ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:14
 

Έκθεση επιτροπής ΕΚ: Με αναφορές και στην Κύπρο για τις «χρυσές βίζες»

Τα συμπεράσματα υιοθετήθηκαν από την Ολομέλεια του ΕΚ με 505 ψήφους υπέρ, 63 κατά και 87 αποχές

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ανησυχία για τα προγράμματα «χρυσής βίζας» και διαβατηρίων για επενδυτές, τα οποία θεωρεί ότι πρέπει να καταργηθούν σταδιακά, με ειδική αναφορά στη Μάλτα και την Κύπρο για την αδυναμία επαρκούς μηχανισμού επιμέλειας των εν λόγω προγραμμάτων, περιλαμβάνει η έκθεση συμπερασμάτων της Ειδικής Επιτροπής (ΤΑΧ 3) του ΕΚ για την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος και τη δημιουργία ενός δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος.

Στα συμπεράσματα της έκθεσης για την καταγραφή της οποίας υπήρξε μια διαδικασία έρευνας ενός έτους από τρεις Ευρωβουλευτές, υπάρχουν συστάσεις που καλύπτουν την αναθεώρηση του συστήματος αντιμετώπισης του οικονομικού εγκλήματος, της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής - κυρίως μέσω της ουσιαστικής βελτίωσης της συνεργασίας σε όλους τους τομείς μεταξύ των πολυάριθμων εμπλεκόμενων αρχών - μέχρι τη σύσταση νέων οργάνων σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης της Ειδικής Επιτροπής για το Οικονομικό Έγκλημα, τη Φοροδιαφυγή και τη Φοροαποφυγή (ΤΑΧ3) υιοθετήθηκαν από την Ολομέλεια του ΕΚ με 505 ψήφους υπέρ, 63 κατά και 87 αποχές.

Η Ειδική Επιτροπή, μέσω της έκθεσής της, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει άμεσα την ετοιμασία μιας ευρωπαϊκής οικονομικής αστυνομίας και μιας μονάδας χρηματοοικονομικών πληροφοριών της ΕΕ, προτείνει τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού εποπτικού μηχανισμού εναντίον του «ξεπλύματος χρήματος», παροτρύνει για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου φορολογικού οργάνου στο πλαίσιο του ΟΗΕ, εκφράζει έντονη ανησυχία για τη γενικότερη έλλειψη πολιτικής βούλησης από τα κράτη μέλη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και του οικονομικού εγκλήματος.

Επίσης, «διαπιστώνει ότι επτά χώρες της ΕΕ (Βέλγιο, Κύπρος, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Ολλανδία) παρουσιάζουν χαρακτηριστικά «φορολογικών παραδείσων» και διευκολύνουν επιθετικές πρακτικές φορολογικού σχεδιασμού. Εκφράζει ανησυχία για τα προγράμματα «χρυσής βίζας» και διαβατηρίων για επενδυτές, τα οποία πρέπει να καταργηθούν σταδιακά, με ειδική αναφορά στα προγράμματα της Μάλτας και της Κύπρου λόγω των αδύναμων μηχανισμών δέουσας επιμέλειάς τους».

Στην έκθεση της ΤΑΧ3 διαπιστώνεται ότι τα εμπορικά συστήματα αρμπιτράζ μερισμάτων («CumEx») μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με πολυμερείς, αντί για διμερείς, φορολογικές συμβάσεις, διατυπώνονται δε προτάσεις για την προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και ερευνητών δημοσιογράφων, οι οποίοι θα πρέπει να προστατεύονται, ενώ προτείνεται και η σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την αρωγή των ερευνητών δημοσιογράφων.

Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής είναι ο Τσέχος Ευρωβουλευτής της ομάδας των Φιλελευθέρων, Petr Ježek και συνεισηγητές στην έκθεση οι: Jeppe Kofod, Δανός Ευρωβουλευτής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Luděk Niedermayer, Ευρωβουλευτής της Τσεχίας από την ομάδα του ΕΛΚ.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω Επιτροπή είχε δημιουργηθεί την 1η Μαρτίου 2019 μετά τις συνεχείς αποκαλύψεις τα τελευταία πέντε χρόνια από LuxLeaks, Panama Papers, Football Leaks και Paradise Papers.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΕΚ, με την υιοθέτηση της έκθεσης σήμερα, ολοκληρώνεται η δωδεκάμηνη εντολή της επιτροπής, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν 18 ακροαματικές διαδικασίες για θέματα αυξημένου ενδιαφέροντος, δέκα ανταλλαγές απόψεων με υπουργούς Οικονομικών και Επιτρόπους, και τέσσερις διερευνητικές αποστολές - στις ΗΠΑ, στη Νήσο του Μαν, στη Δανία και την Εσθονία, καθώς και στη Λετονία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Με προβλήματα η πρεμιέρα ΓεΣΥ για τους πολίτες

«Ορθογραφία άρθρου...μεγάλη ντροπή!»
Ο Κριτικός  |  23:31

Επετειακό γραμματόσημο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γλαύκου Κληρίδη

«Τα όσα πρέσβευε ο Γλαύκος Κληρίδης! Ο ενταφιαστής των ιδεών Γκάλι και ίσως της πιο σοβαρής προσπάθειας ...»
Giannos  |  14:35

Ο Αναστασιάδης διόρισε τον Λεωνίδα Παντελίδη ως Ε/κ μέλος στη ΔΕΑ

«Σοβαρότητα μηδέν από την κυβέρνηση Αναστασιάδη η οποια φαίνεται ξέχασε πως έγινε η φονική έκρηξη στο ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:50

Την άρση των απομονώσεων ζητά από τον ΟΗΕ ο Ακιντζί

«O κ. Ακιντζί ακόμη να αντιληφθεί ότι κανείς δεν τον λαμβάνει σοβαρά υπόψη. »
ΑΚΑ  |  09:35

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Η απόφαση του Σολτς να μην εκδώσει καθαρό νέο χρέος έχει επικριθεί τόσο από τους Συντηρητικούς της Μέρκελ όσο και από τους δικούς του Σοσιαλδημοκράτες

Γερμανική εμμονή

Ο Ολαφ Σολτς απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να αυξήσει το χρέος της ώστε να ενισχύσει την επιβραδυνόμενη γερμανική οικονομία. ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
X