ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:46
 

DW: Ζήτημα χρόνου ένας συμβιβασμός Ρώμης-Βρυξελλών

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση των δύο πλευρών, τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων

Newsroom Κ, Αθήνα

Μέχρι αύριο ή το πολύ την Τρίτη είναι πολύ πιθανό να βρεθεί συμβιβασμός στη διένεξη Ρώμης - Κομισιόν στο ζήτημα του ελλείμματος, εκτιμούν Ιταλοί πολιτικοί παρατηρητές στη Ρώμη. Στο μεταξύ συνεχίζεται η διαπραγμάτευση των δύο πλευρών, τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Κύριο σημείο αναφοράς παραμένει η μείωση του δημοσίου ελλείμματος κοντά στο 2% με μείωση του 0,4% σε σχέση με τις αρχικές απαιτήσεις της Ρώμης.

Πρέπει να διαπιστωθεί, όμως, αν και με ποιο τρόπο θα μπορέσει να εφαρμόσει η ιταλική κυβέρνηση τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Το «εισόδημα του πολίτη», που έχουν υποσχεθεί τα Πέντε Αστέρια του Λουίτζι Ντι Μάιο δεν θα δοθεί σε όλους.

Το συνολικό ποσό, όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος, θα μειώνεται στην περίπτωση που ένας άνεργος ή χαμηλοσυνταξιούχος είναι ιδιοκτήτης ακινήτου. Και είναι πιθανό, τελικά, να μην καταβληθεί σε όποιον έχει, στην τράπεζα, πάνω από 5.000 ευρώ. Το μηνιαίο αυτό «εισόδημα», πάντως, δύσκολα θα φτάσει τις 780.000 ευρώ, που ήταν και η αρχική δέσμευση.

Ιση μεταχείριση με την Γαλλία ζητά η Ιταλία

Την ίδια ώρα, στελέχη της Λέγκα δηλώνουν ότι το μέτρο αυτό «δεν τους αρέσει», διότι δεν βοηθά την παραγωγικότητα ιδίως στον ιταλικό νότο. Παράλληλα, θα περιοριστεί και η μείωση της ηλικίας για την σύνταξη, την οποία προώθησε το κόμμα του Ματέο Σαλβίνι.

Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, πάντως, συνεχίζει να θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. Διότι όλοι, εδώ στην Ιταλία, αναφέρονται στις παροχές του Γάλλου προέδρου Μακρόν, oι οποίες θα φέρουν αύξηση του ελλείμματος, και ζητούν από τις Βρυξέλλες, να υπάρξει  ίση μεταχείριση της «Αιώνιας Πόλης», με το Παρίσι.

Ενα αίτημα στο οποίο, μετά από μήνες συνεχούς αύξησης της έντασης, δείχνουν να συμφωνούν τόσο η κυβερνητική συμμαχία Λέγκας και Πέντε Αστέρων, όσο και μεγάλο μέρος των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Πέθανε ο φωτογράφος του Κινέζου «Tank Man»

«Χαιρετισμούς στον σουλτάνο της Τουρκίας!!!»
ΑΚΑ  |  10:06

Σιωπηλή διαμαρτυρία για τον θάνατο του 14χρονου Στυλιανού (φώτο, βίντεο)

«Aυτό που συμβαίνει για χρόνια στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας είναι μικρογραφία της σαθρής κατάστασης ...»
ΑΚΑ  |  10:00

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X