ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ

Ο προϋπολογισμός του Ταμείου προβλέπει δαπάνες ύψους €48.809.384 και έσοδα ύψους €28.457.470

ΚΥΠΕ

Με τη συζήτηση να περιστρέφεται για ακόμα μια φορά στις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα τον προϋπολογισμού του Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Ο προϋπολογισμός του Ταμείου προβλέπει δαπάνες ύψους €48.809.384 και έσοδα ύψους €28.457.470. Σημειώνεται ότι το έλλειμμα που παρουσιάζει ο προϋπολογισμός του Ταμείου όσον αφορά τα έσοδά του θα καλυφθεί από το αποθεματικό του, το οποίο εκτιμάται ότι θα ανέλθει κατά το τέλος του 2021 στο ποσό των €34.788.893.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι δύσκολη υπόθεση και ένα στοίχημα για το οποίο θα πρέπει να υπάρξει συστράτευση δυνάμεων και παραμέτρων. Τόνισε την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην ασφάλεια και μετά στην τιμή, αλλά και να χρηματοδοτηθούν τα έργα από τις τράπεζες. Είπε επίσης ότι η μείωση στην τιμή του ηλεκτρισμού δεν θα γίνει με τη μείωση του ΦΠΑ αλλά με την ενίσχυση της πολιτικής εξοικονόμησης ενέργειας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα έψεξε την Κυβέρνηση για το ότι η Κύπρος πληρώνει το πιο ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα και γιατί δεν προχώρησε σε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό προώθησης των ΑΠΕ. Έκανε λόγο για χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και μη χρηματοδότηση τέτοιων έργων, από τις τράπεζες, ενώ συμπλήρωσε ότι η Κυβέρνηση δεν προχώρησε σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς για έργα ΑΠΕ, ώστε να πετύχει χαμηλές τιμές. Εξέφρασε επίσης ανησυχία για την βιωσιμότητα του Ταμείου που παρουσιάζει έλλειμμά 20 εκ. ευρώ, ενώ είπε ότι ακόμα αναμένουν από το αρμόδιο Υπουργείο να παρουσιάσει οριστική λύση για τη μεθοδολογία υπολογισμού του τέλους.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης επανέλαβε την ανάγκη η κυπριακή πολιτεία να στηρίξει περαιτέρω την χρήση ΑΠΕ και είπε ότι στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ αποφασίστηκε η περαιτέρω ενθάρρυνση των χωρών στην χρήση ΑΠΕ μέσω της μείωσης του συντελεστή του ΦΠΑ.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή τόνισε την ανάγκη να διαφυλαχθούν τα αποθέματα του ταμείου, αλλά και να τολμήσουν να δουν πιο μακριά και να υπάρξουν άλλοι τρόπου εκμετάλλευσης του. Όπως είπε πρέπει να δούμε έξω από το κουτί και να μην περιμένουμε να ανοίξει σχέδια το Υπουργείου Ενέργειας αλλά όποιος είναι πιο έτοιμος να παράγει από ΑΠΕ να μπορεί να το κάνει.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης είπε ότι είναι πολύ περιορισμένη η χρησιμοποίηση αποδοτικών συστημάτων για εξοικονόμηση ενέργειας και ότι η αγορά θα πρέπει να ανοίξει και να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ. Ανέφερε επίσης ότι έχουμε ακριβό ρεύμα στην Κύπρο επειδή έχουμε μονοπώλιο, ενώ είπε ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται το θέμα στην Κύπρο με επιδότηση της κατανάλωσης είναι λανθασμένος και ότι θα πρέπει να επιδοτείται η εξοικονόμηση.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι το πρόβλημα με το ταμείο των ΑΠΕ είναι ότι οι χορηγίες γίνονται με αδιαφανή διαδικασία. Είπε επίσης ότι το πρώτο μέτρο θα έπρεπε να ήταν η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων στο 3% κάτι που είχε υποχρέωση να κάνει η Κύπρος και δεν το έπραξε από το 2014.

Πρόσθεσε ότι από το 2021 όλα τα νέα κτήρια έπρεπε να είναι μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, ενώ επέκρινε την πρακτική να δίνονται πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης πριν την ολοκλήρωση ενός κτηρίου.

Είπε επίσης ότι το 1/3 του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος είναι λόγω ρύπων. Συμπλήρωσε ότι ψήφισαν μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό για να υποχρεώσουν την Κυβέρνηση να κάνει κάτι αφού τόσα χρόνια δεν ασχολήθηκε με τον ηλεκτρισμό. Όσον αφορά το Ταμείο ΑΠΕ και Εξε ανέφερε ότι θα έπρεπε να γινόταν καλύτερη διαχείριση και πιο εστιασμένες δράσεις.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου αφού ανέφερε ότι υιοθετεί πλήρως όσα είπε ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε ότι προχώρησαν στη μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό όχι επειδή η αντιπολίτευση δεν έχει περιβαλλοντική συνείδηση αλλά επειδή η Κομισιόν έδωσε σε όλες τις εθνικές κυβερνήσεις το πράσινο φως να προχωρήσει σε γενικευμένες μειώσεις για να αντισταθμίσει την αύξηση του πετρελαίου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε ότι με τη μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό επιτεύχθηκε περίπου 12,5 ευρώ μείωση για κάθε νοικοκυριό τον μήνα και διερωτήθηκε αν θα σωθεί όλος ο κόσμος με 12,5 ευρώ. Το ίδιο είπε έγινε και με τη μείωση 10% στο ρεύμα από την ΑΗΚ. Είπε επίσης ότι πρώτη φορά βλέπει πράσινο κόμμα να μειώνει τις φορολογίες στον άνθρακα και να αντιδρά για ότι έργο ΑΠΕ πάει να γίνει. Ανέφερε ακόμα ότι ορθώς η Κυβέρνηση προχωρά μείωση στο 5% το ΦΠΑ για τις ευάλωτες ομάδες ενώ τις επιδοτεί για να αλλάξουν ενεργοβόρες οικιακές συσκευές και να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είπε ότι ο κ. Κουλλά είπε ότι θα δώσουν στα νοικοκυριά 37,5 ευρώ από τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ και διερωτήθηκε γιατί θριαμβολογούσαν όταν το εξάγγελλαν.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι είναι αδιανόητο να πηγαίνει το μισό εισόδημα ενός νοικοκυριού στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο τέλος να μην μπορεί να ζήσει.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους είπε ότι δεν μπορεί το κράτος και η ΑΗΚ ως αγοραστής ενέργειας να αγοράζει ηλεκτρικό ρεύμα σε τιμή πιο μεγάλη από το κόστος που η ίδια το παράγει, διότι μετά θα πρέπει να φορολογήσουμε ξανά τους πολίτες για να πληρώνουμε το επιπρόσθετο κόστος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ  |  Βουλή
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση