ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΕΚΤ: Δεν βλέπει άμεση επίπτωση στις ευρωπαϊκές τράπεζες από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank

Αυτό μπορεί να αλλάξει αν ο αντίκτυπος στις ΗΠΑ επεκταθεί σε μεγαλύτερες τράπεζας αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ντόμινο

Οι αμερικανικές Αρχές προχώρησαν χθες στη λήψη έκτακτων μέτρων για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα καθώς η χρεοκοπία της Silicon Valley Bank απειλούσε να προκαλέσει ευρύτερη χρηματοπιστωτική κρίση.

H συνεδρίαση της ομάδας κρίσεων της Bundesbank γίνεται εν μέσω βουτιάς των τραπεζικών μετοχών της ευρωζώνης, με αυτή της Commerzbank να υποχωρεί 11% και της Deutsche Bank 6,5%.

Για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, οι αποφάσεις λαμβάνονται από εθνικές εποπτικές Αρχές για τις μικρότερες τράπεζες και από τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ για τις μεγαλύτερες.

Υψηλόβαθμη πηγή της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ ανέφερε ότι η ΕΚΤ δεν είχε και δεν θα έχει κάποια έκτακτη συνεδρίαση πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή της που έχει οριστεί για τις 23 – 24 Μαρτίου.

Επίσης, δεν αναμένεται κάποια ανακοίνωση από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο λαμβάνει τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.

Πηγή της ΕΚΤ σημείωσε ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι γενικά καλά χρηματοδοτημένες και ότι έχουν κάνει καλή δουλειά, με τη μεταφορά των ομολόγων τους σε χαρτοφυλάκια που θα κρατήσουν έως την ωρίμανσή τους, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι αναγκασμένες να καταγράφουν ζημιές από τη μείωση των τιμών τους λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν γενικά ένα πιο συντηρητικό μείγμα ενεργητικού σε σχέση με αυτό της Silicon Valley Bank, η οποία έδινε δάνεια κυρίως σε τεχνολογικές startups που έχουν υψηλό ρίσκο.

Η πηγή δεν βλέπει κάποια άμεση επίπτωση στις τράπεζες της ευρωζώνης από την κατάρρευση της SVB αλλά προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει αν ο αντίκτυπος στις ΗΠΑ επεκταθεί σε μεγαλύτερες τράπεζας αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ντόμινο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση