ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων 0,25% και τέλος του QE τον Ιούλιο

Στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ προσδιορίζει επίσης και το επίσημο τέλος των αγορών ομολόγων

Money Review

Δίχως διάθεση να διαψεύσει τις προσδοκίες των χρηματαγορών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από τον ερχόμενο Ιούλιο, στη σημερινή της συνεδρίαση για τον καθορισμό της νομισματικής της πολιτικής το επόμενο διάστημα, με τον στόχο εδώ και πάρα πολύ καιρό να είναι ένας: η χαλιναγώγηση του διαρκώς επιταχυνόμενου πληθωρισμού.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είχαν προαναγγείλει προ πολλού τόσο τον τερματισμό των αγορών ομολόγων, όσο και την αύξηση των επιτοκίων, με τις χρηματαγορές να έχουν προεξοφλήσει ότι η πρώτη επιτοκιακή αύξηση θα έρθει τον επόμενο μήνα.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ προσδιορίζει επίσης και το επίσημο τέλος των αγορών ομολόγων (η επονομαζόμενη ποσοτική χαλάρωση ή QE), την 1η Ιουλίου, διατηρώντας έτσι στο ακέραιο τις προηγούμενες αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά την τελευταία συνεδρίαση είχε αναφέρει ότι η αύξηση των επιτοκίων θα έρθει σε σύντομο διάστημα αφότου κλείσει ο κύκλος του QE, ο οποίος εντέλει ολοκληρώνεται την 1η Ιουλίου.

Επί του παρόντος όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τα επιτόκια παραμένουν αμετάβλητα ως έχουν: στο -0,50% το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, στο μηδέν το επιτόκιο της κύριας αναχρηματοδότησης και στο 0,25% αυτό της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης.

Ωστόσο το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν στάθηκε μόνο στην επόμενη συνεδρίαση, καθώς έδωσε σήμα για νέα αύξηση των επιτοκίων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Όμως γι’ αυτή την περίπτωση οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θέλησαν να ορίσουν το εύρος της αύξησης, καθώς όπως αναφέρουν, «το εύρος θα εξαρτηθεί από τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού».

Παράλληλα και με απώτερο στόχο ο πληθωρισμός να υποχωρήσει στον επίσημο στόχο του 2% (τον Μάιο στην Ευρωζώνη κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ στο 8,1%), το δ. σ. κρίνει ότι μια σταδιακή άλλα σταθερή αύξηση των επιτοκίων είναι πρέπουσα. Εντούτοις και στις ενδεχόμενες νέες αυξήσεις το εύρος τους θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα δεδομένα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση