ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΕΚΚ: Αυξήθηκαν κατά 8% οι συλλογικές επενδύσεις στο Q4 του 2019

Στα 8.3 δισ. ευρώ το υπό διαχείριση ενεργητικό τους – Η Κεφαλαιαγορά έχει υπό την εποπτεία της συνολικά 210 εταιρείες

Newsroom K

Νέα αύξηση κατέγραψαν το 4 ο τρίμηνο του 2019 τα υπό διαχείριση κεφάλαια των Εταιρειών Διαχείρισης Συλλογικών Επενδύσεων και των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων (ΟΣΕ), σύμφωνα με το τριμηνιαίο στατιστικό δελτίο που εξέδωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ).

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία για το 4ο τρίμηνο του 2019, η ΕΚΚ έχει υπό την εποπτεία της συνολικά 210 Εταιρείες Διαχείρισης Συλλογικών Επενδύσεων και Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων (ΟΣΕ), εκ των οποίων οι 137 έχουν δραστηριότητες. Από το σύνολο των εταιρειών, οι 109 είναι Εξωτερικά Διαχειριζόμενοι ΟΣΕ, οι 58 Εσωτερικά Διαχειριζόμενοι ΟΣΕ, και οι 43 Εξωτερικοί Διαχειριστές. Ο συνολικός αριθμός Εταιρειών Διαχείρισης περιλαμβάνει, 30 ΔΟΕΕ, 67 ΔΟΕΕ – Κάτω των Ορίων και 4 Εταιρείες Διαχείρισης ΟΣΕΚΑ.

Το συνολικό Ενεργητικό Υπό Διαχείριση, το 4ο τρίμηνο του 2019 ανερχόταν στα €8.3 δισ., καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 8% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2019 και η συνολική Καθαρή Αξία ενεργητικού ήταν €6.4 δισ. Το 65.4% του Ενεργητικού Υπό Διαχείριση, προερχόταν από ΔΟΕΕ, το 25.9% από ΔΟΕΕ-κάτω των ορίων, το 4.2% από Εταιρείες Διαχείρισης ΟΣΕΚΑ, το 3.3% από ΚΕΠΕΥ και μόλις το 1.2% από εποπτευόμενους ΟΣΕ, οι οποίοι είναι υπό τη διαχείριση μη Κυπριακών Εταιρειών Διαχείρισης.

Σε σχέση με την επενδυτική πολιτική των ΟΣΕΚΑ, αυτοί επενδύουν περίπου το 83% του Ενεργητικού Υπό Διαχείριση σε Κινητές Αξίες, ενώ ακολουθούν με ποσοστό 9.2% οι επενδύσεις σε Καταθέσεις. Όσον αφορά τους OEΕ, ΟΕΕΠΑΠ και ΚΟΕΕ, το 42.4% του Ενεργητικού Υπό Διαχείριση αφορά επενδύσεις σε Ιδιωτικό Μετοχικό Κεφάλαιο και το 14% σε Ακίνητα.

Συνολικά υπάρχουν 124 ΟΣΕ με δραστηριότητες. Το 70% του Ενεργητικού Υπό Διαχείριση, κατέχεται από 111 Κυπριακούς ΟΣΕ (10 ΟΣΕΚΑ, 32 ΟΕΕ, 63 ΟΕΕΠΑΠ και 6 ΚΟΕΕ). Από το σύνολο των 124 ΟΣΕ με δραστηριότητες, οι 87 επενδύουν στην Κύπρο μερικώς ή ολικώς και οι επενδύσεις στη Κύπρο αντιστοιχούν σε €1.1 δισ. (13.4% του συνολικού Ενεργητικού Υπό Διαχείριση). Το 12% των επενδύσεων στην Κύπρο αφορά επενδύσεις σε Ιδιωτικό Μετοχικό Κεφάλαιο, ενώ οι επενδύσεις σε ακίνητα ανέρχονται σε ποσοστό 23%.

Αναφορικά με την κατηγοριοποίηση των επενδυτών που επενδύουν σε ΟΣΕΚΑ, παρατηρείται ότι σχεδόν όλοι οι επενδυτές (99.4%) είναι ιδιώτες επενδυτές. Σε ό,τι αφορά τους ΟΕΕ, ΟΕΕΠΑΠ και ΚΟΕΕ, 54.1% του συνόλου των επενδυτών είναι Επαγγελματίες Επενδυτές, 42.1% Καλά Ενημερωμένοι Επενδυτές και μόλις 3.8% Ιδιώτες Επενδυτές.

Τέλος, για πρώτη φορά περιλήφθηκαν στο τριμηνιαίο στατιστικό δελτίο πληροφορίες για τις επενδύσεις των ΟΣΕ στους τομείς της Ναυτιλίας, της Ενέργειας, της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (Fintech) και των βιώσιμων επενδύσεων. Το Ενεργητικό Υπό Διαχείριση στον τομέα της Ενέργειας ανερχόταν το 4ο τετράμηνο του 2019 στα € 125.8 εκατ. (1.52% του συνολικού ΕΥΔ), στον τομέα του Fintech στα €31 εκατ. (0.38% του συνολικού ΕΥΔ) και στον τομέα της Ναυτιλίας στα € 22.8 εκατ. (0.28% του συνολικού ΕΥΔ). Όσον αφορά τις βιώσιμες επενδύσεις, το Ενεργητικό Υπό Διαχείριση ανερχόταν τη συγκεκριμένη περίοδο στα €13.2 εκατ. (0.16% του συνολικού ΕΥΔ).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

#PoliticsBlog Το νέο Υπουργικό και τα σενάρια για 3η θητεία του Νίκαρου

«Επι εποχης Τασου ο Νικαρος δηλωνε οτι δεν επιθυμει να ειναι Προεδρος ενος κρατους με συνορα στο Ληδρα ...»
Γιωργος Χ  |  07:47

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X