ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίου κατά 0,5% μετά από 11 χρόνια

Με την απόφαση αυτή η ΕΚΤ φέρνει το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 0%, για πρώτη φορά μετά 2013

Αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά από 11 χρόνια. Με την απόφαση αυτή η ΕΚΤ φέρνει το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 0%, για πρώτη φορά μετά 2013, μια κίνηση που σηματοδοτεί το τέλος των αρνητικών επιτοκίων για την Ευρωζώνη. Παράλληλα το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης διαμορφώνεται στο 0,50% και αυτό της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,75%.

Παράλληλα η ΕΚΤ ανακοίνωσε και το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού των αγορών, το Μέσο για την Προστασία της Μετάδοσης (Transmission Protection Instrument, TPI), μέσω του οποίου θα επεμβαίνει στην αγορά ομολόγων, αγοράζοντας τίτλους όταν υπάρχουν στρεβλώσεις.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο έκρινε ότι είναι ενδεδειγμένο να κάνει ένα μεγαλύτερο πρώτο βήμα στην πορεία των επιτοκίων του. Η απόφαση αυτή βασίζεται στην επικαιροποιημένη αξιολόγηση που διενέργησε το δ. σ. Συμβούλιο όσον αφορά τους κινδύνους του πληθωρισμού και την ενισχυμένη στήριξη που παρέχει το TPI για την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

Κατά τις προσεχείς συνεδριάσεις, θα είναι ενδεδειγμένη η περαιτέρω εξομάλυνση των επιτοκίων. Η σημερινή επίσπευση της εξόδου από τα αρνητικά επιτόκια επιτρέπει στο Διοικητικό Συμβούλιο τη μετάβαση σε μια προσέγγιση σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις για τα επιτόκια θα λαμβάνονται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση. Η μελλοντική πορεία των επιτοκίωνθα εξακολουθήσει να βασίζεται στα στοιχεία και θα βοηθήσει στην εκπλήρωση του στόχου για πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από Moneyreview

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση