ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εκρηκτική ανάπτυξη λόγω πετρελαίου στη Γουιάνα

Αναμένεται να σημειώσει συνολική αύξηση του ΑΕΠ της 38% μέσα στο 2023

Bloomberg

Είναι μια μικρή χώρα της Νότιας Αμερικής με πληθυσμό μόλις 800.000 κατοίκων, αλλά σημειώνει την υψηλότερη ανάπτυξη από όλες τις χώρες του κόσμου, μια «εκρηκτική» ανάπτυξη που σύντομα θα φτάσει σε ασύλληπτα ποσοστά ανόδου του ΑΕΠ της. Ο λόγος για τη Γουιάνα, που αναμένεται ναι παρουσιάσει συνολική αύξηση του ΑΕΠ της 38% μέσα στο 2023, όπως προκύπτει από τις τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ. Πρόκειται για έναν «ακραία υψηλό ρυθμό ανάπτυξης», τονίζει το ΔΝΤ, ενώ η μονάδα ΒΜΙ της Fitch Solutions προβλέπει πως μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια ο ρυθμός ανάπτυξής της θα έχει φτάσει περίπου στο 115%. Αιτία αυτής της ανάπτυξης είναι η ραγδαία αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στη χώρα.

Σύμφωνα με την ΒΜΙ, από 390.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα που παράγει σήμερα, η Γουιάνα αναμένεται να φτάσει στο ένα εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2027. Αυτό θα το οφείλει σε κοινοπραξία της οποίας ηγείται η ExxonMobil και η οποία ανοίγει πολλές νέες πετρελαιοπηγές στο κοίτασμα Στάρμπροκ Μπλοκ. Το εν λόγω κοίτασμα αποτελεί μια δεξαμενή πετρελαίου έκτασης 6,6 εκατ. στρεμμάτων λίγο έξω από τις ακτές της χώρας στον Ατλαντικό. Εκτιμάται πως εκεί βρίσκονται περίπου 11 δισ. βαρέλια πετρελαίου.

 

Ο Αντριου Τράχαν, στέλεχος της ΒΜΙ, τονίζει πως «η εντυπωσιακή ανάπτυξη της Γουιάνας ήταν και εξακολουθεί να είναι αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης που παρουσιάζει η παραγωγή πετρελαίου στη χώρα μετά μια σειρά ανακαλύψεων. Ηδη στη διάρκεια του περασμένου έτους η μικρή χώρα της Νότιας Αμερικής γνώρισε αύξηση του ΑΕΠ της κατά 62,3%, που ήταν και η μεγαλύτερη σε όλο τον κόσμο σύμφωνα, πάντα, με στοιχεία του ΔΝΤ.

Πέραν της παραγωγής πετρελαίου, πάντως, η αύξηση του ΑΕΠ της Γουιάνας οφείλεται στη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων στις μεταφορές της, στη στέγη και άντληση ανθρώπινων πόρων. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο αγροτικός τομέας της, τα ορυχεία της, αλλά και τα λατομεία της επιδεικνύουν ισχυρή οικονομική δραστηριότητα και οδεύουν καλά. Σύμφωνα με τον Τράχαν, η Γουιάνα θα παραμείνει και το 2023 η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο και μάλλον θα διατηρήσει αυτόν τον τίτλο για άλλα δύο χρόνια.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση