ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δυσβάσταχτα τα ενοίκια για φοιτητές: Καταγγελία για ενοικίαση στα κατεχόμενα

Όσα αναφέρθηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας

ΚΥΠΕ

Τα δυσβάσταχτα ενοίκια αποτρέπουν φοιτητές να αποδεχτούν θέσεις που εξασφάλισαν, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου φοιτητές ενοικιάζουν δωμάτια στα κατεχόμενα για να μπορούν να φοιτήσουν στη Λευκωσία, όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας κατά την ενημέρωση της Επιτροπής από τους πρυτάνεις των τριών δημόσιων πανεπιστημίων για την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι όσον αφορά τα πανεπιστήμια, είχαν δύο -τρία θέματα.

«Πρώτον αφορά τους άρρενες φοιτητές, οι οποίοι θα πήγαιναν Ελλάδα- οι εγγραφές ήταν μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου-, όπως μας ενημέρωσε επισήμως πλέον το Υπουργείο Παιδείας, ο Υπουργός προχώρησε σε διαβούλευση με τον Υφυπουργό Παιδείας της Ελλάδας, και θα δοθεί παράταση για τις εγγραφές τους», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι τα πανεπιστήμια Κύπρου μας ενημέρωσαν ότι θα προχωρήσουν στην Β΄ και Γ΄ κατανομή.

«Υπάρχει ένα θέμα που έθεσε ο συνάδελφος Χρύσανθος Σαββίδης για τους άρρενες φοιτητές που στο ΤΕΠΑΚ, υπάρχει περίπτωση να χάσουν τη θέση τους. Το θεωρώ απαράδεκτο και θα το λύσουμε αν δε το λύση το ΤΕΠΑΚ. Υποχρεώνουμε τα παιδιά μας να υπηρετούν την πατρίδα και κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση την οποία έλαβαν την χρονιά την προηγούμενη», συμπλήρωσε.

Σημείωσε επίσης ότι «έγινε μια σοβαρή καταγγελία προσβλητική για όλους μας».

«Πάρα πολλά παιδιά φοιτητές σταματούν τις σπουδές τους λόγω οικονομικών προβλημάτων ή ακόμα χειρότερα- προσβλητικό επίσης κατά την άποψη μου- είναι να υποχρεώνονται να ενοικιάζουν στα κατεχόμενα φθηνά διαμερίσματα. Αριθμούς δε μας έδωσαν αλλά είναι αρκετοί», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστόφιας, σε δηλώσεις του είπε ότι απαιτούνται μέτρα για επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των φοιτητών.

«Θέσαμε επίμονα και εμφαντικά το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, που δεν είναι άλλο από το στεγαστικό. Φοιτητές αναγκάστηκαν να απορρίψουν τη θέση που πέτυχαν για εισαγωγή σε δημόσιο πανεπιστήμιο, γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα υπέρογκα έξοδα που έχουν να κάνουν με την στέγη. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι απαράδεκτο σε μια σύγχρονη κοινωνία και δεν μπορεί η Κυβέρνηση να παρακολουθεί άπραγη αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι απαίτησαν από το Υπουργείο Παιδείας να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης του επιδόματος ενοικίου σε όσους έχουν ανάγκη για να μπορούν να στηριχθούν να σπουδάσουν στον τόπο μας.

«Ζητήσαμε από τις αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΤΕΠΑΚ να επισπεύσουν, όσο είναι δυνατό, τις διαδικασίες ανέγερσης νέων εστιών», είπε. Ευχήθηκε «καλή και παραγωγική χρονιά στους πανεπιστημιακούς, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες στο δύσκολο έργο που έχουν μπροστά τους σε ακόμη μια ακαδημαϊκή χρονιά για να βγάλουν ασπροπρόσωπη την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στον τόπο μας που φέτος γιορτάζει- 30 χρόνια το Πανεπιστήμιο Κύπρου, 20 χρόνια το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και 15 χρόνια το ΤΕΠΑΚ. Τους ευχόμαστε να τα χιλιάσουν».

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι όσον αφορά την Ακαδημαϊκή Εκπαίδευση και τα θέματα των Πανεπιστημίων, «στηρίζουμε τη διεθνοποίηση τους, καθότι αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση των θέσεων εργασίας αλλά και την οικονομία του τόπου».

«Εδώ υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα με τα ενοίκια που καλούνται να πληρώσουν οι φοιτητές, είναι τραγικό να βλέπουμε φοιτητές να μην αποδέχονται τις θέσεις που εξασφάλισαν γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν το δυσβάσταχτο ενοίκιο ή ακόμα και περιπτώσεις όπου φοιτητές ενοικιάζουν δωμάτια στα κατεχόμενα για να μπορούν να φοιτήσουν στη Λευκωσία», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «είναι ντροπή για το κράτος μας, για όλους μας, ζητήσαμε από τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων να επισπευσθεί η ανέγερση των φοιτητικών εστιών, η α’ φάση στο ΤΕΠΑΚ και η β΄ φάση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λευκωσία».

«Είμαστε έτοιμοι να τους στηρίξουμε με όποια διευκόλυνση θέλουν για να βοηθήσουμε τους φοιτητές, διότι κάποιοι ζητούν διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές ενοικίων με αποτέλεσμα τα όσα ανέφερα προηγουμένως», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση