ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ε.Ε.: Τα σχέδια για κυρώσεις στο πετρέλαιο και η προειδοποίηση για τις πληρωμές αερίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει ένα έκτο πακέτο κυρώσεων αυτή την εβδομάδα κατά της Ρωσίας

ΠΗΓΗ: Reuters

Κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, με πιθανές εξαιρέσεις για επιφυλακτικές χώρες, ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προειδοποίησε ότι η πλήρης συμμόρφωση με τον μηχανισμό της Ρωσίας για πληρωμές του φυσικού αερίου σε ρούβλια, συνιστά παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Μόσχα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει ένα έκτο πακέτο κυρώσεων αυτή την εβδομάδα κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού εμπάργκο στην αγορά ρωσικού πετρελαίου – ένα μέτρο που θα στερούσε από τη Μόσχα μια μεγάλη πηγή εσόδων, αλλά μέχρι στιγμής έχει διχάσει χώρες της Ε.Ε. Η Ρωσία προμηθεύει το 40% του φυσικού αερίου της Ε.Ε. και το 26% του πετρελαίου.

Η Κομισιόν ενδέχεται να προσφέρει στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία μια εξαίρεση ή μια μακρά μεταβατική περίοδο – με οποιαδήποτε συνολική απαγόρευση να εφαρμοστεί πιθανώς σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσαν αξιωματούχοι τη Δευτέρα. Τόσο η Ουγγαρία όσο και η Σλοβακία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, ενώ η Ουγγαρία έχει δηλώσει ότι θα αντιταχθεί στις ενεργειακές κυρώσεις.

Οι αντιδράσεις από άλλες χώρες σε ένα εμπάργκο πετρελαίου φάνηκε να εξασθενεί ενόψει της συνάντησης την Τετάρτη, όπου οι πρεσβευτές από τις χώρες της Ε.Ε. θα συζητήσουν τις προτεινόμενες κυρώσεις. «Καταφέραμε να φτάσουμε σε μια κατάσταση όπου η Γερμανία μπορεί να αντέξει ένα εμπάργκο πετρελαίου», δήλωσε τη Δευτέρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν συνέπειες», διευκρίνισε.

Οι χώρες της Ε.Ε. έχουν πληρώσει περισσότερα από 47 δισεκατομμύρια ευρώ στη Ρωσία για φυσικό αέριο και πετρέλαιο από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα.

Φυσικό αέριο

Στη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας τη Δευτέρα, η Ε.Ε. προσπάθησε να ξεκαθαρίσει τη στάση της σχετικά με το αίτημα της Μόσχας για πληρωμή του φυσικού αερίου μέσω του νέου ρωσικού μηχανισμού μετατροπής σε ρούβλια.

Η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία την περασμένη εβδομάδα επειδή αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τον μηχανισμό πληρωμών, αυξάνοντας τους φόβους ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Η πληρωμή της ρωσικής ενέργειας σε ρούβλια μέσω του ρωσικού συστήματος μετατροπής συνιστά παραβίαση των κυρώσεων στη Μόσχα, δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, ενώ τόνισε ότι θα υπάρξουν πιο λεπτομερείς οδηγίες για το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν νόμιμα οι εταιρείες. «Η πληρωμή σε ρούβλια μέσω του μηχανισμού μετατροπής που διαχειρίζονται οι ρωσικές δημόσιες αρχές και ενός δεύτερου αποκλειστικού λογαριασμού στη Gazprombank αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση