ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΕΚΤ: Επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

Tέτοιου εύρους αύξηση τείχε υιοθετήσει μόνο για ένα διάστημα μερικών ημερών το 1999

Κατά 75 μονάδες βάσης αύξησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, επιβεβαιώνοντας έτσι εκείνους που ανέμεναν μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων. Ετσι, το βασικό επιτόκιο από 0,5% διαμορφώνεται πλεόν στο 1,25%.

Τέτοια επιθετική αύξηση η ΕΚΤ έχει εφαρμόσει άλλη μια φορά για ένα διάστημα 18 ημερών από τις 4 Ιανουαρίου του έως και τις 22 Ιανουαρίου του 1999 όταν και έκανε την επίσημη εμφάνισή του το ευρώ. Επί της ουσίας, τέτοιου εύρους αύξηση των επιτοκίων η ΕΚΤ δεν την έχει υιοθετήσει ποτέ στο παρελθόν και η αύξηση του 1999 περισσότερο νόημα έχει μόνο για εκείνους που αρέσκονται στα ιστορικά δεδομένα.

Με τη νέα αύξηση τα επιτόκια διαμορφώνονται ως εξής: αυτό της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων από 0% στο 0,75%, της κύριας αναχρηματοδότησης στο 1,25% και της διευκολύνσης οριακής χρηματοδότησης στο 1,50%. Τα νέα επιτόκια τίθενται σε εφαρμογή από τις 14 Σεπτεμβρίου, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.


Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι αναλυτές προεξοφλούσαν μία αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,75%, μετά την νέα άνοδο που παρουσίασε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη. Παρά ταύτα αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ είχαν υποστηρίξει με δηλώσεις τους ότι θα ήταν πιο ενδεδειγμένο να ακολουθηθεί μία λιγότερο επιθετική πολιτική στο μέτωπο των επιτοκίων με μικρότερες αυξήσεις.

Για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΚΤ τονίζει ότι η κίνηση αυτή κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να τεθεί σε έλεγχο ο πληθωρισμός και να εξασφαλισθεί η «έγκαιρη επαναφορά του στον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ του 2%».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις, οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ έχουν αναθεωρήσει σημαντικά προς τα πάνω τις προβολές τους για τον πληθωρισμό και ο πληθωρισμός αναμένεται πλέον να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 8,1% το 2022, σε 5,5% το 2023 και σε 2,3% το 2024».

Όπως τονίζεται, το δ.σ. προτίθεται να αυξήσει τα επιτόκια και στις επόμενες συνεδριάσεις, ούτως ώστε να μετριάσει τη ζήτηση και συγχρόνως να αποτρέψει τον κίνδυνο οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό να μετατοπιστούν ανοδικά.

Παράλληλα, για άλλη μια φορά τονίζεται ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα εξετάζουν προσεκτικά τα στοιχεία και τα δεδομένα στη δεδομένη στιγμή που θα καλούνται να πάρουν αποφάσεις, για τις οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τις συνθήκες και όπως αυτές θα έχουν διαμορφωθεί.

Αγορές ομολόγων
Αναφορικά τις αγορές των ομολόγων, η πολιτική της ΕΚΤ δεν παρουσιάζει καμία παρέκκλιση, αφού – όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση – θα συνεχίσει να επανεπενδύει τα ποσά από τους τίτλους που έληξαν που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο τόσο του προγράμματος αγορών έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (ΡΕΡΡ), όσο και του προγράμματος ΑΡΡ.

Για τους τίτλους που αποκτήθηκαν από το πρόγραμμα ΑΡΡ η ΕΚΤ αναφέρει ότι τα ποσά θα επανεπενδύονται «για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία άρχισε να αυξάνει τα βασικά επιτόκιά της», ενώ για τα ποσά από τους τίτλους του ΡΕΡΡ «τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024».

Τέλος, δηλώνει ότι θα χρησιμοποιήσει το εργαλείο για την προστασία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής (Transmission Protection Instrument) στην περίπτωση που τούτο κριθεί αναγκαίο.

Με πληροφορίες από moneyreview.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση