ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΔΝΤ: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2024

Σημαντικό ρόλο στην αναθεώρηση προς τα πάνω έπαιξαν η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας και τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης στην Κίνα

Money Review

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αύξησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, επικαλούμενο την απροσδόκητη ισχύ της αμερικανικής οικονομίας και τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης στην Κίνα.

Πλέον «βλέπει» την παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 στο 3,1%, δηλαδή 0,2 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από την πρόβλεψή του τον προηγούμενο Οκτώβριο. Για το 2025 αναμένονται ρυθμοί ανάπτυξης 3,2%. Οι μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Ρωσίας, αναμένεται επίσης να καταγράψουν καλύτερες επιδόσεις από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.

Το ΔΝΤ πιστεύει ότι έχουν μειωθεί οι πιθανότητες της λεγόμενης «σκληρής προσγείωσης», δηλαδή μιας οικονομικής συρρίκνωσης ύστερα από μια περίοδο ισχυρής ανάπτυξης, παρά τους νέους κινδύνους από τις αυξήσεις των τιμών των εμπορευμάτων και από τα προβλήματα που προκαλεί στην εφοδιαστική αλυσίδα η γεωπολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή.

Το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη 2,1% για φέτος στις ΗΠΑ, 0,9% τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ιαπωνία και 0,6% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτό που είδαμε είναι μια πολύ ανθεκτική παγκόσμια οικονομία το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, και αυτό θα συνεχιστεί και το 2024», είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Pierre-Olivier Gourinchas στο CNBC.

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ ξεπέρασε τις προσδοκίες των οικονομολόγων το τέταρτο τρίμηνο, με ανάπτυξη 3,3%. Η Κίνα αντιμετώπισε πολλά ζητήματα τον τελευταίο χρόνο, συμπεριλαμβανομένης μιας απογοητευτικής ανάκαμψης στις δαπάνες μετά την πανδημία, ανησυχίες για τον αποπληθωρισμό και μια συνεχιζόμενη κρίση στον τομέα των ακινήτων. Η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει μια σειρά από μέτρα στήριξης ως απάντηση, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του ΔΝΤ.

Ωστόσο, οι προβλέψεις του ταμείου δείχνουν ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα παραμείνει κάτω από τον μέσο όρο του διαστήματος 2000 με 2019, όταν είχε διαμορφωθεί στο 3,8%. Τα υψηλότερα επιτόκια, η άρση ορισμένων δημοσιονομικής μέτρων στήριξης και η χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας συνεχίζουν να επιβαρύνουν την οικονομία, ανέφερε το ΔΝΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση