικία εις βάρος των μελών της, η οποία βασίζεται σε μια απόφαση που έχει τόσα πολλά κενά και θα αντιδράσουμε με όλες μας τις δυνάμεις προς όλες τις κατευθύνσεις και θα κάνουμε τα πάντα για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας.

Θα συνεχίσουμε να σας τηρούμε ενήμερους για τις εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση