ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

EKT: Υπερδιπλασιάστηκε ο όγκος των βιώσιμων και πράσινων ομολόγων

Αυξήθηκε πολύ ταχύτερα από τη συνολική αγορά ομολόγων της ευρωζώνης

ΚΥΠΕ

Ο όγκος των βιώσιμων και πράσινων ομολόγων υπερδιπλασιάστηκε τα τελευταία δύο χρόνια και αυξήθηκε πολύ ταχύτερα από τη συνολική αγορά ομολόγων της ευρωζώνης, αναφέρουν στατιστικά στοιχεία, που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και τα οποία δημοσίευσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Οι δείκτες αυτοί χαρακτηρίζονται από την ΕΚΤ ως πειραματικοί με στόχο την ανάλυση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα στον χρηματοπιστωτικό τομέα και την παρακολούθηση της πράσινης μετάβασης. Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα έργο υπό εξέλιξη και οι δείκτες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα για τις εκπομπές άνθρακα δείχνουν ότι στη ζώνη του ευρώ, οι περισσότερες από τις εκπομπές που χρηματοδοτούνται μέσω μετοχών ή ομολόγων κατέχονται από επενδυτικά ταμεία. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δραστηριότητες με τη μεγαλύτερη ένταση άνθρακα χρηματοδοτούνται μέσω του τραπεζικού τομέα, καθώς οι εταιρείες που χρηματοδοτούν παράγουν σχετικά περισσότερες εκπομπές στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες για να επιτύχουν ένα δεδομένο επίπεδο εσόδων.

Οι δείκτες για τους φυσικούς κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα αναλύουν τον αντίκτυπο των φυσικών κινδύνων, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές ή καταιγίδες, στην απόδοση των δανείων, των χαρτοφυλακίων ομολόγων και μετοχών. Ενώ ο κίνδυνος ανεμοθύελλας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα χρηματοοικονομικά χαρτοφυλάκια στη ζώνη του ευρώ, ο κίνδυνος να  προκαλέσει σοβαρές ζημιές είναι μάλλον χαμηλός. Αντίθετα, οι πλημμύρες περιορίζονται σε παράκτιες και ποτάμιες περιοχές, αλλά εκτιμάται ότι έχουν υψηλότερο επίπεδο ζημιών και απωλειών.

Όπως αναφέρεται, τον Ιούλιο του 2022 η ΕΚΤ δημοσίευσε ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης για το κλίμα σχετικά με τον τρόπο ενσωμάτωσης της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο της νομισματικής της πολιτικής. Τον Οκτώβριο του 2022 άρχισε να στρέφει τα εταιρικά της ομόλογα προς εκδότες με καλύτερες κλιματικές επιδόσεις. Η δημοσίευση νέων δεικτών που σχετίζονται με το κλίμα είναι ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ΕΚΤ για το κλίμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση